AJKA VÁROSI BÁNYÁSZ FÚVÓSZENEKAR EGYESÜLET FARSANGI KONCERTJE

         

        NÉMETH NOÉMI RIPORTFILMJE ÉS BESZÁMOLÓJA

         

        https://i0.wp.com/ajkaiszo.hu/wp-content/uploads/2023/02/Az-Ajka-Varosi-Banyasz-Fuvoszenekar-szines-egyenisegekbol-all-e1677573390320.jpg?resize=678%2C381&ssl=1

(Fotó: Gyarmati)

         

I.
https://www.youtube.com/watch?v=_3gNylztoyc
(15:14)

        (Ajka Tv, 2023.03.03.)

 

II.

        AFRIKAI VILÁGSZTÁR DIRIGÁLTA AZ AJKA VÁROSI BÁNYÁSZ FÚVÓSZENEKART

         

Az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar 2023. február 25-én tartotta hagyományos farsangi koncertjét a Nagy László Városi Művelődési Központ színháztermében. Az idén kilencvenkilenc éves együttes télbúcsúztató hangversenyén a hagyományokhoz híven a zenészek vicces jelmezekbe öltözve léptek színpadra. Így tett az együttes karnagya, Szücs Krisztián is, aki parókában, feketére festett arccal, afrikai világsztárnak öltözve dirigálta a fúvósokat.

 

A teltházas előadáson családtagok, barátok, ismerősök, kollégák, egykori zenekari tagok, régi és jelenlegi zeneiskolai tanítványok töltötték meg a nézőteret, kíváncsian várva a mindig magas színvonalú és változatos műsor összeállítású koncertet. Az előadásra egyaránt jellemző volt a hagyományőrzés és a modern fúvószenekari hangzás népszerűsítése, olyan darabok által, melyek be tudják mutatni ennek a muzsikának a sokszínűségét.

 

A karmester számára fontos, hogy a bányabezárások után megmaradt bányász hagyományokat a művészetek segítségével tovább tudják ápolni. Ezért rendezik meg harmincnyolc éve minden évben farsangi koncertjüket, ami egyben az éves nagykoncertje is a zenekarnak. Ezeken a hangversenyeken van lehetőség olyan új darabokat bemutatni a közönségnek, ami színvonalában és hangulatában is megfelelő mindenki számára.

 

Az előkészületeket a zenekar vezetője már az előző év decemberében megkezdte a darabok kiválasztásával. A zenekar tagjai a művekkel december közepén már a közös próbákon megismerkedtek, majd január elejétől heti két alkalommal megtartott próbafolyamat következett. A tagok többsége amatőr, akik szabadidejüket feláldozva járnak próbára, gyakorolják otthon a szólamaikat, ezért különösen nagy szó, hogy minden évben összeáll a koncert.

 

A fúvószenekari hagyományokat követve a hangverseny egy indulóval, Gorrieri FerencBányász Ünnepi Indulójával kezdődött. Ezt a régi művet Szücs Krisztián találta a zenekar kottatárában, majd újra hangszerelte a mai kor hangzásvilágának megfelelően. Második műsorszámként egy mai amerikai zeneszerző Robert. W. Smith: Encanto című műve következett, amelynek különlegessége, hogy igencsak hatásos kezdésként egy teljes rézfúvós fanfárral indul.

 

A 2012-es James Bond fim díjnyertes betétdala a Skyfall hangzott el harmadik műsorszámként. Ez a tipikusan Bond főcímdal csupán két taktusból is könnyen felismerhető, mely Jay Bocook hangszerelésében szólalt meg a közönség nagy örömére.

 

Egy fiatal vendég karmester, Tóth Máté, Szombathely Város Koncert Fúvószenekarának karnagya vezényelte nagy sikerrel a negyedik műsorszámot, Bert Appermont belga zeneszerző „Gulliver utazásai” című mini zenekari szvitjét. Az eredeti regény átdolgozásával készült mű nagy kedvence lett a próbák alatta tagoknak és minden bizonnyal nagyon tetszett a közönségnek is, akik minden tétel után lelkesen tapsoltak, ami nem megszokott dolog egy többtételes mű estében. Az első tételben az apró lilliputiak játékosságát ábrázolta a zeneszerző, majd a második tétel következett, melyben „Brobdingnag” földjére érkezett Gulliver. Ebben a tételben gigantikus óriások jelennek meg, melyek közeledését a basszushangszerek igyekeztek minél jobban érzékeltetni. Ugyanaz a téma folyamatosan ismétlődött és gyorsult fel a feszültség fokozása érdekében. A mű harmadik tétele egy varázslatos levegőben lebegő szigeten, Laputan játszódott, ahol a zenészek játékában a légies könnyedséget lehetett megfigyelni.  A negyedik tételben aztán egy olyan különleges világ tárult a hangok segítségével a nézők elé, ahol az intelligens nemes lovak uralkodnak a primitív fejletlen emberek felett. Ebben a meghökkentő világban a zenekar a tétel elején a trombitákkal nagyszerűen tudta érzékeltetni a vágtató lovakat, aztán következtek a kürtök és harsonák szólói, majd az egész kompozíció egy nagy fináléval zárult, melyet a közönség vastapssal jutalmazott.

 

A koncert első részének utolsó műsorszámaként a Közép-Európai fúvószenekarok legnépszerűbb és legtöbbet játszott darabja; Ted Huggens: Choral and Rock című műve hangzott el, ami nagyszerűen ötvözi a klasszikus elvekre épülő régi zenét a modernebb rockos hangzással.

 

A szünet utáni második rész szintén egy kortárs zeneszerző Jacob de Haan: Ross Roy című művével folytatódott, ami egy amerikai iskola neve. Az iskolában formálódik a gyermekek személyisége épp úgy, ahogy a darab is több arculatát mutatta. A zenemű premierjét maga a zeneszerző vezényelte még 1997-ben. Ezzel kapcsolatban egy különleges eseményre kapott meghívást az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar. 2023. július 3-8. között Pápa Város Fúvószenekarának szervezésében a „Csináljuk a Fesztivált!” programsorozat alatt magával a zeneszerzővel Jacob de Haan-al dolgozhatnak majd együtt a meghívott zenekarok. Az egy hetes fesztivál záró koncertjén a zeneszerző-karmester vezetésével a fúvószenekarok közösen fogják előadni a mester műveit.

 

Ezt követte szintén egy Bert Appermont mű, a Choralia, majd Elmer Bernstein népszerű filmzenéje: A hét mesterlövész csendült fel Scott Richards hangszerelésében. A hét főszereplő a vadnyugati hős hét különböző arcát mutatja be, ami jól nyomon követhető volt a felcsendülő zenében is.

 

A télbúcsúztató hangverseny három olyan könnyűzenei darabbal zárult, amelyek tovább fokozták a jó hangulatot. A világhírű Deep Purple együttes Medley című számát Toshihiko Sahasi hangszerelte át fúvószenekarra, ami szintén nagy kedvence a zenekarnak majd egy sokak által ismert magyar zenekartól, a Hungáriától következett egy blokk, melyben Limbó Hintót járva még farsangi ruhákba öltözött táncosok is megjelentek a színpadon. Az egész estét betöltő program ráadásaként Máté Péter: Zene nélkül mit érek én című dalát hallhatta a lelkes közönség, akik vastapssal jutalmazták a zenészeket.

 

A fúvószenekar jövőre egy nagy fesztivállal készül megünnepelni a százéves évfordulót. Veszprém vármegyében ők az elsők, akik megalakulásuk óta folyamatosan szórakoztatják a közönséget. Fontos számukra az is, hogy minél több fiatal zenéljen úgy, ahogy ők is teszik, ezért a remek hangulatú koncert teljes bevételét az Ajkai Zeneiskola Fúvószenekarának ajánlották fel!

 

(ajkaiszo.hu, 2023. II.28.)