105 ÉVE SZÜLETETT

 

TARJÁNI TÓTH IDA CIMBALOMMŰVÉSZ-TANÁR

(1918-2000)

 

I.

 

 

Tarjáni Tóth Ida (j.) és Herencsár Viktória

 

 

Cimbalomművész. Budapesten született 1918. május 16-án. Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte, ahol 1936-ban diplomázott. Cimbalomtanára Fodor Janka volt. Szólistaként öt világrészt bejárt. 1948 és 1957 között a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének tagja, majd az Operaház és az Állami Hangversenyzenekar művésze. Pedagógusként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola cimbalom tanszakán működött; sok cimbalomátiraton kívül egy kétkötetes Cimbalomiskolát adott közre (1. kötet: 1958, 2. kötet: 1967). Játékát számos felvétel örzi; elnyerte a Charles Cros Akadémia hanglemez nagydíját.

II.

DR. HERENCSÁR VIKTÓRIA: EMLÉKEZÉS TARJÁNI TÓTH IDÁRA, SZÜLETÉSÉNEK 100. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL (PDF)

(Első megjelenés: Parlando 2018/5.)

 

III.

TARJÁNI TÓTH IDA KOTTÁIBÓL ÉS FELVÉTELEIBŐL

 

TELJES LEJÁTSZÁSI LISTA MEGTEKINTÉSE (11 felvétel)

℗ Believe Digital Released on: 1955-01-01

 

 

 

Tarjáni Tóth Ida cimbalomművész-cimbalomtanár (1918-2000) és Falka József kántor, szalézi szerzetes, pap az 1960-as években állította össze ezt a kétkötetes cimbalomiskolát. Az 1958-ban megjelent első füzet a Kodály-módszer, konkrétan a relatív szolmizáció irányából közelíti meg a hangszeres pedagógiát, a szolfézs-zeneelméleti ismeretek bővítése párhuzamosan zajlik a hangszer felfedezésével. Az első kötet végén különféle gyakorlatok és egyszerűbb, zongorakíséretes előadási darabok is helyet kapnak; a kiadványt a Schunda-cimbalom 20. századi továbbfejlesztője, Bohák Lajos ''A cimbalom hangolása'' című dolgozata zárja.

 

Az 1967-ben megjelent második füzet többek között külön skálagyakorlatokkal szolgál, valamint gazadag válogatást nyújt előadási darabokból is. Szólóművek, cimbalomduók és zongorakíséretes cimbalomdarabok közül válogathatnak a tanárok, diákok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Betekintés a Cimbalomiskola II. füzetébe: