A DEBRECENI EGYETEMEN
KÖNNYŰZENEI KÉPZÉS INDUL 2023-BAN

 

Ausztriától keletre eddig nem volt lehetőségük a könnyűzenészeknek egyetemi képzésre, 2023 szeptemberétől viszont megtehetik ezt a Debreceni Egyetemen. Az intézmény Zeneművészeti Kara elindítja ugyanis egyedülálló könnyűzenei alapképzését, amelyen a résztvevők nyolc szakirány közül választhatnak: könnyűzenei gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek, ének, szaxofon, trombita és harsona.

 

A hiánypótló képzés indítása alkalmából gálakoncertet szerveztek az egyetem november 8-án. Az eseményen köszöntőt mondott György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár (KIM), valamint a képzésben oktatóként részt vevő Wolf Kati énekesnő is.

 

A gálakoncerten fellépett Charlie, Karácsony János, Erdős-Tóth Fruzsina, Wolf Kati, az Abrakazabra zenekar is, valamint a DE Zeneművészeti Kar és a Könnyűzenei Intézet tanárai. A helyszín a Lovarda Hallgatói Kulturális és Konferencia Központ volt.

 

Neves hazai zenészek is oktatnak majd a Debreceni Egyetemen, többek között Wolf Kati és Erdős Fruzsi énekesek, Ferencz Péter producer-énekes, Tóth Marcell billentyűs, Gudics Marcell és Gudics Martin dob- és basszusgitár-oktatók, Gyémánt Bálint jazzgitáros, Kovács János trombita-, Linzenbold Gábor szaxofon- és Tóth Dániel harsona tanár, valamint Varga Antal, az Abrakazabra zenekar vezetője.

 

A felvételi előtt állók 2023. február 15-ig tudnak jelentkezni a jövő szeptemberben kezdő első évfolyamba, a felvétel gyakorlati alkalmassági vizsgán dől majd el. Diplomájukat hat félév után kaphatják kézhez a növendékek. 

 

Az egyetem hosszú évek óta készül már a könnyűzenei alapképzés beindítására. A hallgatók eddig is képezhették magukat Debrecenben, a Zeneművészeti Kar Könnyűzenei Intézetében egyéni és hangszeres órákon tanulhatták a könnyűzenei alapokat egy, a Kőbányai Zenei Stúdióval közösen indított szabadon választható kurzuson. Most viszont megnyílik az út a diplomaszerzés felé, így az USA, Anglia és Németország egyetemei után már Magyarországon is szerezhetnek diplomát a könnyűzenészek!  

 

Rockinform | 2022 nov 14, | Hírek