ELHUNYT PETHEŐ ZSOLT

 

ZONGORAMŰVÉSZ-TANÁR,  A MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ EGYKORI VEZETŐ KORREPETITORA

(1936-2023)

 

 

 

 

A kiváló művésztől életrajzával búcsúzunk:

 

1936. július 24-én születtem Budapesten. Apám: dr. Petheő György válóperes bíró volt. Édesanyám: Medveczky Gizella háztartásbeli. Bátyám, Petheő Árpád matematikus, egyetemi tanár volt.

 

1954-ben érettségiztem a Bartók Béla Zeneművészeti gimnáziumban.


1955 szeptember 1-jétől a Zeneakadémia oboa tanszakára nyertem felvételt. Egy év után átmentem a zenetudományi tanszakra, ahol Szabolcsi Bence és dr. Bartha Dénes tanítványa voltam. Egy év után viszont átmentem a zongoratanszakra, ahol Inzelt Kató tanítványa lettem. Később Hernádi Lajos tanár úrnál zongoraművész- tanári diplomát szereztem 1962-ben.

 

1959-ben megnősültem. 1960. augusztus 29-én megszületett kislányunk, Gyöngyvér. 1962 és 1964 között zeneiskolában tanítottam.

 

1964 augusztusában próbajátékon vettem részt az Operaházban. A próbajáték sikeres volt és így 1964 szeptember 1-jével az operaház korrepetítoraként kezdtem el pályafutásomat. Mihály András igazgatása alatt vezető korrepetítorrá neveztek ki.

 

Elsősorban a német operarepertoár szerepek betanításával foglalkoztam, de Bartók A  kékszakállú herceg vára, Beethoven Fidelio, Dohnányi A vajda tornya, Donizetti A csengő, Humperdinck Jancsi és Juliska, Kodály: Székely fonó, Leoncavallo Bajazzók, Mascagni Parasztbecsület, Mozart: Cosi fan tutte, Don Giovanni, Szöktetés a szerájból, A varázsfuvola, Muszorgszkij Borisz  Godunov, Puccini Bohémélet, Pillangókisasszony, A köpeny, Angelika nővér, Gianni Schicchi, Turandot,  Ránki György Pomádé király új ruhája, Rossini A sevillai borbély,  R. Strauss Salome, Rózsalovag,  Szokolay Sándor Vérnász, Hamlet, Ecce homo,  Verdi Aida,  Az álarcosbál,  Don Carlos, Falstaff, Otello, Traviata, A trubadúr, A végzet hatalma című operák betanításában vettem részt.
Rengeteg oratóriumot tanítottam be. Sokat dolgoztam Réti Józseffel és Mátyás Máriával. Dalokat kísértem a rádióban. Éveken keresztül dolgoztam a Margitszigeti Szabadtéri Színpadnak. A Várban a Dominikánus udvaron 8 éven keresztül a nyári zenei produkciókban is tevékenykedtem.
Wagner összes operáját a Rienzitől a Parsifalig volt szerencsém betanítani.


1972-82 között Bánki László felkérésére a Zenés TV Színház műsorában nagyon sok egyfelvonásos operát tanítottam be.

 

Nyugdíjba vonulásom után még évekig dolgoztam az Operában.