Pódiumbeszélgetés Palotás Józseffel Kecskeméten (29:42)

Hírös Kecskemétiek - Pódiumbeszélgetés Palotás Józseffel Kecskeméten, aki az M. Bodon Pál Zeneiskola nyugalmazott igazgatója, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és az M. Bodon Pál Zenekar koncertmestere, Kodály Díj (2002), Bács-Kiskun Megyei Prima Díj (2012), díjazottja, Magyar Arany Érdemkereszt (2014) kitüntetettje

Helyszín: Hírös Város Turisztikai Központ (régi városi mozi épülete), Kecskemét

Időpont: 2017. március 28.

 

Hosszantartó betegség után, a héten, életének 79. évében elhunyt Palotás József Sándor hegedű- és szolfézstanár, intézményvezető.

 

1944. március 16-án, Kiskunfélegyházán született. Zenei tanulmányait a Tiszakécskei Zeneoktatói Munkaközösségben kezdte, első hegedű-, egyben szolfézstanára dr. Batka László volt. Gimnáziumi tanulmányainak megkezdésekor a kecskeméti zeneiskolába is beiratkozott, ahol hegedűtanára Domján József lett.

 

Érettségi után felvették a Szegedi Zeneművészeti Szakiskolába, majd annak szaktanárképzőjébe, tanárai Gábor Arnoldné, Homoki György és Homor Annamária voltak.

Hegedű és szolfézs szakon 1966-ban végzett Szegeden, de 1965. szeptember 1-jétől kinevezett tanárként már Kecskeméten tanított az Állami Zeneiskolában.

1974. augusztus 1-jétől a később M. Bodon Pál nevét felvevő intézmény igazgatója lett. A Kecskeméti Szimfonikus Zenekarnak 1965 óta tagja, 1969-től hangversenymestere.

Mint ifjú, pályakezdő tanár, kollégáival 1968-ban megalakította a Kecskeméti Vonósnégyest, amely több mint 15 éven át működött. Tanártársaival 1975-ben létrehozták az iskola kamarazenekarát, mely 1992-ben vette fel az M. Bodon Pál Kamarazenekar nevet. Művészeti irányítása mellett ez az együttes is a város zenei életének szerves részévé vált. A Katona József Színház zenekarában is több évtizedig játszott, valamint 2004-ben részt vett az iskola volt növendékeiből alakult Lakó Sándor Kamarazenekar elindításában is.

Az évek folyamán számos zenepedagógia-történeti témájú írása jelent meg: A zeneiskola rövid története; M. Bodon Pál, a pedagógus és az iskolavezető; A Gábriel-Vásárhelyi Hegedűiskola elemzése. Több éve országos szakértőként is szolgálta a magyar zeneoktatás ügyét.

1997. június 4-én Kecskemét Városért Oktatási Díjban részesült. A képviselőtestület 1997. szeptember 1-i hatállyal főtanácsosi címet adományozott részére. 2002-ben Kodály Zoltán-díjat, 2003-ban Pilinszky János-díjat, 2004-ben Magyar Művészetoktatásért-plakettet kapott.

2009-ben Az év zenekari művésze címmel jutalmazták, míg 2012-ben a Bács-Kiskun Megyei Prima Díjjal ismerték el nevelői és előadóművészi tevékenységét.

2015. március 15-én a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozták Palotás József Sándornak, a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola és Középiskola M. Bodon Pál Zeneiskolájának nyugalmazott tagintézmény-vezetőjének.

(Forrás: Balkanyar)