ROSSINI: STABAT MATER

Megérthető zene – Rossini: Stabat mater (1:35:55)

 

 

A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarnak márkanevévé vált, „A MEGÉRTHETŐ ZENE” című koncert-sorozat, amely az előadás első felében zenei, történelmi, humoros, érdekes és izgalmas magyarázatokkal, a Hollerung Gábor-féle „megvilágosító” előadásról nevezetes, zenei idézetekkel, részletekkel van tarkítva, szünet után pedig mindig felcsendül az első részben ismertetett mű, már megszakítások nélkül.

 

FELLÉPŐK: Cecilia Lloyd (szoprán), Wiedemann Bernadett (mezzoszoprán), László Boldizsár (tenor) és Cser Krisztián (basszus), a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budafoki Dohnányi Zenekar.

 

A Stabat Mater az egyik legtöbbször megzenésített téma a zeneirodalomban. A Jacopone da Todi versére írt szövegek olyan zeneszerzőket ihlettek mások mellett, meg, mint Pergolesi, Palestrina, Scarlatti, Vivaldi, vagy a későbbiekben Dvořák, Verdi, a magyar zeneirodalomban pedig Karai József vagy Csemiczky Miklós. A BDZ egy igazán teátrális, Verdi: Requiemjére emlékeztető feldolgozást tárt a hallgatók elé, Rossini tollából. Az előadás – a szerző elképzelésének megfelelően – tele van színpadias, operai gesztusokkal, operaáriákkal, köszönhetően a remek szólistáknak is.