MEGJELENT AZ ÚJ LISZT-ÖSSZKIADÁS KÖVETKEZŐ KÖTETE

         

A Zeneakadémia szakmai támogatásával és a BTK Zenetudományi Intézettel együttműködésben készülő sorozat főszerkesztője Kaczmarczyk Adrienne, az egyetem oktatója.

 

A Liszt Ferenc összes zeneművét tartalmazó új kiadás III. sorozatának (Művek és átdolgozások zongorára négy kézre és két zongorára) részeként az Editio Musica Budapest gondozásában megjelent kötet címe „Liszt Ferenc: Grand duo (fogalmazvány), Franz Schuberts Grosse Fantasie (Op. 15), Arrangement für 2 Pianoforte III/1”.

 

A kiadványt részletes, új kutatási eredményeket tartalmazó magyar, angol és német nyelvű előszó, kézirat-fakszimilék és angol nyelvű kritikai jegyzetapparátus teszik teljessé.

 

Amint az ismertetőben olvasható, az 1834-ben komponált Grand duo Mendelssohn Dalok szöveg nélkül című sorozata első füzetének (op. 19b) három darabjára (no. 1 E-dúr, no. 6 g-moll [Velencei gondoladal], no. 3 A-dúr [Vadászdal]) épül. Míg az első darabot Liszt szinte szöveghűen írta át, addig a másodikat és a harmadikat jóval szabadabban, a koncertparafrázisok stílusában dolgozta át. A nagyszabású koncertdarabot Liszt Chopinnel együtt mutatta be 1834 karácsonyán egy párizsi szalonban. A mű nem jelent meg Liszt életében, csak fogalmazványa maradt fenn.

 

Schubert C-dúr („Wanderer”) fantáziája a fiatal Liszt legmeghatározóbb zenei élményei közé tartozott. A romantikus zongorairodalom e mesterművét Liszt weimari alkotókorszaka kezdetén, 1851-ben dolgozta át zongorára és zenekarra, a bemutató – Julius Egghard szólójával – az év decemberében Bécsben volt. Legkésőbb 1855-ben Liszt elkészítette az átdolgozás kétzongorás átiratát, ugyanis az év októberében ez a változat hangzott el Weimarban a zeneszerző születésnapi ünnepségén. A zongora-zenekari változattal Liszt a Schubert-kompozícióban rejlő zenekari effektusokat felerősítve a koncerttermek igényeihez igazította a fantáziát. Kisebb léptékben ugyanez volt a célja a kétzongorás változattal: zenekar befogadására alkalmatlan teremben vagy zenekar hiányában is hasonló hatást elérni. A zongora-zenekari változat 1857-ben, a kétzongorás verzió 1862-ben jelent meg nyomtatásban.

 

(lfze.hu, 2023. I. 26.)