ELHUNYT JOÓ TIBOR CSONGOR

 

kürtművész, nyugalmazott intézményvezető, Dabas Város Pro Urbe díjjal kitüntetett zenepedagógusa

(1954-2023)

Ami megmarad-In Memoriam Joó Tibor Csongor (1954. szeptember 11. - 2023. január 12.)

Joó Tibor Csongor


Mi marad egy zenész életéből? Hangszerek a tokban, kopottan vagy felújítva. Felvételek, hangok, képek, amik lassan a múltba vesznek. Joó Tibor pályája, hivatása egész életében Dabashoz és térségéhez kötötte. Budapesten született, itt végezte el középiskolai tanulmányait a Szent István Gimnáziumban, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanárképző szakán szerzett kürttanári diplomát 1978-ban.

 

Friss diplomásként a Dabasi Körzeti Állami Zeneiskolában helyezkedett el, ahol rézfúvós tanszakvezető, majd az iskola 1989-es jogi átalakulása és névváltozása után igazgatóhelyettese, 1993-tól 2009-ig igazgatója lett a Sugár Rezső Zeneiskolának. Mi marad egy tanár életéből? Tablók, bizonyítványok, az érettségi találkozón felemlegetett sztorik.

 

1980 és 1993 között munkát vállalt az ócsai Bolyai János Gimnáziumban. 2009-ben megtörtént zeneiskola átszervezése, ennek eredményeként a ceglédi Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tagintézményévé vált. Tibor továbbra is a dabasi intézmény lelke, mozgatója maradt, mint az iskola tagintézményvezetője. 2017-ben szintén szervezeti átalakulás zajlott le, amelynek eredményeként a dabasi Múzsák Alapfokú Művészeti Iskolával történt összevonást követően is intézményvezető-helyettesként vezette hőn szeretett zeneiskoláját egészen 2019-es nyugdíjba vonulásáig.

 

Mi marad egy apa életéből? Minta, mozdulatok, tekintetek – sejtekbe kódolva. 


Három gyermeke született, Gábor 1981-ben, Gergő Csongor 1998-ban, Máté Csongor pedig 2004-ben. Családcentrikus ember volt, kiváló apa, aki nagyon büszke volt fiaira, szerető, odaadó férj volt, kiegyensúlyozott, harmonikus kapcsolatban élt feleségével Adriennel.

 

Mi marad egy aktív élet elmúltával? Rengeteg kotta, fotók, meghívók, utak emlékei.


Számos zenekarnak volt tagja, alapítója 1969-76-ig a Szent István Szimfonikus Zenekarban, 1976–78-ig a ÉDOSZ Szimfonikusokkal, 1978-ban a Magyar Posta Szimfonikus Zenekarban, 1998–2006 között játszott a Pest Megyei Szimfonikus zenekarban is. Számos zenekar megalapítása és működése kötődik a nevéhez, nagy szerepe volt az ócsai Sugár Brass Band és a Kalimba Ütőegyüttes megalakításában, alapító tagja volt a Salon Brass kvintettnek, valamint feleségével együtt a Pátria Énekegyüttesben is énekeltek. Munkája mellett szívesen részt vállalt a helyi közösségi élet alakításában, a városi és térségi kulturális események megvalósításában. Évekig tagja volt a Kúria Kompánia és az Ász Színpad helyi színjátszó körnek. Dabason évtizedekig szervezte az iskola hangversenyeit, tanítványaival és zenetanár társaival rendszeresen fellépett a városi eseményeken. Több rockopera helyi előadásában vállat zenei rendezői feladatokat, ilyen volt többek között a Magyar Ének című rock-oratórium, a Honfoglalás című rock színmű és az István, a király rockopera.

 

Megmarad a szépségbe vetett hit, a zenélésben, alkotásban, játékban lelt öröm azok számára, akik tovább viszik.

 

Joó Tibor egész életében azért fáradozott, hogy minél többen megszeressék a zenét, különösen is a komolyzenét. Szívügye volt a fiatalabb nemzedékek képzése, tanítása, számos növendéke vált az évtizedek alatt tanár kollégájává, művésztársává.


Sosem volt harsány, önmagát inkább a háttérbe szorította, szeretettel irányította, formálta tanítványait, kollégáit, intézményét. Szívügye volt a kultúra közvetítése, nem csak igazi „magvető” volt, hanem csendesen, szelíden segítette is kultúra, a művészetek elvetett magvait, míg azok szárba nem szökkentek.

 

Személyében Dabas és a térség egy sokrétű, értékes, a közösségért önzetlenül sokat fáradozó művészt, egy igazi kultúrembert veszített el.

 

Nyugodjon békében!

 

Forrás:

2023. I. 24.