Heverdle Péterné Dr. Köncse Kriszta Réka [1]

 

Beszámoló

a KÁROLI GÁSPÁR REFORMÁTUS EGYETEM PEDAGÓGIAI KARA által alapított

Psallite zsoltáréneklési versenyről

 

A képen szöveg látható

Automatikusan generált leírás

 

A Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara 2022-ben alapította meg a Psallite[2] Kárpát-medencei zsoltáréneklési versenyt középfokú köznevelési intézmények diákjai számára. Ennek döntőjét 2022. december 7-én Nagykőrösön tartották.

 

A verseny célul tűzte ki a magyar egyházzenei értékek megőrzését. Folytatni és ápolni kívánja a Maróthi György nevéhez köthető református kollégiumi zenei hagyományokat. Törekszik ezek minél szélesebb körben történő megjelenítésére a zsoltáréneklés szóló-, kvartett-, és kamarakórus formációkban való előadásával.

 

Az egyéni és kamaraének verseny lehetőséget biztosított arra, hogy a Nemzeti alaptantervben és a kerettantervekben évfolyamonként meghatározott gyülekezeti énekek, egyházi népénekek és zsoltárénekek mellett helyi vagy tradicionális magyar nyelvű egyházi énekek, zsoltárénekek is felhangozhassanak.

 

Az első fordulókra a helyi iskolákban került sor, majd a különböző kategóriákban egy-egy továbbjutó indulhatott a nagykőrösi döntőben. A döntőbe jutott versenyzők három szabadon választott egyházi népénekkel vagy zsoltárénekkel, illetve ezek többszólamú feldolgozásaival készülhettek a szólóének, énekes kvartett és kamarakórus kategóriákban történő megmérettetésre.

 

Itt a döntőben, nyolc középiskola diákjai mutatták be énektudásukat az ország minden részéből, összesen csaknem kilencvenen. A közönség nyolc szóló énekest, két kvartettet, valamint öt kamarakórust hallhatott.

 

Prof. Dr. Pap Ferenc dékán úr köszöntője után először a szólisták léptek színpadra. A közönség meghatódva érezte meg a fiatal előadók ajkán felcsendülő, évszázadokkal ezelőtt született veretes szövegű zsoltárénekek ódon szépségét. Még nagyobb hatást váltott ki a kvartettek szereplése. A pápai és a pécsi gimnazisták a kamaraéneklés legigazabb hagyományát támasztották fel akkor, amikor egymás felé fordulva, tiszta szívből jövő, zengő énekléssel kápráztatták el a zsűrit. Műsorukon Kodály, Maróthi, Goudimel, Bach, Sibelius és Parola Csaba zsoltárfeldolgozásai szólaltak meg.

 

Végül a kamarakórusok következtek. A nagykőrösi diákok előadásából Heinrich Schütz Zengjetek, minden nemzetek című művének interpretációja emelkedett ki, a hódmezővásárhelyi iskolások Mees van Huis, Joseph Haydn és Berkesi Sándor műveit énekelték magas színvonalon. A pápai kórus nőikarra komponált műveket adott elő, a pécsi ifjúsági vegyeskar Gárdonyi Zoltán A megváltottak hálaéneke című darab előadásával tudott sokféle hangszínt és kifinomult megformálásokat érzékeltetni. Hat fős együttessel állt színpadra a tatabányai Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola kamaraegyüttese. Werner Alajos, Harmat Artúr és Nyilas Tünde Márta által komponált egyházi népének feldolgozásokat adtak elő.

 

Psallite – Hiánypótló énekverseny középiskolásoknak - Reformatus.hu

Száraz Zoltánné Csákó Klára felvétele

 

     Amíg a zsűri tanácskozott, a résztvevő diákok és felkészítő tanáraik számára Dr. Dávid István orgonaművész mutatta be a nagykőrösi templomot és az orgonát. Ezt követően Galambos Ádám Balázs vezetésével közös éneklésen vettek részt, és a versenyre készíttetett pólókban fotózkodtak. A zsűri tagjai a Pedagógiai Kar oktatói voltak. Az eredményhirdetésre délután került sor, és a nyertesek egy különleges – kifejezetten erre a versenyre készült – trófeát kaptak.

 

Psallite – Hiánypótló énekverseny középiskolásoknak - Reformatus.hu

 

Szóló kategóriában első helyezést ért el Mizsei Molli, a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola diákja, második helyezést ért el Mikesi Péter a Kecskeméti Református Gimnázium diákja, harmadik helyezést ért el Kaszás Lilla Kata, a tatabányai Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola diákja.

 

Kvartett kategóriában első helyezést értek el a Pécsi Református Kollégium diákjai, második helyezést értek el a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumának diákjai.

 

Kamarakórus kategóriában első helyezést értek el a Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium diákjai Hódmezővásárhelyről, második helyezést értek el a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumának diákjai, harmadik helyezést értek el a pécsi Református Kollégium diákjai.

 

Szívből gratulálunk valamennyi versenyzőnek! Minden kiemelkedő teljesítmény és tehetség mögött áll egy lelkiismeretes felkészítő tanár, akiknek munkáját ezúton is szeretnénk megköszönni. Ezért következzék a résztvevő tanintézetek és a fáradságot nem ismerő tanár kollégák neve:

 

Arany János Református Gimnázium Technikum és Kollégium, Nagykőrös.  Felkészítő tanár: Ecsedi Péter

 

Kecskeméti Református Gimnázium. Felkészítő tanár: Jámbor Zsolt

 

Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola, Kunszentmiklós. Felkészítő tanár: Draskóczy Balázs

 

Pécsi Református Kollégium, Pécs. Felkészítő tanár: Pap Tamás

 

Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma, Pápa. Felkészítő tanár: Parola Csaba

 

Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium, Hódmezővásárhely. Felkészítő tanár: Csorba Emese

 

Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola, Tatabánya. Felkészítő tanár: Farkas Patrik

 

Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium, Budapest. Felkészítő tanár: Bereczki Ágnes

 

Az Egyetem jövőre is vár minden középiskolás, a hagyományos egyházi énekeket megőrizni vágyó fiatalt!

 

 

 

 



[1] Heverdle Péterné Dr. Köncse Kriszta Réka egyházzenész, énektanár, főiskolai tanár (KRE TFK Hittanoktató- és Kántorképző Intézet)

 

[2] A Psallite egy görög eredetű szó latin felszólító módú alakja, amelynek a magyar fordítsa így hangzik: énekeljetek, zengjetek zsoltárt. A Psallite-verseny rendezői azért adták ezt a nevet a ennek a találkozónak, mert a keresztyén egyháztörténelemben a zsoltárok mindig is összekötő szerepet töltöttek be a felekezetek között. Így vált a Károli-egyetem énekversenye az egyházakon átívelő megméretésen túl mindazok számára nyitottá, akik szívesen énekelnek klasszikus egyházzene műveket.