Kept Alive Records KAR LP 033, Marketed by Moiras Records

 

 

A jazz több tucatnyi eredeti stílusirányzatából sajnos itthon ma már alig-alig hallható valami élőben és az újkeletű hang- és képhordozókon. Amit ezen az új Santa Diver LP-n hallunk az egy sajátságos változata annak a zenének a (leg)frissebb futamaiból, amit egykoron jazznek neveztünk s amelyből ősgyökeres jazzként itthon igazából ma már csak a Bohém Ragtime Jazz Band, a Budapest Ragtime Band, vagy a Hot Jazz Band és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra él és alkot.

 

Harry Lookofsky – van-e ma még valaki, aki e nevet ismeri? S főleg: ki ismeri azt a remek zenét, amit Lookofsky 1959-ben a „Stringsville” LP-jén (Atlantic 1319) lemezre vett? Holott ezzel a lemezzel vette az igazi kezdetét a jazz-hegedű és a jazz-brácsa abszolút eltávolodása a hagyományos értelemben vett eredeti jazzmuzsikától és igazi beilleszkedése a modern jazzbe.

 

Harry Lookofsky volt az eddigi egyik legjelentősebb magyar jazz-hegedűs és jazz-brácsás, Deseő Csaba első világítótornya is (Funky Violin / Funky hegedű. Hungarian Jazz History 5. Hungaroton HCD 71045 [CD], Something New, Something Old. Pannon Jazz PJ 1027 [CD] stb.). Mindkettőjük – és természetesen: követőik – hatását érzem a 2022-es évvégi magyar LP kínálat csemegéjének, a „Santa Diver”-nek a meghallgatásakor.

 

A Santa Diver 2009 és 2020 kozött négy CD-t adott ki a NarRator Records-nál. Ezekből állt össze ötödik kiadványuk, ami egyben az első LP-jük. Ráadásul mindössze 200 (kettőszáz) példányban jelent meg. Tehát hamarosan igazi gyűjtői csemege lehet, mint ahogyan azzá váltak mára a kiadó Szabó Gábor korongjai is (In Budapest. Moiras Records Moiras007LP & Moiras007CD; In Budapest Again. Keept Alive Records KARCD015).

 

Megrögzött kutatóként immár majd’ hat évtizede bosszankodok azokon a mikrólemez kiadványokon, amelyeken nem szerepelnek a napra pontos felvételi helyszínek és főleg: a pontos felvételi napok. Ez a zenészek és kiadóik szemében ugyan akadékoskodásnak tűnhet, de nyilván nem tudják, hogy az agyonsztárolt amerikai színesbőrű és nem színesbőrű sztárok közül igen sokan gyakorlatilag nem ők az adott stílus feltalálói. Az ok igen egyszerű: a hangfelvételeket készítő cégek felvételei könyvei fehéren-feketén bizonyítják, hogy egyes stílusokat, effektusokat, uram bocsá’ kompoziciókat bizony már jóval korábban felfedeztek maguknak és lemezre rögzítettek olyan zenészek, akiket a sztárolt sztárok és menedzsereik, kiadóik, mára már legszívesebben elfejtetnének… Nagy kár lenne, ha a Santa Diver ezen adatok híján valami hasonlóba keveredne…

 

A Kézdy Luca-Szesztay Dávid hegedű-elektromos basszushoz alkalmanként Halmos András (2009, A1), Sárvári Kovács Zsolt (2013, A2), Szegő Dávid (2017, 2020, B1-2) dobosok csatlakoztak. És van két elrejtett, a lemezborítón nevével fel nem tüntetett zenész is, Koós-Hutás Áron trombitás és Szőnyi András szintetizátoros az első számban. Ejnye-bejnye, őket miért nem lehetett feltüntetni a borítón?

 

A Santa Diver LP szépen megformált, magas színvonalon előadott, némi jazzhatást mutató popzene, egyfajta pszichidelikus jazzrockzene, amely sok-sok elektronikájával messze eltávolodott a huszadik század első felében jazzként megismert műfajtól. S miként a jazz is eltávolodott az európai és az afrikai gyökereitől, úgy ez a lemez pedig igen messzire távolodott az eredetinek tekintett jazz és annak társműfajai 3-4 perces előadásaitól. Kár, mert így nagyon kevés rádióadóban kerülhet majd terítékre. A rövid számok elvileg bármilyen rádióadó (majdnem) minden műsorába bekerülhetnének. Egy kis értő felkonferálás után pedig már düböröghetne is a pompás Santa Diver.

 

A dolog másik oldala, hogy vajon hány magyar rádióállomás tudja/akarja majd eredetiben, azaz 33 1/3-os fordulatú lemezjátszón leforgatni ezt a csodás hanglemezt?? Ugyanis már évekkel ezelőtt tapasztaltam budapesti(!) rádióállomásnál, hogy már CD-t sem tudtak/akartak lejátszani, hanem csak MP3-at. És mindezt egy kimondottan zenei műsorban…

 

A világhálón – egyébként pocsék hangminőségben – a hosszúra nyújtott avantgarde és free alkotásokat éppúgy, mint a sokszor hasonlóan hosszúra nyúló popzenei alkotásokat, jobbára meg lehet hallgatni. Kérdés, hogy a rákattintások száma mikor lehet közel azonos az egyes darabokat, így a Santa Diver pszichidelikus jazzrock/pop hangfelvételeit is, ténylegesen végighallgatók számával?

 

Sajnálatos tény, hogy az új LP december 9-iki bemutatójának „előzetese” ugyan rajta volt még december 29-én is az együttes honlapján (santadiver.eu), ugyanakkor erről az új LP-ről még mindig egyetlen betűnyi anyag sem szerepelt… 2022-ben ez – enyhén szólva is – hatalmas baki….

 

 

Simon Géza Gábor

zene- és hanglemeztörténész, zenei újságíró és producer, zenei könyvtáros, diszkográfus.