AZ INDIANA EGYETEM GYÁSZOLJA ANDRÉ WATTS KIVÁLÓ ZONGORAPROFESSZOR ELVESZTÉSÉT

 

Andre Watts

(1946-2023)

 

BLOOMINGTON, Ind. – Az Indiana University Jacobs School of Music mély fájdalommal tudatja André Watts, a zongoraművész kiváló professzora, valamint a Jack I. és Dora B. Hamlin zenei tanszék kiemelkedő professzora 2023. július 12-én, szerdán bekövetkezett halálát.

 

2004-ben csatlakozott a Jacobs School of Music karához, Wattsot a művészet legendás államférfijaként és zongora-szupersztárként ismerték el, akit világszerte zenei zseniként ünnepelnek. Előadói karrierje több mint 60 évet ölelt fel.

 

„André Watts nagyon sokak számára nagy becsben tartott és szeretett zenész, tanár, kolléga és barát volt” – mondta Abra Bush, a David Henry Jacobs bicentenáriumi dékánja. „Nagyon hiányozni fog a kecses, elegáns jelenléte a Jacobs School of Musicban.”

 

1946. június 20-án született a németországi Nürnbergben. Watts zongora csodagyerek volt, első zongoraleckéit édesanyjától[1] kapta, miután úgy döntött, hogy abbahagyja kezdeti hegedűtanulmányait. Amikor a család Philadelphiába költözött, kilenc évesen a Philadelphia Orchestra-ban kezdett játszani, és a Philadelphiai Zenei Akadémián tanult. 16 évesen debütált a New York-i Filharmonikusokon, Leonard Bernstein égisze alatt.

 

1962-ben Watts megnyert egy versenyt, hogy játsszon Bernstein „Fiatalok koncertjei” című sorozatában a New York-i Filharmonikusokkal. Nem sokkal ezután Bernstein az utolsó pillanatban felhívta Glenn Gould helyére, aki túl beteg volt ahhoz, hogy fellépjen a New York-i Filharmonikusokon. Watts egyéni fellépései 1963. január 31-én és február 1-jén azonnali elismerést váltottak ki világszerte.

 

A világ minden nagyvárosában koncertezett a legjobb zenekarokkal, köztük a Berlini és Izraeli Filharmonikusokkal, a Londoni Zenekarral és az Orpheus Kamarazenekarral a Carnegie Hallban, emellett rendszeresen fellépett a Chicago, St. Louis, Houston és Indianapolis szimfóniákkal. 20 éves korára három évre előre lefoglalták a 150 koncertes szezont.

 

A PBS, a BBC és az Arts & Entertainment Network számos műsorában feltűnt Wattsról, mint „egy vitathatatlan fölényű billentyűs sportolót”. 1976-os előadása, amelyet a „PBS Live from Lincoln Center” sugárzott, volt az első teljes hosszúságú előadás országosan a televíziózás történetében, és kiemelt előadóként szerepelt a „Mister Rogers' Neighborhood” című gyereksorozatban.

 

Termékeny felvételi művész is volt; diszkográfiájában szerepelnek Gershwin, Chopin, Liszt és Csajkovszkij művei a CBS Masterworks számára, valamint Liszt, MacDowell, Csajkovszkij és Saint-Saens versenyműveit tartalmazó felvételek a Telarc kiadónál. Szerepel a Philips „A 20. század nagy zongoristái” sorozatában, és 2016-ban a Sony Classical kiadta az „Andre Watts: The Complete Columbia Album Collection”-t.

 

26 évesen Watts volt a legfiatalabb, aki valaha is tiszteletbeli doktori címet kapott a Yale Egyetemen, és ezt követően számos kitüntetésben részesült nagy tekintélyű iskoláktól, köztük a Pennsylvaniai Egyetemtől, a Brandeis Egyetemtől, a Juilliard School of Musictól és alma materétől, a A Johns Hopkins Egyetem Peabody Konzervatóriuma. Grammy-díjas (legígéretesebb új klasszikus felvételi előadó, 1964) és Emmy-díjra jelölt (Kiemelkedő egyéni teljesítmény a kulturális programozásban, 1995).

 

1990-ben megkapta a George Peabody-érmet a zeneművészethez nyújtott kiemelkedő hozzájárulásáért Amerikában. A Kongói Demokratikus Köztársaság a Zaire-renddel, tiszteletbeli lovagi címmel tüntette ki, és megkapta az egyik legjelentősebb amerikai hangszeres kitüntetést, az Avery Fishert. Díj, 1988-ban a Lincoln Centertől.

 

2011-ben Watts megkapta a National Medal of Arts kitüntetést Barack Obama elnöktől, 2014-ben pedig bekerült az amerikai klasszikus zene Hírességek Csarnokába. 2017-ben beiktatták az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémiára, és megkapta az Indiana Egyetem kiváló professzora címet. 2020-ban beválasztották az Amerikai Filozófiai Társaságba, 2022-ben pedig az Amerikai Liszt Társaság éremmel tüntették ki.

 

Indianai Egyetem, Bloomington

2023.07.13. 

 

 

ANDRÉ WATTS YOUTUBE FELVÉTELEIBŐL

 

André Watts - Mozart - Piano Concerto No. 9 in E-flat major, K. 271 (34:38)

André Watts with the Mostly Mozart Festival Orchestra conducted by Gerard Schwarz

July 1998

 

 Andre Watts - Liszt 1. Esz-dúr zongoraversenye, S. 124 1963, Hi-Res Stereo (17:30)

I.               Allegro maestoso (E Major) 0:00

II.             II. Quasi Adagio (B major) 5:14

III.           Allegro marziale animato - Presto (E major) 13:21

Andre Watts, piano, Leonard Bernstein, conductor New York Philharmonic

Aired on January 15, 1963

 

Andre Watts - La Campanella (4:30)

 

Andre Watts: Rachmaninoff Piano Concerto # 2 (1988 Performance) (38:29)

Andre Watts performs the Rachmaninoff 2nd Piano Concerto with the New York Philharmonic conducted by Zubin Mehta in 1988.

 

 

 



[1]           20. század egyik legkiemelkedőbb zongoristája, Nürnbergben született magyar zongoraművész, Maria Alexandra Gusmits és az afroamerikai Herman Watts, az amerikai hadsereg tiszthelyettesének gyermekeként.(Wikipédia)