Harangszó Szilviának

 

 

Kárászy Szilvia

(Családi archívum)

 

1979-ben a Zeneakadémián a metodika és gyakorlati tanítás tárgyában a legendás Bántainé Sipos Éva vezetése alatt tanárjelöltködtem. A 11 konzis kislányból álló osztályt igazán szerettem, s mint az évtizedek megmutatták, erre nem csupán kedvességük, hanem zenei erényeik is okot adtak. Több kiválóság került ki közülük, akikből jeles művészek, sőt zenei életünk kimagasló személyiségei lettek. Az egyik rokonszenves akkor 16 éves egy óránkra kialvatlan szemekkel érkezett. Az ok: éjszaka sokáig fent maradt, mert komponált…

 

Ő volt Kárászy Szilvia. A budapesti Zeneművészeti Főiskola után Freiburgban tanult, még akkor adták ki első hanglemezét, hangversenyezett Európában, Amerikában. De hamar világossá vált, nem „szokványos” pálya lesz az övé, nem a klasszikus-romantikus repertoárral kezében járja majd a koncerttermeket, hanem különlegességeket talál ki. A nagy műveket sem nélkülöző, de rendkívüli szerkesztésű és kuriozitásokkal megtűzdelt fellépéseit hallgathattuk sokfelé, a Müpa Bartók Béla Hangversenyterméig terjedően.

 

Egy napon találkozott Szabados György harangépítő mesterrel, s létrehozták az elektronikus harangjátékot, amely billentyűzettel volt megszólaltatható, tehát a megszokott haranghangzásnál sokkal rugalmasabb, hajlékonyabb lett. Hangversenyeken és a Hungaroton Jingle Bells karácsonyi lemezén élvezhettük Kárászy Szilvia játékát, utóbbin az általa feldolgozott magyar, német, angol és skót dallamokban, amelyeket a Szabados és Társa, valamint egy holland cég által konstruált 12 harang, továbbá orgona és digitális zongora keltett életre. Akkoriban még Hollandiába kellett menni, hogy az utcán szép, hosszabb dallamokat játszó harangokban gyönyörködhessünk, de Szabados és Kárászy egyre-másra telepítette harangjátékait Budapesten és más hazai városokban, tehát szerte az országban Kárászy Szilvia játékával találkozhatunk az utcán, úgy, hogy nem is tudjuk, őt halljuk.

 

Jingle Bells (1:51)

 

Mennyből az angyal (3:41)

 

Csordapásztorok (3:22)

 

Ó, gyönyörűszép, titokzatos éj (3:10)

 

Stille Nacht  (3:05)

 

Auld Lang Syne (4:02)

℗ 1995 HUNGAROTON RECORDS LTD.

 

***

 

Kárászy Szilvia_J. S. Bach: Air (6:52)

 

Szilvia mindezzel szolgálni akart. Hogy mennyire, az mutatja, létrehozta a Magyar Művészetek Reneszánsza XXI. Alapítványt, amelynek egyik társalapítója Paolo Fazioli, a nagyhírű zongoragyár atyja volt. A zenén túlmutató programokat bonyolítottak, legszebb közülük az Aranyharang díj volt, amelyet olyan vak és gyengénlátó gyerekek és felnőttek nyerhettek el, akik valamilyen kiemelkedő szakmai vagy emberi tettet vittek véghez.

 

A Magyar Zongora Akadémiát pedig két évvel később fiatal tehetségek pártfogolására hozta létre. Szülei hagyománya és hagyatéka egy nemes polgári művészetpártoló otthon volt, amelyből a Kárászy Szalont kreálta, ennek értékes programjaiért nyerte el a Gundel-díjat. Készített UNESCO-díjnyertes filmet, a Tavaszi Fesztivál keretében évekig rendezte a Fazioli zongorafesztivált – a hangszert lényegében ő hozta Magyarországra. Nemcsak a billentyűk mestere volt, hanem a „közönségen”, a közönséggel is tudott játszani.

 

Kárászy Szilvia és Tahi Tóth László

(168.hu)

 

Szilvia Kárászy and László Tahi Tóth duett - Pozsonyi Piknik Budapest - 2014. (3:31)

Részlet Déry Tibor-Presser Gábor-Adamis Anna: Képzelt riport egy amerikai pop-fesztiválról c. musicalből

 

Öt esztendeje nem nézhettem kedves szemébe. Akkor halt meg férje, Tahi Tóth László, akivel – noha erre sohase játszottak rá – olyan mélységű kapcsolatba kerültek, hogy a mindaddig életvidám Szilvia nélküle elvonult a világtól. Megható, hogy éppen László halálának ötödik évfordulóján köszönt el a gyógyíthatatlan beteg Kárászy Szilvia.

 

Magamban harangozok egy kicsit az emlékére…

 

Hollós Máté