ELHUNYT TÖRÖK ÁDÁM, A MINI EGYÜTTES ALAPÍTÓJA

 

Török Ádám 

(Budapest1948január 12. – Budapest, 2023április 18.

Máté Péter-díjas magyar fuvolistaénekes és dalszövegíró, a Mini együttes alapítója és frontembere.

 

Hetvenöt éves korában, alig néhány héttel tervezett jubileumi életműkoncertje előtt elhunyt Török Ádám énekes, fuvolista, zeneszerző, a Mini együttes legendás frontembere. Idejekorán felismerte, hogy Bartók Béla művészetének nem csak hagyományos hangversenytermekben és operaszínpadokon van létjogosultsága.

 

Fél évszázadon átívelő pályafutásának talán legfontosabb értéke, hogy Török Ádám három műfajban – blues, progresszív rock, fúziós jazz –, illetve azok (sokszor igen keskeny) határmezsgyéjén tudott maradandó értéket felmutatni, közvetíteni.

 

A blues magyarországi fejlődése azért sajátos, mert az Amerikából és Nyugat-Európából átvett zenei alapokhoz jellegzetes külvárosi életérzés (Kőbánya, Angyalföld) és politikai színezetű szövegek társultak.

 

Török Ádám viszont – aki magát „belvárosi ficsúrnak” nevezte – nem ezt az irányt választotta: művészi igényű, bonyolultabb hangszeres szólókat is magában foglaló, kompromisszumok nélküli zenei megvalósításra törekedett. A rockzenében a hozzá hasonlóan énekes-fuvolista Ian Anderson vezette Jethro Tull és az Eric Clapton nevével fémjelzett Cream volt számára az etalon. Itt viszont éppen abban jeleskedett, hogy az importált zenei elemeket mindig képes volt magyar társadalmi-kulturális kontextusba átültetni. A jazz és a rock házasságából létrejövő fúziós zenével pedig megelőzte korát: már a hetvenes évek közepén felvette a versenyt a műfaj legjobbjainak – Chicago, Weather Report, The Mahavishnu Orchestra és mások – produkcióival. Fiatalkori törekvéseinek egyfajta összegzése, legsikeresebb alkotása az 1978-ban megjelent Vissza a városba című album.

 

Török Ádám életműve három másik szempontból is figyelemre méltó. Egyrészt olyan hangszert (fuvola) választott, amelynek korábban a klasszikus zene fogalomkörén kívül marginális szerepe volt. Pályáját saját bevallása szerint „rock-ordibálással” kezdte, s csak 22 évesen kezdett fuvolázni, de játéka hamarosan nemzetközi rangra emelkedett; fuvolás felvételeit Ázsiában és a tengerentúlon máig keresik a gyűjtők. Másrészt idejekorán felismerte, hogy Bartók Béla művészetének nem csak hagyományos hangversenytermekben és operaszínpadokon van létjogosultsága. A bartóki ritmus- és harmóniavilág számos kompozíciójában nyomon követhető, a szerzői jogok lejárta, 2015 óta eltelt időben pedig új Bartók-projekteket is megvalósított. A harmadik szempont már nem tisztán zenei: Török Ádám és a Mini – úgy is, mint a Bem Rockpart, a Tabán és az Ifipark rezidens együttese – jelentősen formálta a hetvenes-nyolcvanas években felnövő nemzedék ízlését, társadalomszemléletét. Éppen ez az, amiért – művészi jelentőségén túlmenően is – a magyar rocktörténet legnagyobbjai közé emelkedett.

(nepszava.hu)

 

Díjai

       Pro Urbe Budapest díj (1999)

       A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2017)

       Máté Péter-díj (2019)

       Fonogram Életműdíj (2021)

 

Sporttárs - Török Ádám (az utolsó interjúja) (32:45)

Török Ádám, a magyar progresszív rock, blues és dzsesszrock kiemelkedő alakja utolsó interjúját a TV13-nak adta. Húsvét előtt rögzítettük a beszélgetést, ami ma este került adásba, vagyis már sajnos azután, hogy az énekes, fuvolista, dalszerző már nincs közöttünk. Itt megnézhető a beszélgetés.

 

Török Ádám & Mini - Egy varázslatos éjszaka (1:11:52)

Elhangzó számok:

Fekete gép Gőzhajó Misztikus repülés Figyel a Nagy Fivér A szőlőhegy ura A szél nomádja Kell a barátság Kereszteslovag