HORVÁTH DORINA

 

NEMES LÁSZLÓ ÉS A PÁPAI HAYDN FESZTIVÁL [1]

 

A fertődi fesztivál zenei előzményeinek nyomában

 

2022-ben másodjára került megrendezésre a Haydn Fesztivál Pápán [2], amelynek ünnepi alkalmain ugyan nem tudott részt venni Budafokról a 86 éves, Pápáról elszármazott Nemes László, a  Bartók Béla Zeneiskola egykori tanulója, tanára; a  Türr István Gimnázium volt tanulója, majd zenekarának vezetője; a Közgazdasági Technikum kórusának vezetője, de egy beszélgetés során, azt követően, hogy szokásához híven visszaemlékezett pápai származására, pápai zenei indulására, ünnepelte, hogy a 2021-es alkalom után a Haydn Fesztivál 2022-ben ismét Pápán zajlott. És mert Pápára viszont Fertődről került át, mesélt életének arról a szakaszáról, amikor – joggal elmondhatjuk – résztvevője, majd pedig előidézője volt Fertőd zenei újjáéledésének.

 

Nemes László (2016)

 

 „Kezdem azzal, hogy Kalmár Mihálynak, a pápai zeneiiskola alapító igazgatójának köszönhetem, hogy vonósnégyesezni kezdtünk, mégpedig a zeneiskolában Mátyás Csabával (petőfis volt), Menyhárt Péterrel (ő az unokaöcsém) és Kecskés Józseffel (a Bartók Zeneiskola és a Tanítóképző tanulójával). Békeffy Aladárral, a Tanítóképző tanárával, karnagyával a tókerti lakásán vonósnégyeseztünk, neki megvolt az összes Haydn-kvartett kottája. Később bekapcsolódott Köcski László (Budapestről származó Leipnik-gyári textilmérnök), aki középfokú hegedű képzettséggel rendelkezett és Kecskés Jóska volt a negyedik rajtam kívül, hetente egyszer-kétszer összejöttünk, számos Haydn-kvartettet leblattoltunk.

 

Ezeknek az előzményeknek és élményeknek volt köszönhető, hogy a győri konzervatóriumban zenei tanulmányaim során vonósnégyest szerveztem, és 1959-ben, amikor minden Haydnról szólt, a halála 150. évfordulója volt, a Haydn-versenyt a mi vonósnégyesünk nyerte.

 

1959-ben emlékezett meg a zenei világ Joseph Haydn halálának 150. évfordulójáról. Ő volt az egyetemes zenetörténet egyik legkiemelkedőbb személyisége. Az Esterházy herceg szolgálatában több évtizedet töltött karmesterként és zeneszerzőként Fertődön (az akkori nevén Eszterházán, az Esterházy kastélyban). A magyar zenei élet méltóan akart megemlékezni Haydn halálának évfordulójáról. Az Esterházy kastély ebben az időben a budafoki Kertészeti Kutatóintézethez tartozott, mint kihelyezett telephely, Fertőd pedig 1959-ben a legszigorúbb határövezet volt, állt a vasfüggöny: se ki, se be. A jubileum alkalmából először nyitották fel a sorompókat és százával, szinte ezrével áramlottak át az emberek gyönyörű autóikon a hangversenyre. Ez augusztus közepén volt, egy nagyon szép nyári estén. A hangversenyen Haydn Évszakok című oratóriuma a Győri Filharmonikus Zenekar előadásában – amelynek én is tagja voltam –, a Budapesti Kórus, Soproni Pedagógus Kórus és a Fertődi Haydn Kórus, Werner Mária, Réti József, Antal István énekművészek közreműködésével, Erdélyi Miklós Kossuth-díjas kasmester vezényletével csendült fel. A zenekar a kastélyépület lépcsője előtt felépített pódiumon játszott, a lépcsőkön a három kórus, mintegy százötven fővel. Életre szóló élmény volt. A koncertnek olyan sikere volt, hogy 1960-ban meg kellett ismételni.”

 

Nemes László – mint elmondta – az 1959-es hangverseny utáni fogadáson megismerkedett a fertődi kutatóintézet neves igazgatójával dr. Porpáczy Aladárral és Bak Jolánnal, az intézet könyvelőjével, akik nagyon fontos szerepet játszottak az 1970-ben alapított budafoki zeneiskola életében, amelynek Nemes László lett az igazgatója. Az 1970-ben az iskolák működését segítő országos mozgalom, az „egy üzem egy iskola” keretén belül a Kertészeti Kutatóintézet lett az iskola patronálója, és a dr. Molnár Béla főigazgatóval folyó előkészületi beszélgetésen már felmerült, hogy táborozási lehetőséget tudnának biztosítani a fertődi Esterházy-kastélyban. Az együttműködési megállapodásra 1971 májusában került sor, már ebben az évben táborozhatott Fertődön az iskola frissen alakult Budafoki Kamarakórusa. Ezzel kezdődött meg a budafoki iskola és Fertőd évtizedeken át tartó kapcsolata.

 

„A fertődi kastélyban két intézmény működött. A baloldali szárnyban a kutatóintézet irodái, a jobb oldali szárnyban a Kertészeti Szakközépiskola és kollégiuma. A kastély második emeleti részén turistaszálló és vendégszobák voltak kialakítva, amelyek 50-60 személy befogadására is alkalmasak voltak. A kamarakórus 25 főből állt, zömmel középiskolásokból, Biller István vezetésével. Már az első évben bebizonyosodott, hogy mennyire hasznos a közös együttlét, élmény és a napi kétszeri próba.

 

A két hét felért több hónap munkájával. A fertődi táborozás idején ismerkedhettek meg a budafoki diákok a fertődi muzsikaházzal (Haydn ott élt), ami, akkor még elég lerobbant állapotban volt, de Fertődnek önálló zeneiskolája se volt még akkor, később a 70-es évek végén jött létre, Fejérvári Bence volt konzis évfolyamtársam alapította, amiben segédkeztem, többek között hangszerek és kották kölcsönzésével. A diákjaink a táborozások idején többször kirándultak az ausztriai Rohrauba Haydn szülőházát megtekinteni, és Kismartonba (Eisenstadtba), ahol Haydn fő működési helye volt.  A táborok táborzáró hangversennyel zárultak, amelyre nagyszámban utaztak le a budafoki tanulók szülei, illetve a velünk táborozó fertődi zeneiskola tanítványai is velünk együtt zenéltek.

 

A fertődi és a Budafok-Tétényi Kertészeti Kutatóintézetnek ezúton is hálával és köszönettel tartozunk az élményekért és eredményekért. Haydn és a fertődi táborok nevelték Pertis Attila zongoristát, akinek szólójával jelent meg a Budafoki Ifjúsági Zenekar első önálló lemezén Haydn D-dúr zongoraversenye.

 

1972-re datálható a kerület és Budapest hangversenyéletébe való bekapcsolódás, a Magyar Rádió zenei osztályával együttműködve vállaltuk az úgynevezett Vasárnapi Koncertek megszervezését, amelyeket a Petőfi Rádió még aznap leadott. Ezeken a koncerteken az ország vezető együttesei működtek közre (Liszt Ferenc Kamarazenekar, Bartók Vonósnégyes, Kodály Vonósnégyes, Budapesti Fúvósötös). Az iskolai rendezésben zajlott Bartók Béla emlékkoncerten özvegye, Pásztori Ditta zongoraművész és Comensoli Mária zeneakadémiai tanár, zongoraművész működött közre.

 

1975-ben a Kutatóintézet Rózsakiállítására épülve megvalósulhatott az első Tétény-Promontor Kulturális Napok művészeti fesztivál, amely nyáron folytatódott a Fertődi Zenei Napokkal, amely őrizte a Haydn-kultuszt.

 

A Budafoki Ifjúsági Zenekar nemzetközi sikerű lemezfelvételének borítója

 

Fertődnek köszönhetően vezetésem alatt „felnőtté” vált a Budafoki Ifjúsági Zenekar, mely 1984-ben Ifjúsági Zenekari Világversenyen vett részt Bécsben, ahol elnyerte a verseny nagydíját, ez a zenekar lett Budafoki Dohnányi Zenekar néven hivatásos zenekar, Hollerung Gábor vezetésével. Egyik legemlékezetesebb koncertjük 1989-ben Fischer Annie zongoraművésznő közreműködésével volt.

 

A koncertre érkező Budafoki Ifjúsági Zenekar az Eszterházy-kastély előtt és a

 

kastély kertjében az 1980-as években.

A képek bal szélén az együttes alapító karnagya: Nemes László

 

Budafok rendkívül aktív kulturális életéhez a fertődi előzmények nagy mértékben hozzájárultak, felépültek a kulturális intézmények: a művelődési ház, a művészeti iskola. A fertődi táborozás 2015-ig évről-évre megrendezésre került (évente több mint 50 tehetséges tanuló vehetett részt, örök élményt adva számukra). A táborokban neves zeneakadémiai tanárok, művészek tartottak kurzusokat. A művészek egyéni koncerteket is adtak. A fertődi táborozásoknak köszönhetően iskolánk több mint 150 zeneművészt adott a magyar zenei életnek, a fertődi zenei élet felvirágzását pedig a Budafok – Fertőd kapcsolat is segítette.

 

Örömmel gondolok rá, hogy a Budapesti Vonósok – a zenei táboraink miatt oly kedves – Fertődön tartott Haydn fesztiváljai után a XXIV. és XXV. Haydn fesztivált szülővárosomban, Pápán, az Esterházy-kastély által adott gyönyörű térben, annak udvarán tartotta.”

 

 

 

 

 

 

 



[1]           Első megjelenés: Szélesvíz - Pápa város folyóirata 2022. IX/2. szám. Főszerkesztő: Mátyus Aliz

[2]           A 2022-es Pápai Haydn Fesztivál programja: Pódiumműsorok: Nyitókoncert: Pálfalvi Tamás és a Budapesti Vonósok – július 15., péntek, 19:30; Ötórai Tea – július 16., szombat, 17:00; Pápa Város Fúvószenekara – július 16., szombat, 18:00; A Hot Jazz Band és a Budapesti Vonósok – július 16., szombat, 20:00. Kulisszák mögött – július 17., vasárnap, 18:00. Exkluzív beszélgetés az opera-előadás rendezőjével, Göttinger Pállal, miközben betekinthetnek a kulisszák mögé is. G. B. Pergolesi: Az úrhatnám szolgáló – július 17., vasárnap, 19:00 Rendező: Göttinger Pál. Közreműködik: Bordás Barbara, Erdős Attila. Programok a kastélyban: Zenés kastélytúrák a Budapesti Vonósokkal július 16., szombat: 11:00, 13:00, 15:00, július 17., vasárnap: 14:00, 16:00.