60 ÉVES AZ AJKAI KOCSÁR MIKLÓS ZENEISKOLA

 

 

Két elismerést vett át Szücs Krisztián intézményvezető a Kocsár Miklós Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskola jubileumi ünnepségén 2023. május 26-án a Nagy László Városi Művelődési Központ színháztermében. Schwartz Béla polgármester, a zenei kincsek megismertetéséért végzett több évtizedes kimagasló színvonalú tevékenységéért, Ajka Város Önkormányzata Oktatásért-Nevelésért díszoklevelét adta át. Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák Szövetsége elnöke emlékoklevéllel ismerte el a tevékenységét.

 

Az intézmény ezen a napon hangversennyel ünnepelte fennállása hatvanadik évfordulóját. A zeneiskola udvarán tanár- diák találkozóra is sor került. A program fővédnöke Kocsár Miklósné Herboly Ildikó volt. Az estén részt vett Kocsár Miklós fia, Kocsár Balázs, aki a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója.

 

 

Az ünneplőket Navracsics Tibor miniszter köszöntötte, aki kijelentette, hogy amikor a zeneiskola felvette Kocsár Miklós nevét, felvállalta örökségének gondozását, sokat tett azért, hogy a legújabbkori magyar zeneművészet egyik kiemelkedő alkotójának az emléke fennmaradjon. A zeneiskola nem csupán egy művészeti többletet adó intézmény, hanem sokat tesznek a tanárok azért, hogy Magyarország jobb hely legyen. Példát mutat abban, hogy az élet nem csupán a materiális javak hajszolásából áll, hanem a zenei kultúrával jobbá lehet azt tenni. Bartók és Kodály nemzete vagyunk, ami nagy felelősség is számunkra. A Kodály módszert Japánban is oktatják. A magyar zeneiskolai oktatás rendszere egyedi a világban is azzal, hogy ilyen mértékben elérhető a minden társadalmi csoportból érkező gyermek számára. Hatvan év egy intézmény életében nem nagy idő, még ekkor erősíti meg a hagyományait, ekkor kezd gyökeret verni.

 

A mindennapokban gyakran elfelejtjük megbecsülni azokat, akik sokat dolgoznak azért, hogy zeneszerető, vagy a zenekultúrát gazdagító előadóművészeket, zeneszerzőket neveljenek. A zeneoktatásban hajlamosak vagyunk a tantárgyat látni a mögötte lévő kultúra helyett.

 

Schwartz Béla köszöntőjében gratulált a zeneiskola vezetőinek, dolgozóinak és növendékeinek a tartalmas hatvan évhez, amely idő alatt az intézmény országos hírnévre tett szert. A jelenlegi sikerek alapjait, amelyre a mostani generáció építkezhet, az elődök rakták le.

 

Az intézmény 2021-től önálló, ami új távlatokat nyitott meg számára. A polgármester elmondta, hogy vannak még hiányzó dolgok, de egyszer minden vágyunk teljesül.

Szücs Krisztián megemlékezett egykori elődeiről. Az első igazgató, Somogyi Miklós 1962 és 1965 között vezette az intézményt, és a második, Kilyénfalvi Ödönné 1965-től 24 évig állt a zeneiskola élén. Ők már nem ünnepelhettek az egykori növendékekkel. Erdei TibornéMeggyes Miklósné és Cserményi Zsolt munkáját virágcsokorral köszönte meg Szücs Krisztián.

 

Ember Csaba köszöntőjében kiemelte, hogy ha szóba kerülnek a vidéki zeneiskolák, Ajkát említik példaként.

 

Az ünnepi hangversenyen szerepelt többek között Vörös Szilvia operaénekes, akit az alkalomra szerveződött zenekar kísért, valamint a tanárok és a zenei pályára lépett egykori növendékek adtak műsort.

 

(ta)

Fotó: Gyarmati