ELHUNYT DR. KELEMEN IMRE

 

NYUGALMAZOTT FŐISKOLAI TANÁR, AZ EGRI PEDAGÓGIAI FŐISKOLA ÉNEK-ZENE TANSZÉK EGYKORI VEZETŐJE

(1931–2023)

 

Imre Bácsi emlékére

 

A héten érkezett a gyászhír: régi kollégánk, dr. Kelemen Imre elhunyt. Régóta nyugdíjasként élt már, de a Zenei Intézet életében kitörölhetetlen nyomokat hagyott. Többeket ő tanított a ma itt oktató kollégák közül. Munkájával, életével egyértelmű irányt, minőséget, a tudomány és a művészet egységét képviselte.

 

Fő oktatási területe a zenetörténet volt, ami alapvető egy ének-zene tanár tudásában. Nemcsak lexikális tudása volt híres, hanem a műismerete is, és bizony ezt a hallgatóktól is elvárta. Tartottak tőle, de vizsgákon (sokszor ültem mellette szigorlaton) mindig előjött a segítő szándéka, olykor sajátos humora is. Hatalmas könyvtára volt, amiben jól megfért a tudomány, az irodalom, a természet, de a humor is, szarkazmusba hajló humorát talán a Rejtő Jenő összkiadás alapozta meg.

 

Fiatal, aránylag kevés tapasztalattal bíró kollégaként az igényessége fogott meg leginkább: igényesen oktatott, viselkedett, igényesen fogalmazott szóban és írásban. Pontos és megbízható volt, ugyanakkor csapajátékos is. Amikor a Partitúraolvasás jegyzetet kezdte összeállítani, minden kollégától kérte és várta, hogy a saját szűkebb területük igényeit, ötleteit tegyék hozzá a kötethez. Minden gondolatot, minden hozott kottát ellátott fontos jegyzetekkel, többet fel is használt a könyvben.

 

Szakmai életének eseményei röviden:

1953 Szeged – történelem-ének szakos tanári diploma

1959 Miskolc – zongoratanári diploma

1973 Budapest – történelem-könyvtár szakos diploma

1964 orgonaművészi működési engedély

1984 Debrecen – egyetemi doktori cím

Oktatott tárgyak: zenetörténet, zenei analízis, művelődéstörténet, partitúraolvasás, zongorajáték.

Koncertek: orgonaművészként Egerben és más városokban.

Tankönyvei: A zene története 1750-ig – eddig négy kiadást élt meg, ország szerte használják,

                       Partitúraolvasás I. II. – Intézetünkben napi használatban van kiadása óta.

Kitüntetései:

1980 Miniszteri dicséret

1987 Szocialista Kultúráért

1996 Eszterházy Károly Emlékérem

1962-ben kezdett tanítani az Egri Pedagógiai Főiskola Ének-zene Tanszékén tanársegédként, 1963-ban adjunktus, 1976-ban docens, majd 1989-ben főiskolai tanári kinevezést kapott, 1978-1990 között tanszékvezetőként irányította az Ének-zene Tanszéket.

Emlékét szeretettel, nagyrabecsüléssel őrizzük.

 

 

Dr. Kis Katalin és a Zenei Intézet

 

Forrás: https://uni-eszterhazy.hu/