ELHUNYT GYIMES FERENC

 

ZENEI KÖNYVTÁROS ÉS EGYHÁZZENEI KARNAGY[1]

 

https://aibmhun.files.wordpress.com/2023/07/ccf_003370__01.jpg?w=697

Gyimes Ferenc
1933. szeptember 21 – 2023. április 26

 

Több mint 50 éves, igazán jó szakmai kapcsolat köt Gyimes Ferenchez, ebből 22 évet együtt is dolgoztunk az Állami Gorkij Könyvtár Zeneműtárában. 1969. október 1-én kezdtük Vida Eszterrel a feldolgozó munkát a Fasorban. Emlékezetes marad az első napunk, mert családi hangulatú fogadó ünnepségben volt részünk: verssel, dallal és finomságokkal! Az évek alatt szép kis gyűjteményünk lett az alkalmi versekből, amiket Feri pillanatok alatt papírra vetett és mindig találóak, humorosak, szeretetteljesek voltak.

 

Már készültünk a 90. születésnapja megünneplésére! Az ünneplés nemcsak emlékezés, hanem tanulási folyamat is. Akit ünnepelünk, azt példaképnek tartjuk és példaképül állítjuk mások elé.

 

Gyimes Ferenc szép, tartalmas és sok szempontból is példamutató életet élt. Először is csodálatos volt a hátországa: mintaszerű család, kiegyensúlyozott házasság, vidám, szerető feleség és négy tehetséges gyermek!


Hallatlan munkabírás, kitartás és fáradhatatlan jobbítani akarás jellemezte. Középiskolai tanulmányait a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban végezte, az itt ért hatások meghatározóak voltak az életében. Ekkor került szoros kapcsolatba a zenével, és amikor államosították a gimnáziumot, több társával együtt harmadrendi szerzetes lett. Középiskolai énektanár és karvezető diplomát szerzett a Zeneakadémián. 10 évig általános iskolában tanított, majd 1969-ben pályát módosított és mint az ÁGK Zeneműtárának vezetője ment nyugdíjba. (Természetesen elvégezte az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen a könyvtár szakot is.) Nyugdíjasként még egy évitizedet a Budapest Music Centerben dolgozott a Zenei Információs Központban.

 

Sokat tett a magyar zenekultúráért és azon belül is a zenei könyvtárak ügyéért.


Az ÁGK Zeneműtárában egy komplex (kották, könyvek, hangfelvételek) zenei gyűjteményt alakított ki, amely tartalmában és mélységében a tradíciókat és a kortárs zenei világot egyaránt reprezentálta. A gyűjtemény kialakításával párhuzamosan két értékes ajánlójegyzéket állított össze: Magyar nyelvű zenei könyvek a közművelődési könyvtárakban (1976), Idegen nyelvű zenei könyvek a közművelődési könyvtárakban (1984) címmel.

 

Hihetetlen odaadással dolgozott, kutatott, tájékoztatott és tanított. Befogadó, támogató légkört teremtett maga körül, időt és fáradságot nem kímélve segített, ötletet adott, utánanézett. Számára az olvasószolgálat valóban szolgálat volt. A fasori Zeneműtár az akkori zenei élet fontos szigete volt, ahova bármikor mehettek a zenészek, nem csak nyitvatartási időben!

 

Jó érzékkel ismerte fel a technikai fejlesztés előnyeit és a jó irányt, az elsők között próbáltuk ki a számítógépek használatát (Commodore 64). Figyelemmel kísérte a hangtechnikai újdonságokat, a Fasori Zeneműtár felújítását már ennek szellemében irányította.

 

Alapítója és 16 éven keresztül titkára, azaz a motorja volt a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Zenei Szekciójának. 1971-ben jelen volt az AIBM (Association Internationale des Bibliothčques, Archives et Centres de Documentation Musicaux) St. Gallen-i kongresszusán és az 1973-ban megalakult hazai AIBM Bizottság azonnal bevonta a vezetőség munkájába.

 

Könyvtárosi, kiadványszerkesztői és szervező tevékenysége mellett, nem hagyott fel a zeneirodalommal kapcsolatos kutatással és az aktív zenéléssel. Elkészítette a Magyar Kórus kiadói társaság kiadványainak jegyzéké-t! Több mint ötven éven át egyházi kórust vezetett Kispesten. 1959 – 1983-ig a Jézus Szíve templom karnagya es kántora volt, majd 2011-ig a Nagyboldogasszony templom kórusát vezette. Sok elfelejtett egyházi kórusművet kutatott fel (2200 kánont) az évek folyamán, amit Finnországban élő fia az oktatásban és elektromos hangszeriskolák összeállításánál tud kamatoztatni.

 

Különleges egyéniségének emléke, szelleme, kedves humora és hatalmas életműve sokáig velünk marad.

 

Gócza Julianna

 

Munka közben

 

Az OIK olvasótermében

 

 

 

A 80 éves Gyimes Ferencet köszöntő összejövetel két pillanatképe

 

 

 

Gyimes Ferenc a Zenei Szekció megalakulásának 30. évfordulóján

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



[1]             A nekrológ forrása: AIBM Magyar Nemzeti Csoport-Zenei Könyvtárak Nemzetközi Szövetsége Magyar Nemzeti Csoport honlapja.