ELHUNYT KUNCZ LÁSZLÓ OPERAÉNEKES

(1942-2023)

 

 

A magánénekes számos operaszerepben, valamint önálló zenés és irodalmi estek vendégelőadójaként is ismert volt. Az oratórium műfajának és a régi magyar énekelt verseknek egyszerre volt avatott értője. Zenei tanulmányait a budapesti és a bécsi Zeneakadémián végezte, kis közgazdasági egyetemi kitérő után.


Magánénekesként első jelentős szerepben Sarastroként debütált Pécsett, később olyan karaktereket formált meg, mint Bartoló A sevillai borbély című vígoperában, Bonzo a Pillangókisasszonyban, a főpap a Jézus Krisztus Szupersztárban, illetve Ozmin a Szöktetés a Szerájból előadásban.

 

2001-ben a Magyar Régizenei Társaság Tinódi-lant kitüntetését, 2004-ben a Pécsi Nemzeti Színház Nívódíját nyerte el. Társulatunknak 1983. és 2002. között volt tagja.

 

Kuncz László vers- és énekmondó műsora - 1. rész (36:00)

Kuncz László vers- és énekmondó műsora - 2. rész (35:55)

 

Balassa Éneki | Balassi Bálint énekelt versei • L. Kecskés András & Kuncz László | Album | régizene (52:52)

 

„A végváriság nemes művésze”

„Kuncz László énekművész elröpítette közönségét a XVI. század végváraiba. Tinódit és Balassit megjelenítette közönsége előtt. Nem „csak" a verset és a dallamot varázsolta a színpadra, hanem a végvári korszak csodálatos egyéniségeit is. Színészként is remek volt: Tinódinak a „részögösökhöz" írt költeményét úgy adta elő, hogy valamennyi fajta „részögöst" odatette a világot jelentő deszkákra – hatalmas élményt adva nagyérdeműnek. Ő maga benne élt abban a világban, annak nemességét maga megtestesítette. Jellemzője volt a bátorság is, hiszen amit alkotott, az szembement a kordivattal: mégis nagy sikereket ért el. Ráébresztett minket, hogy nem a jelenbeli csúf hamisságok nyújtják a művészi élményeket, hanem a Teremtővel minket összekötő ragyogás. Kuncz László énekművész ma este együtt vacsorázik azokkal, akiket évtizedeken át közénk hozott.” 

https://www.preshaz.eu/2023/01/27/kuncz-laszlo-bucsuztatasa/