BÁNTAI VILMOSRÓL NEVEZTEK EL TERMET A TÓTH ALADÁR ZENEISKOLÁBAN

 

Bántai Vilmos

(Budapest, 1922. május 17. – Budapest, 1985. augusztus 21.)

fuvolaművész, tanár.

 

Bántai Vilmos 1952-1977-ig volt a Tóth Aladár Zeneiskola - akkori nevén Fővárosi 1.sz. Körzeti Zeneiskola - fuvolatanára. Kiemelkedő tanártól, nagyszerű fuvolaművésztől tanulhattak a növendékei, hiszen tanári munkája mellett ez idő alatt is a Magyar Állami Hangversenyzenekar (mai nevén Nemzeti Filharmonikus Zenekar) fuvolaművésze volt.

 

A Tóth Aladár Zeneiskola 1903. évi megnyitása óta az alapfokú zenepedagógia fontos műhelye volt. A hajdani Fodor Zeneiskola alapítója, Fodor Ernő hajthatatlan igényességgel válogatta a tanárokat, akik közül sokat a mai napig a legkiválóbb muzsikusokként, a zeneoktatás mértékadó szakembereiként tartunk számon.

 

Ahogyan szaporodtak az országban a zeneiskolák, úgy lett szükség egyre több zenetanárra. Jól mutatja iskolánk szakmai rangját, hogy a Zeneakadémia zongoratanár-képző szakának vezetésére „a Fodor” kiváló zongoratanárát, Senn Irént hívták meg. Az 1918-25 között diplomát szerző zenetanároknak pedig csaknem fele a Fodorban tanult.

 

A mai Tóth Aladár Zeneiskola azzal is szeretné életben tartani a nagy elődök emlékezetét, hogy termeit sorra hajdani kiváló zenepedagógusairól nevezi el. Így lett Babszi-termük a zongoristáknak, Czövek Erna és Sándor Judit emlékét őrzi két kamaratermünk, legutóbb a szolfézstermet avattuk fel Dobszay László emlékére, most pedig – március 10-én pénteken – a kiváló fuvolaművész-tanár, Bántai Vilmos nevét örökítjük meg ilyen módon.
E hagyományt folytatni nem lesz nehéz, hiszen olyan világhírű muzsikusok tanítottak itt, mint például Kadosa Pál, dr. Kovács Sándor, Prahács Margit, Rados Dezső, Ránki György, Reiner Frigyes, Siklós Albert, Varró Margit, Végh Sándor, Waldbauer Imre, Weiner Leó. A lehetséges névadókból tehát igen sokára fogyunk ki. Inkább talán a termeink száma bizonyul majd kevésnek.
Bántai tanár úr a szimfonikus zenekarok egyik legkényesebb hangszerének, a piccolónak, elismert, virtuóz játékosaként tartották számon. Vonzó személyiségével a világhírű zenekar muzsikusaként olyan légkört teremtett az órákon, hogy a gyerekek megérezhették a zene világának varázsát. Egykori növendékeiből sokan választották a fuvolatanári, fuvolaművészi pályát, és lettek ismert művészek, tanárok külföldön és Magyarországon.

 

meghívobantai1

 

Bántai Vilmos nevéhez kiadványok sora fűződik - a kezdők Fuvola ABC-jétől, a Válogatott gyakorlatokon át, a kamaramuzsika magas szintjéig. Ezeket kezdetben kollégájával, Kovács Imrével, később egykori tanítványával, a szintén fuvolaművész Kovács Gáborral, valamint második feleségével, a kiváló zeneelmélet-tanár B. Sipos Évával közösen adták ki. Széleskörű, nagyon alapos zenei és pedagógiai tudásának köszönhetően ezek a mai napig az alapfokú fuvolairodalom legnépszerűbb, legtöbbet játszott kottái.
Budapesten fuvolaversenyt neveztek el tiszteletére, ahol a fővárosi zeneiskolákban tanuló fuvolások háromévente megmérettethetik tudásukat.

 

Pár gondolatot idézünk lányától, Bántai Erzsébettől:


„Aki az utcán találkozott vele, aki részt vett egy fuvolaóráján, vagy akár megfigyelhette őt vizsgáztatás közben, elsőre mindig ugyanazt a nagyon kedves, póztalan személyiséget láthatta, aki soha nem emeli fel a hangját, elfogadja a dolgokat, mint Micimackó, ahogy éppen történnek…. Kovács Gábor, aki tanítványa, majd a későbbiekben szerzőtársa volt, és akit közép-és felsőfokon Jeney Zoltán, Kovács Imre, majd Prőhle Henrik tanított, azt állítja, hogy mindannyiuk közül Bántai tanár úr volt a legszigorúbb és legigényesebb tanára. Hogy ezt a természetes kedvességet és elfogadást össze tudta egyeztetni azzal, hogy valóban szakmájának egyik megkérdőjelezhetetlen tekintélye volt, talán ez volt személyiségének nagy titka, varázsa.”
volt személyiségének nagy titka, varázsa.

meghívobantai2 2

 

Zeneiskolánk ünnepi koncerttel emlékezik meg Bántai Vilmosról, melyen hat budapesti zeneiskola növendékei játszanak. Ők a február végén megrendezett VIII. Bántai Vilmos Budapesti Fuvola Fesztivál és Verseny különdíjasai, akik e szereplést jutalmul kapták.

 

A hangversenyen fellép Bántai Erzsébet csellóművész, Antal Mátyás fuvolaművész, karnagy, Zarári Máté hegedűművész. Az alkalmi kamarazenekarnak tagja az esemény szervezője, iskolánk fuvolaművész-tanára, Scholz Melinda, aki maga is Bántai-tanítvány volt. 

 

(Forrás: Tóth Aladár Zeneiskola honlapja)