85 ÉVE SZÜLETETT

 

KEÖNCH BOLDIZSÁR ÉNEKMŰVÉSZ-TANÁR

 

Keönch Boldizsár

Budapest, 1938. március 16. – Budapest, 2016. február 21.

 

Keönch Boldizsár Réti Józsefnél tanult a Zeneakadémián, aki fontos szerepet játszott pályája alakulásában: „új csillag tűnt fel az oratórium egén”, mondta növendékéről, s valóban, a tenor oratórium- és dalénekesként vált ismertté. A teljes repertoárt végigénekelte, s nagyítóval kell keresni olyan, zenei szempontból fontos országot, ahol ne lépett volna fel. Elsőként énekelte Ausztráliában a Psalmus Hungaricust, de nemcsak ebben volt első: számos kortárs mű ősbemutatója fűződik a nevéhez, és olyan szerzők írtak kifejezetten az ő hangjára műveket, mint Ránki György, Farkas Ferenc és Kósa György.

 

1973-tól tanított a Zeneakadémián, vagyis több énekesgeneráció is a növendékének mondhatja magát, s mindenki a legnagyobb elismerés, hála és szeretet hangján beszél a nála töltött tanulóévekről. A szó klasszikus értelmében vett mester volt, aki egyszerre volt tanára, mentora, barátja, pszichológusa, hajcsára a növendékeinek, mikor melyikre volt szükség. Nemcsak a zeneakadémiai évek alatt figyelt rájuk, hanem pályájuk későbbi alakulását is nyomon követte, s ha kellett, a maga visszafogott, mégis nélkülözhetetlen módján segített. Nem érdekelte a csillogás, nem érdekelte a díjakban kifejezhető gyors és hamis siker. Éppoly szerényen végezte dolgát, miután két évvel ezelőtt a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki, mint azt megelőzően. A munka érdekelte, a hang szépsége, a kifejezés igazsága, s persze maga a zene. Meg a tanítás, amely lételeme volt. És persze a családja, gyerekei és unokái, akiket mindennél jobban szeretett. Lánya tett közzé a halálát követő napon egy üzenetet, mely szerint utolsó szavai között hangzottak el a következők: „Pannikám, én az utolsó leheletemig tanítani szeretnék.” És ez így is volt: amíg csak a betegség engedte, fogadott magántanítványokat. Nagy veszteség a Zeneakadémiának és a magyar zenei életnek, hogy többé nincs köztünk.

 

Keönch Boldizsárt a Zeneakadémia saját halottjának tekintette. (lfze.hu, 2016.)

 

2018. november 28-án avatták fel Keönch Boldizsár emléktábláját a XII. kerületi Greguss utca 5. számú házon, amelyben 1976-tól lakott feleségével, Katalinnal és három gyermekükkel.

 

 

Avató beszédet mondott Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, koszorút helyezett el Fonti Krisztina, a XII. kerület alpolgármestere, valamint dr. Kutnyánszky Csaba, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese. Az avatás a Hegyvidéki Önkormányzat és a Zeneakadémia együttműködésében valósult meg.

 

***

 

Keönch Boldizsár felvételei a YouTube-n:

TELJES LEJÁTSZÁSI LISTA MEGTEKINTÉSE

(56 felvétel)