ADVENTI HANGVERSENY AZ ÓBUDAI TÁRSASKÖRBEN

 

       A világjárvány elmúltával egymást érik a rendezvények, hangversenyek, különösen karácsony előtt. Advent András naptól függő 24-28 napja a várakozás, az elcsendesülés időszaka. Ennek jegyében állította össze műsorát a kórustalálkozó házigazdája, a Budapesti Vándor Kórus és három meghívott vendége 2022. december 11.-én az Óbudai Társaskörben.

       A népszerű egyszólamú adventi antifonával, a Veni,veni Emmanuel karácsonyi himnusszal kezdte eműsorát a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Leánykara. A francia solesmes-i apátság misekönyvéből maradt ránk ez a dallam, melyet főként Kodály Zoltán által ismerünk. Csorba István karvezető, az egyházzene ismert professzora, több kórus alapítója és vezetője. ,,Áldott drága égi gyermek” kezdetű feldolgozását hallhattuk, melyben hegedűn közreműködött Korai Máté, a kórust zongorán Király Miklós kísérte, s Herboly Bendegúz dirigálta.

 

Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Leánykara, valamint az Angyalföldi Szent László Kántorátus (karnagy: Herboly Bendegúz)

 

              Szintén ő vezényelte az Angyalföldi Szent László Kántorátust. Elsőként Tomás Luis Victoria, XVI. századi spanyol reneszánsz szerző Jesu, dulcis memoria c. motettáját énekelték. Ezt követte a XVII. században élt oxfordi orgonista és zeneszerző, Benjamin Rogers tollából származó Te Patrem colimus kezdetű eucharisztikus himnusza, mely számos filmzenében is helyt kapott. Az énekegyüttes Hans Leo Hassler Vom Himmel hoch c. művével zárta önálló műsorát.

        Ezt követően a két együttes közösen szólaltatta meg Daróci Bárdos Tamás feldolgozását, a Mostan kinyílt  kezdetű és a svájci karnagy, Michael Gohl Glory Halleluja c. kórusművét.

        A Stellaria Media Nőikar műsorával folytatódott a zenés délután. Talán kevésbé ismert, hogy Michael Praetorius, – a német származású reneszánsz és kora barokk komponista –, Schultheis néven látta meg a napvilágot. Több ezerre tehető egyházzenei, illetve világi műveinek száma. Es ist ein RosensprungenSzép rózsabimbó nyílt ki német nyelvű szövege a megváltó születéséről ad hírt. Ezt követte Kodály Zoltán Harmatozzatok c. kórusműve, mely a pap költő, Sík Sándor szövegére készült.

       Bárdos Lajos a XX. századi magyar zenetörténet egyik meghatározó személyisége. Számos szakrális és világi szövegű kórusműve közül nehéz a választás: ezen az esten a nőikar előadásában az Ó dicsőült szép kincs és az Aranyszárnyú angyal hangzott el.

 

Stellaria Media Nőikar és Énok-Nagy Levente

 

       Orbán György szintén gyakran komponál egyházi műveket: most az O gloriosa c. kórusát tűzték műsorra.

       Gerhard Deutschmann kortárs német zeneszerző. A népszerű német karácsonyi ének, az O du fröhliche feldolgozását hallgathatta meg a lelkes közönség Kodály Ave Mariája és 150. genfi zsoltára előtt. Utóbbit Kodály Szenczi Molnár Albert szövege alapján írta, amely a Psalterium Ungaricum (Magyar Zsoltároskönyv) c. munkájában olvasható. A nőikarra készült verziót, mint a többi felcsendülő egyneműkari darabot, Énok-Nagy Levente vezényelte.

 

A Budapesti Vándor Kórus és Németh Zsuzsa karnagy

 

       Végül a vendéglátó KÓTA-díjas Budapesti Vándor Kórus lépett színpadra. Az ünnepi koncert alkalmat adott az együttes által alapított és évenként odaítélt díjak átadására. Németh Zsuzsanna Artisjus- és Pro Artis Erzsébetváros-díjas karnagy kivételesen nem egy, hanem két kórustagnak adta át a kiemelkedő teljesítményért járó, névre gravírozott tollat Aczél Juditnak és Molnár Gábornak. A 2006-ban, Vándor Sándor unokaöccse által alapított Vándor Sándor és Révész László Emléke Alapítvány díját, amellyel a kórusért, az alapító Vándor Sándor és Révész László örökös karnagy munkásságát kutató, hagyományaikat ápoló kórustagot, vagy kóruson kívüli személyt jutalmaznak, a kuratóriumi határozat értelmében Zámbó Anitának nyújtotta át Sassné dr. Berényi Eszter elnök.

       Műsorukat ők is Kodály,,Veni, veni Emmanuel”-ével, azaz az ,,Adventi ének-kel nyitották, – a latin szövegű vegyeskari változatot énekelték –, majd Orbán György,,Nunc dimittis”-ével folytatták.

       William Mundy a XVI. században élt angol zeneszerző. Latin és angol szövegű szakrális művei mellett találunk angol nyelvű madrigálokat is. Ezen a hangversenyen az O Lord, the Maker of All Things kezdetű anthemje szólalt meg előadásukban, Németh Zsuzsanna vezényletével.

       Ezt követte az 1977-ben született lett Eriks Ešenvalds különleges vegyeskari darabja, a ,,Stars”. A kórustagok vízzel töltött pohár segítségével különleges éteri hangzást varázsoltak a terembe, s ezáltal a csillagok közelébe röpítettek bennünket.

        A kórus korunk egyik legismertebb angol komponistájának, John Rutter szinte slágerré vált Bölcsődalával (Christmas Lullaby) fejezte be programját, melyben e sorok írója közreműködött zongorán.

 

Az adventi koncert közreműködői

 

       A magas színvonalú koncert közös karácsonyi énekléssel fejeződött be a nagy létszámú hallgatóság örömére. Búcsúzóul Bárdos Lajos feldolgozásában szólalt meg a ,,Karácsonyi bölcsődal” című népének az összes résztvevő közreműködésével, Énok-Nagy Levente vezényletével. A meghitt hangulatú adventi hangversenyen konferált és a műsorszámokat röviden ismertette Tóth Anna zenetörténész.

 

Nagy Márta