AZ UTAZÓ

 

címmel jelenT meg Váray László legújabb lemeze

 

 

Váray László

 

2023 februárjában jelent meg Váray László AZ UTAZÓ című szólólemeze. Váray László közel egy évtizede utazik a világ magyar közösségeiben szólóműsorával és a családoknak, gyerekeknek alkotó és koncertező Belvárosi Betyárok zenekarral. Két földrész 12 országában cirkulálnak a magyar diaszpóra közösségeiben Bécstől New Yorkig, Székelyudvarhelytől Torontóig. Ez a vállalás nagyon fontossá vált Váray számára az évek során, miközben az utazások élményei és tapasztalatai is mind dallá válnak más-más síkon a szóló- és a gyerekműsorban is. 2022. év végén egy hónapos turnéra indultak Budapest, Bécs, Zürich (tripla koncert), Brüsszel, Washington, New York, Boston és Atlanta útvonalon. A lemez mellett új klippel is jelentkezik Váray, A fák nem hajolnak el című dalhoz készült videóklip.

 

2023. év elején jelent meg AZ UTAZÓ című lemez, amihez két klip is társul, szintén év elején lesz a premierje az A38 Hajón rögzített Akusztik című műsorban adott koncertjüknek Török Ádám vendégszereplésével. Az album Váray László hetedik nagylemeze – három jelent meg a Colombre Band-, és három a Belvárosi Betyárok zenekarral a Gryllus Kiadónál –.

 

Nem véletlenül kapta a lemez AZ UTAZÓ címet, a hazai fesztivál- és klubkoncertek mellett Váray László közel egy évtizede utazik a világ magyar közösségeiben szólóműsorával és a családoknak, gyerekeknek alkotó és koncertező Belvárosi Betyárok zenekarral. Két földrész 12 országában cirkulálnak a magyar diaszpóra közösségeiben Bécstől New Yorkig, Székelyudvarhelytől Torontóig. Ez a vállalás nagyon fontossá vált az évek során, miközben az utazások élményei és tapasztalatai is mind dallá válnak más-más síkon a szóló- és a gyerekműsorban is. Utóbbi miatt azért is nagyon hálásak a szülők, mert a dalok és az előadás is úgy lettek megírva, hogy a gyerekeken keresztül a szülőket is megszólítják a szövegek és a zenekar is. Generációkon átívelő, okos humorral írt szövegekkel, friss nyelvezetű dalokkal kapcsolódnak a közönséghez. Lemezeiken szokatlan és komoly témákkal is foglalkoznak, amelyekkel több országos kampányba is bekapcsolódtak: az Autitkok című dal az autizmussal élőknek és környezetüknek íródott, A mama című dal az elmúlással foglalkozik.

 

Váray László

 

A 10 dal több év termése, legfontosabb jellemzőjük, hogy a valóságot, a körülöttünk lévő világot zenésítik meg, humorral és irodalmi igénnyel írt szövegekkel. Maga a lemez is egy szokatlan helyzet hozadéka – a családoknak alkotó és muzsikáló Belvárosi Betyárok turnéi a pandémia alatt törlődtek, így az addig ötlet szintjén létező szólólemez megírása látható közelségbe került. Épp ezt a helyzetet, 2020 történelmi eseményeivel, fokozódó ideológiai harcokkal és ellentmondásokkal teli hangulatát írta meg Váray László a hármas jelentéssel bíró Tölts újra ember! című dalában, aminek szövege az albumra is jellemzően erősen társadalomkritikus. Meglepő módon épp ezt a dalt kezdték rotációban játszani az országos rádióadók, ezt követően 2022 őszéig több dala és kislemeze jelent meg; egy közelgő háborút jósoló A fák nem hajolnak el című dal 2021 év végén készült el, melynek új klipje itt érhető el: https://youtu.be/tkKfvU31i7U. A 2022 év eleji európai eseményeit feldolgozó politikai szatíra; a Hideg tél jön. A szülői házról és gyerekkorról szóló A régi háznál című dal és egy nagyon vidám ‘de jó, hogy már nem vagyunk együtt’ dal Csak erre voltunk jók címmel jelent meg.

 

Váray László szóló- és gyerekműsora is blues, funky, bluegrass elemekből építkezik, koncerteken főleg akusztikus hangszerelésben szólalnak meg. 2022. év végén egy hónapos turnéra indultak Budapest, Bécs, Zürich (tripla koncert), Brüsszel, Washington, New York, Boston és Atlanta útvonalon.

 

Közreműködők a lemezen többek között

Pintér Zsolt - hegedű (Ferenczi György és az 1ső pesti Rackák)

Szeifert Jason Bálint - nagybőgő (Mörk)

Alasztics Balázs - szaxofon (Belvárosi Betyárok)

Almann Gergő - billentyűs hangszerek (Szarka Tamás zenekara)

Vincze Fekete Vera - ének, vokál

Nemcsók Nóra - ének, vokál

Paku Patrícia - ének, vokál

 

Váray László hangszerei a lemezen

Ének, gitár, basszusgitár, banjo, mandolin, rezonátoros gitár, doromb, rototom, ukulele