ELHUNYT CSINCSEK RÉKA

 

a Budapest és Felső-Dunántúl Kft. nyugalmazott művészeti főtanácsadója

 

Csincsek Réka

 

Csincsek Réka, a Budapest és Felső-Dunántúl Kft. nyugalmazott művészeti főtanácsadója 2023.  április 6-án elhunyt. Az Egerben megszerzett ének-zene tanári diplomája után az Országos Filharmónia műsorszerkesztőjeként kezdte meg hangversenyrendezői pályáját. Munkássága elismeréseként több miniszteriális kitüntetés után 2012-ben Bánffy Miklós díjat kapott.

 

1967-től 2012-ig sok tízezernyi koncert megálmodójaként, -miközben az intézmény számos átalakuláson ment át- mindvégig ugyanannál az íróasztalnál dolgozott. Csalhatatlan érzéke volt fiatal tehetségek felismerésére: sok későbbi sikeres művész köszönheti ifjúkori pályaindulását az Ő támogatásának, fölkarolva őket egyengette útjukat. Különös szeretettel, az énekhang iránti eredendő vonzalmával szerkesztette a vokális, oratórikus és operakeresztmetszetű programokat.

 

A másik szívügye az ifjúsági koncertek voltak. Nagy gondossággal megszerkesztett műsoraiban a zenei ismereteket nem didaktikusan, inkább élményszerűen tudta összeötvözni a társművészetekkel. Széles irodalmi műveltsége is visszatükröződött az általa szerkesztett programokban, a zene és az irodalom kapcsolata végig jelen volt hangversenyiben. 

 

Ő és édesapja, dr. Csincsek Imre, a Pénzügyminisztérium akkori költségvetési főosztálya vezetője, majd a minisztérium főmunkatársa bábáskodásával valósulhatott meg a Győri Filharmonikus Zenekar félfüggetlenített státuszából való anyagi és művészi önállóvá válása. Segítőkészsége kollégáinak és a művészeknek emlékezetes.

 

Kedves, szeretetteljes lénye mind azok számára, akik ismerhették, örökre megmarad.