X. ORSZÁGOS, JUBILEUMI ÁDÁM JENŐ DALVERSENY, SZOLNOK, 2023. 05. 19-21.

 

 

„Örömömmel köszöntöm a X. Országos Ádám Jenő Dalverseny zsűri elnökeként a verseny résztvevőit a zsűri másik két tagja: Cserna Ildikó, Liszt-díjas Artisjus-díjas operaénekes-művésztanár és Miskovits Ildikó énekművész, a budapesti Weiner Leó Zeneiskola és Művészeti Szakközépiskola magánének tanáranevében is!

 

Számomra azért különleges ez a helyzet, mert 1999-ben a III. Országos Ádám Jenő Dalversenyen a II. korcsoport díjazott versenyzőjeként vehettem részt akkor a megmérettetésen, így a versenyzők oldaláról is átéltem az énekverseny élményeit, izgalmait, a zsűri véleményének, tanácsainak értékét.

 

Ez az énekverseny azért fantasztikus, mert a jövő énekeseinek kiváló megmérettetési lehetősége. A fiatalok a zsűri értékeléseit megismerhették, illetve egymás elismerésre méltó, vagy kevésbé jó produkcióiból is tanulhattak, pozitív példákat gyűjthettek. A dalverseny történetének 29 éve alatt sok olyan tehetséget fedeztek fel a szakemberek, akik ma már híres operaénekesek, énekművészek, magánének tanárok, tehát az énekes utánpótlás felfedezésének jó fóruma a tanulmányi verseny. 1994-ben Vajna Katalin és Szabó András pont ezzel a céllal indították útjára a Zeneakadémia egykori Ének Tanszak-vezetőjének, a „Dal mesterei” hiánypótló kötetek összeállítójának emlékére az Ádám Jenőről elnevezett dalversenyt.

 

A kiváló akusztikájú Megyeháza Dísztermében rendezte meg az Ádám Jenő Zeneiskola a Dalversenyt, ahol Yamaha zongorát biztosítottak a magas színvonalú zongorakíséretek megvalósításához. Gondoskodtak arról, hogy a hangszert folyamatosan hangolják, ezzel is segítve a három napos rendezvény elvárt feltételeit. Elismerés illeti a rendező, Ádám Jenő Zeneiskolát, a verseny szakmai elvárásainak megfelelő szerevezéséért. Nagyszerű lebonyolítás, magas színvonal, a verseny ideje alatt is jelentős számú hallgatóság jellemezte a X. Országos Ádám Jenő Dalversenyt. Az Ádám Jenő Zeneiskola –AMI – tanárai, dolgozói, igazgatója: Szabó Katalin, a Dalverseny titkára: Vajna Katalin minden tőlük telhetőt megtett az énekverseny sikeréért.

 

A X. Dalversenyt rendkívül magas színvonalúnak ítélte a zsűri. Az I. korcsoportban meglepően érett hangú és technikájú fiatalok énekeltek, akik estében már megcsillan az énekesi pályára való alkalmasság lehetősége. Az ifjú énekesek életkorukat meghaladó érettséggel tolmácsolják a választott dalokat, átélve azok gondolati és érzelmi töltöttségét. A helyezést nyert versenyzők változatos dinamikával adták elő műsorszámaikat, zenei és előadóművészi átéléssel. Mindez dicséri a Magyarországon folyó magánének képzés színvonalát, a tehetség-gondozást és tehetség-felismerést, illetve a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő színvonalra törekvést. A zongorakíséretek magas színvonala segítette az énekesek előadását, igazolta a korrepetitori munka eredményességét. Élmény volt számunkra az is, hogy a fiatalok örömmel énekelnek, törekednek a szép magyar, illetve a szabatos idegen nyelvű éneklésre.

 

A versenyre visszatekintve kiemelendő, hogy sok fiú énekessel találkoztunk az énekesek sorában, lírai tenorok, érett bariton hangok, basszus ígéretek mutatkoztak be. A lányok közül elsősorban a szoprán hangszínű énekesek nyújtottak dicsérendő produkciókat a hallgatóságnak. A fiatalok –tizenéves koruk ellenére - meglepően érett művészi tolmácsolást nyújtottak. Elismerésre méltó, hogy a klasszikus szerzők mellett egyre több versenyszámot választanak a magánének tanárok a kortárs zeneszerzőktől is. Igen népszerűek voltak Orbán György, Kerekes János, Kondor Lipót, Sárközy István, Váry Ferenc dalai, folyamatosan visszatérő szerző továbbra is Kodály Zoltán, illetve Farkas Ferenc művei (kiemelten igaz ez az első korcsoport énekeseire, akiknek a kötelező és a szabadon választott művei a magyar szerzők népdalfeldolgozásaiból, illetve kortárs szerzők műveiből kerültek ki. A X. Dalversenyt rendkívül magas színvonalúnak ítélte a zsűri. Az I. korcsoportban meglepően érett hangú és technikájú fiatalok énekeltek, akik estében már megcsillan az énekesi pályára való alkalmasság lehetősége. Az ifjú énekesek életkorukat meghaladó érettséggel tolmácsolják a választott dalokat, átélve azok gondolati és érzelmi töltöttségét. A helyezést nyert versenyzők változatos dinamikával adták elő műsorszámaikat, zenei és előadóművészi átéléssel. Mindez dicséri a Magyarországon folyó magánének képzés színvonalát, a tehetség-gondozást és tehetség-felismerést, illetve a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő színvonalra törekvést. Élmény volt számunkra az is, hogy a fiatalok örömmel énekelnek, törekednek a szép magyar, illetve a szabatos idegen nyelvű éneklésre. Szombaton a „Művészközelben” interperszonális program közelebb hozta a szakma képviselőit a fiatal énekesekhez, a jelen lévő művészek válaszoltak a növendékek kérdéseire, szót ejtve az izgalom/lámpaláz leküzdéséről, az énekművészek indulásának nehézségeiről, a pálya szépségeiről és a művészi élményekről, melyek erőt adnak a nehézségekhez.

 

Összegezve: A X. Országos Ádám Jenő Dalverseny három napos rendezvénye gazdag programmal valósult meg: május 19-én 17 órakor kezdődött dr. Zsigmondné dr. Papp Éva főiskolai docens (SZTE Zeneművészeti Kar) előadása: Tehetségfejlesztés a magánének oktatásban. A „lélegző formálás” megteremtése a vokális kíséretekben, különféle stíluskorszakokban címmel tartott előadást az érdeklődőknek, a magánének tanároknak és a zongorakísérőknek. A versenyre jelentkező énekesek szép számmal hallgatták meg az előadást. Az esti nyitóhangverseny nagy sikert aratott, amelyen az előző dalversenyek győztes énekesei léptek föl: Sáfár Orsolya Artisjus-díjas operaénekes, Dr Kovács Gábor, Vincze Klára, Forgács Péter, Bogáthy Júlia. A közönség vastapssal jutalmazta a produkciókat, a fiatal operaénekesek, énekművészek magas színvonalú fellépésükkel példát mutattak a pályaválasztás előtt álló versenyzőknek. Zongorán kísért: Pogány Imola és Nagy Gerda.”

                                                                                      

                                                                                      

Bretz Gábor

Bartók-Pásztory-díjas,Liszt Ferenc-díjas, Juventus-díjas operaénekes,Érdemes művész, az ÖsterreichischerMusiktheaterpreis birtokosa, a Magyar Állami Operaház kamaraénekese, a Zeneakadémia adjunktusa, művésztanára,

        a zsűri elnöke

 

 

 

Eredmények

 

 

X. Országos Ádám Jenő Dalverseny

Szolnok, 2023. május 19-20-21.

 

A tanulók versenyen elért eredményei – I. korcsoport: 3 fő

I. helyezett: Lehner Zalán – Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola, Debrecen

Tanára: Bódi Marianna

 

II. helyezett: Somorai Bíborka – Lukin László Alapfokú Művészeti Iskola, Érd

Tanára: Szóka Júlia

 

III. helyezett: Forrai Anna Zsófia – Molnár Antal Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola, Budapest

Tanára: Zemlényi Eszter

 

 

A tanulók versenyen elért eredményei – II.  korcsoport: 3 fő

I. helyezett: Zsbán Máté – Pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola

Tanára: CsátitynéOrcsik Judit

 

II. helyezett: Juhász Lilla Bella – Frédéric Chopin Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

Tanára: Balogh Ágnes

 

III. helyezett: Oszvald Balázs – Molnár Antal Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola

Tanára: Bojtor Katalin

 

A XI. Országos Ádám Jenő Dalverseny megvalósítását 2026 májusára tervezi a szolnoki Ádám Jenő Zeneiskola!