A ZENEAKADÉMIÁRA LÁTOGATOTT
A KIRGIZ NEMZETI KONZERVATÓRIUM REKTORA

         

Az együttműködés lehetőségeit térképezte fel Muratbek Begaliev, a Biskekben működő zenei felsőoktatási intézmény vezetője, illetve dr. Vigh Andrea rektor és Fekete Gyula rektorhelyettes a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem részéről.

 

A Budapesten tartózkodó kirgiz delegáció tagjaként érkezett Magyarországra Muratbek Begaliev zeneszerző, az idén harminc éve létrejött konzervatórium alapító rektora. A professzor hangsúlyozta: hazájában rendkívüli tisztelet övezi a Liszt Ferenc által alapított magyar egyetemet, ismerik jelentős hagyományait és kimagasló teljesítményét. Muratbek Begaliev a megbeszélésen meghívta a Zeneakadémia képviselőit arra a nemzetközi ünnepségre, amelyet ősszel szerveznek intézménye megalapításának kerek évfordulója alkalmából.

 

https://lfze.hu/data/LFZE.HU/hirek/img_1411_fekvo_fit_825x10000.jpg

Dr. Vigh Andrea és Muratbek Begaliev

 

A tárgyaláson szó esett jövőbeni együttműködésekről, amelyek elé a felek nagy várakozással tekintenek. A partnerség egyebek mellett mesterkurzusok formájában valósulhatna meg, az órákat a Zeneakadémia neves hangszeres oktatói tartanák a biskeki konzervatóriumban.

 

Látogatásakor a professzor egy kirgiz népi pengetős hangszert hozott ajándékba, amelyet a Népzene Tanszéknek szánt, hiszen náluk is erős tradíciókra támaszkodik a népzenei oktatás.

 

(Zeneakadémia, 2023. II. 14.)