Már olvasható a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) kiadásában megjelent legújabb elektronikus kiadvány, Fehér Anikó Népzenei füveskönyv című monográfiája.

 

A könyvben tudományos igényességgel megírt elemzések mutatják be a népdalok zenei szerkezetében is megnyilvánuló szépséget, kitekintve egyben azok szélesebb kulturális beágyazottságára. „Bemutatja például a Kánai menyegző énekünk történelmi hátterét, a Katekizmus ének kapcsán pedig a falu hagyományos vallási életének gazdagságát. A magyar népzenei stílusok között különös figyelmet szentel az ún. új stílusnak, ennek kutatástörténetét is bemutatva. Bizonyára műsorszerkesztői, riporteri tevékenységének is köszönhető, hogy a hiteles népdaléneklés módjáról maguk az érintett előadók és gyűjtők mondják el véleményüket az egyik dolgozatban. Ugyanakkor lejegyzett beszélgetést olvashatunk a Szőnyi Erzsébetről írt tanulmányban is. Egyes írásokban elsősorban nem a népzenekutató, nem is a szerkesztő-riporter, hanem a Zeneakadémiát végzett zenetanár szemlélete nyilvánul meg. A Kodály Zoltán, Szőnyi Erzsébet és Szomjas-Schiffert György munkásságát bemutató dolgozatok ugyanakkor már nem a népzenéről magáról, hanem annak tudományos vizsgálatáról és zenepedagógiai alkalmazásáról adnak képet” – írja Juhász Zoltán népzenész, népzenekutató, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a kötethez készült előszavában.

 

Fehér Anikó karnagy, népzenekutató, szerkesztő, az MMA MMKI megbízott kutatója, a kötet szerzője szerint „sokan állítják, hogy a magyar népdal nem elemezni, csakis énekelni való. […] A kutató számára az énekléssel egyenrangú öröm megtalálni, megfejteni egy hangnemet, egy elrejtőzött szerkezetet, kapcsolódást egy másik dallal és sorolhatnám. Hatalmas öröm egy-egy ilyenre ráakadni, azaz megérteni valamit. Ez persze nem zárja ki a jóízű, teli torkú éneklést, akár másokkal együtt. Magam is ezt teszem, az első lépés mindig a dalolás. De itt nem tudok megállni. Nem tudok elmenni úgy egy dallam mellett, hogy ne értsem meg azt teljes mértékben.” A szerző bízik abban, hogy kedvet csinál másoknak is ehhez a kutatáshoz, gondolkodáshoz. Éppen ezért nem feltétlenül népzenekutatók kezébe szánja könyvét, sokkal inkább a népzenét szerető, szabad, nyílt gondolkodású emberekébe.

 

Népzenei füveskönyv című elektronikus monográfia elérhető az MMA MMKI honlapján:

   - Kiadványok   - E-könyvek

 

További útmutató:

Javasoljuk rákattintani a könyv borítóját jelző képre, majd lefelé görgetni az egérrel…. és ott lesz pdf-ben a könyv....