https://apps.lfze.hu/netfolder/static/icon/pdf.pngdisszertacio.pdf8499 Kbhttps://apps.lfze.hu/netfolder/static/icon/pdf.pngdisszertacio_old.pdf8498 Kbhttps://apps.lfze.hu/netfolder/static/icon/pdf.pngtezis_en.pdf95 Kbhttps://apps.lfze.hu/netfolder/static/icon/pdf.pngtezis_hu.pdf72 Kb

 

 

Székely Imre

(Mátyfalva1823május 8. – Budapest1887április 8.)

zongoraművész, zeneszerző.

 

***

A koncertfilmen Kéry János* előadásában válogatás hallható Székely Imre: Puszta-Gyendai Idillák II. kötetéből

(Amerikai Liszt Társaság Liszt Fesztiválja, Michigan Egyetem, Ann Arbor, 2021. október 16.)

 

János Kéry The Hungarian Rhapsodies of Emerich Székely (27:33)

Puszta-Gyendai Idillák II (K 82): no. 18.: Kis Madár – Little Bird (6:45)

no. 19.: A kis leány kertjébe – In the little maiden’s garden (9:02)

no. 13.: Befútta az utat a hó – Snowy path (10:15)

no. 16.: Induló (Sárga csikó) – March (Golden foal) (13:52)

1rst Hungarian Rhapsody – Souvenir de ma Patrie (K 1) (18:05)

 

 

 

*KÉRY János 1974-ben született Debrecenben – zenész családban. Zongora- és zeneszerzés szakon tanult a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában. Tanulmányait az Egyesült Államokban, a Boise Egyetemen, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia zongora szakán folytatta. Kitüntetéses diplomáját követően 2000-ben Artisjus díjat kapott, és tagja lett a Magyar Zeneművészeti Társaságnak. Eötvös és DAAD ösztöndíjasként posztgraduális tanulmányokat végzett a németországi Saarbrückeni Zeneművészeti Egyetemen, ahol 2001-ben (Konzertreife) és 2005-ben (Solistenprüfung) további két mester-diplomát szerzett. DLA fokozatát 2015 májusában kapta meg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Tanárai voltak, akikre mind a mai napig nagy szeretettel és hálával gondol: Dr. Irinyi Tamásné, Helyes Erzsébet, Keuler Jenő, Pless Attila, Molnár Zsolt, Madeleine Forte, Wallis Bratt, James Cook, Alexander Peskanov, Lantos István, Hambalkó Edit, Kemenes András, Gulyás Márta, Dimitrij Baskirov, Körmendi Klára, Rados Ferenc, Kurtág György, Devich Sándor, Bánfalvi Béla, Kostyál Kálmán, Thomas Douis, Eduard Brunner, Florent Boffard, Vadim Suchanov, Nagy Péter, Prunyi Ilona. 

 

Hazai és külföldi neves koncertteremben is rendszeresen fellép. Játékát halhatták Magyarországon, Szlovákiában, Romániában, Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Angliában, Spanyolországban, Finnországban, Olaszországban, az Amerikai Egysült Államokban, Kanadában, Mexikóban és Kínában. Szólistaként játszott a Boise State University, a BM Duna, a Debreceni és a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarokkal, valamint a Sándor Frigyes Kamarazenekarral. Rádiófelvételeket készített, ill. élő koncertközvetítést sugárzott vele a BSU Radio (USA), a Bartók Rádió (Budapest), és a Saarbrücken Klassik Radio (SR2). 2018-ban jelent meg első CD-je Matúz István fuvola- és Tóth Benedek Vibrafon játékával, melyen Johann Sebastian Bach kamaraművek szerepelnek.

 

1998-tól 2006-ig a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola zongoratanára. 2004-től a Zeneakadémián tanít, 2005-től az intézmény tanársegédje, 2016-tól adjunktusa. Növendékei között találhatunk kezdőket, haladókat és professzionális zongoristákat is, akik nemzetközi versenyeredményekkel is büszkélkedhetnek. Mesterkurzusokat tartott a Sankt Wendel-i (Németország) és a Quindao-i (Kína) nemzetközi zenei táborban és a Mexikóvárosi Állami Zeneakadémián. Zsűrizett a Semmelweis Zenei versenyen, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola zongoraversenyén és az Angalica Morales Országos Zongoraversenyen Mexikóvárosban.

Forrás: Kéry János weboldala