TOMMY VIG JAZZ-MUZSIKUS, ZENESZERZŐ ÉLETMŰ-DÍJAT KAPOTT

 

Ünnepélyes keretek között vehette át a Magyar zene- és táncművészet kiemelkedő előadóművésze díjat Tommy Vig jazzmuzsikus, zeneszerző a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) közös rendezvényén.

 

A szakmai díjban azok részesülhetnek, akik legalább huszonöt éve aktívak az előadóművészi pályán, kimagasló színvonalú művészi teljesítményt nyújtottak, de mégsem kaptak magas szintű állami elismerést.

 

Ezzel a kitüntetéssel egyidejűleg legfeljebb tízen rendelkezhetnek. A korábbi díjazottak között van többek között Berkes Balázs és Garay Attila jazz zenész.

 

Nagyon sokat jelent nekem ez a díj, mert Magyarországon sok bennfentes zenész elismeri ugyan a jazz hazájában elért sikereimet, de azt találták ki, hogy idehaza nem ütöm meg a mértéket.

 

Hiába játszottam Amerikában egy fél évszázadon át a legjobbakkal, itthon ezt kapom. Ezért, amikor olyan nevek, mint Gyimesi László, Zsoldos Béla, illetve olyan szervezetek, mint az MZTSZ és az EJI mellém állnak és kapok egy ilyen szintű elismerést, az ellensúlyozza mindezt. Hálás, hálás köszönet!” – mondta Tommy Vig a díj átvételekor.

 

image004-103647.jpg

dr. Gyimesi László, az MZTSZ alelnöke, az EJI elnöke és Tommy Vig a díjátadó ünnepségen

(Fotó/Forrás: Jazzma.hu)

 

Tommy Vig 1938-ban született Budapesten, muzsikus családban. 1956-ban elhagyta Magyarországot, és a New Yorki Juilliard School of Music ösztöndíjasa lett.

 

1961-től Las Vegasban élt és dolgozott olyan művészekkel, mint Tony Bennett, Tony Curtis, Judy Garland és Frank Sinatra. 1970-től, játszott Henry Mancini és Quincy Jones zenekarában. De részt vett olyan rock és pop világsztárok lemezein is, mint Elvis Presley, Michael Jackson, Diana Ross és Rod Stewart.

 

Tommy Vig következetesen őrzött magyar identitásának kiemelkedő zenei példája az 1956 emlékére írt műve. Újabb darabjainak hangszerösszeállítását gyakran színesíti cimbalommal, tárogatóval. Az irodalom szerelmeseként héttételes szvitben örökítette meg Petőfi Sándor, Jókai Mór, Arany János, Ady Endre, József Attila, Karinthy Frigyes és Rejtő Jenő emlékét. Aranyszimfóniák című darabját a 2012-es londoni olimpia magyar győzteseinek ajánlotta. A kiemelkedő zenei előadóművész díjazása egy egyedülálló zeneművész hazai és világkarrierjének elismerése.

 

 

TOMMY VIG FELVÉTELEIBŐL:

 

Sweet Georgia Brown - BENKO DIXIELAND BAND & Tommy Vig (6:19)

Papp László Sportaréna, 2009)

 

Mia Kim & Tommy Vig orchestra - Sing, Sing, Sing (4:05)

A zenekar tagjai: Elek István (tenor szaxofon), Schreck Ferenc (harsona), Hámori János (trombita), Cserta Balázs (tárogató), Fritz József (klarinét), Gyárfás István (gitár), Sárkány Sándor (nagybőgő) és Horváth Zoltán (dob). Szólista: Mia Vig (ének, vibrafon) A zenekar vezetője: Tommy Vig (vibrafon)

Budapest, Gödör-klub, 2011. december 4.

 

Tommy Vig in Las Vegas (21:24)

Tommy Vig performs in Las Vegas at the L.A. Jazz Institute-produced Big Band Festival, featuring Mia, May 22, 2013, Ken Poston, host.