Magamhoz

 

Pilinszky verset zenésített meg Szirtes Edina Mókus

(2023. 04.19. – Sajtóközlemény)

 

Szirtes Edina Mókus

 

Pilinszky János Magamhoz című versét zenésítette meg Szirtes Edina Mókus, a klippremiert április 18-án tartották az M2 Petőfi TV-n.  A Magamhoz című dalhoz egyedi körülményekkel született meg a klip. Szirtes Edina Mókus és formációja a Pannónia Stúdióba invitálta közönségét, hogy nekik játszva, velük együtt alkossák meg és rögzítsék a klipet. Látszólag egy stúdió session a felvétel, de a jelen lévő hallgatók reakciói és a zenészekkel való egymásra hatások alakítják a klipet, így egyedi élményt jelent mind a muzsikusoknak, mint a közönségnek – akik szereplőivé is váltak a videónak.

 

Az unikális koncertélmény által a hallgatók stúdiókörülmények között, kristálytiszta hangokat hallhatnak a térben, miközben bepillantást nyerhettek a kulisszák mögé, hogyan is zajlik egy ilyen felvétel, milyen interakciók vannak a zenészek között, hogyan hangolódnak egymásra, milyen egy leállás és egy újbóli rögzítés. Ez a fajta felvételi módszer a Snarky Puppy világhírű bandaától ered, ők is így rögzítették a felvételeiket.

 

Minden dallam előtt ott a gondolat Pilinszky sorai, gondolatai iránymutatók és gondolatformŕlók és igazak! Pilinszky Jŕnos esetčben nagy a felelőssčg, hogy hogyan adjuk tovŕbb. Ezzel a hittel čs a versben sorakozó člet és lélekmentő gondolatok igazságával született a Magamhoz vers megzenésítése! Ebben a fúzióban a professzionális muzsikusok eltérő zenei világa čpp úgy egyesül , mint a népzene nyers, erőteljes, jellegzetes attribútuma és a beatbox modern hangzása… – nyilatkozta Szirtes Edina Mókus a dal kapcsán.

 

 

Pulinszky János

(katolikus.ma)

 

Szirtes Edina Mókus és a Szirtes Folk Band formációjának dalában a magyar és balkán népzenei motívumok mellett keleti dallamok is keverednek, így izgalmas fúzióban dolgozták fel Pilinszky versét.

 

Szirtes Edina "Mókus" - Szirtes Folk Band - Pilinszky János: Magamhoz hivatalos klipje: https://www.youtube.com/watch?v=kuXocQMZMHA (6:23)

 

“Légy hát akŕr az ŕllatok, oly nyersen szép és tiszta. Bátran figyelj , mint ők figyelnek, kegyetlen titkaikra…”

“Lčgy hát akár az állatok, oly nyersen szép és tiszta….”

“Ne hagyd a sorsod a csillagokra, benned érjen a végzet..

…Igazság, öröm, barátság, gondolatok szentsége, a zenébe vetett hit kiolthatatlansága, hatŕrtalansŕga, erő, szenvedčly, múlt tisztelete, időtlenül egymásban...

“Légy hŕt akŕr az ŕllatok, oly nyersen szčp és tiszta…”

“Ne hagyd a sorsod a csillagokra,

Benned érjen a végzet…”

 

Közreműködők:

Szirtes Edina Mókus – Ének, hegedű, hangszerelés, zeneszerzés

Fekete János Jammal Beatbox

Födő Sándor Fodo Ütőhangszerek

Dés AndrŕsÜtőhangszerek

Földes GáborBasszusgitás

Fenyvesi MártonGitár

Papp Endre – Brácsa

Fekete Márton KisPumaBrácsa

Bede Péter  Fúvós hangszerek

Cserta Balázs – Fúvós hangszerek

László DorinaRendező, operatőr, vágó

A Felvételek a Pannónia Filmstúdióban készültek.