INTELLIGENCIA, GYEREKKORI NEVÉN KÉPESSÉG

 

Timár Ágnes Galaxis kalauz c. műsora (Klubrádió, 2023. VII. 19.)

Az adás közreműködői:

 

 

1.

 

Krenner István

 

0:00-tól

Krenner István karikaturistával folytattuk az előző adás végén félbehagyott beszélgetést. A 235. epizódban ugyanis tovább követtük a tudás nyomait. Pontosabban olyan területeket vizsgáltunk, amelyek árulkodhatnak a fogyasztók, felhasználók intellektusáról. Az interjúban nemzetközi kitekintést tettünk, a karikaturista más országok egykori vicclapjairól is mesélt, majd felelevenítette a saját élményeit a szakmai élete kezdetéről. Sajdik Ferenc és Kaján Tibor munkatársi és mentori szerepben is komoly helyet foglalt el az életében. Bizonyos értelemben őket is követve alakította ki a saját stílusát, ami elengedhetetlen ebben a szakmában. Krenner István összehasonlította a rendszerváltás előtti világot napjainkkal a humorban való szókimondás szempontjából. Régen ugyan voltak olyan szabályok, mint a női mellbimbó ábrázolásának tilalma, emelte ki, de ma a néha túlzásba vitt politikai korrektség nehezítheti meg a munkájukat. Ha a műfaj nem is most éli a virágkorát, karikaturisták ma is vannak. És némely fiatal kolléga már őt tartja mesterének.

 

 

2.

 

Zelinka Tamás

 

18:30-tól

Zelinka Tamás, zenepedagógussal arról beszélgettünk, hogy a zeneértés, a zeneszeretet éppúgy velünk született képesség, mint az abszolút hallás. Utóbbi – főleg, ha a tulajdonosa nem zenei pályát választ –, inkább átok, mint áldás. A zenére való nyitottság azonban fejleszthető, hangsúlyozta a zenepedagógus. Sőt, a szülő, illetve az óvodai dolgozók akkor járnak el felelősen, ha minél nagyobb figyelmet fordítanak erre. Zelinka Tamás hozzátette, fontos, hogy a megfelelő életkorban a megfelelő zenével ismertessük meg a gyerekeket. És azokból a műfajokból is mindig a legjobbat válasszuk.

 

3.

Róth Mária

 

32:20-tól

Ahogy nem mindegy, mikor akarjuk megszerettetni az arra érdemes zenét a fiatalokkal, úgy nem mellékes az időzítése annak sem, hogy mikor akarjuk lemérni a már feltételezett képességeket. Erről beszélgettünk Róth Mária pszichológussal, a Babeș-Bolyai Egyetem professzor emeritusával. A jövő héten innen folytatjuk vele, és az is kiderül, miként kell az eredményt közölni a szülőkkel és a gyermekkel, és természetesen, hogy az egyes esetekben mi a teendő.

 

 

 

A műsort az alábbi lejátszóra kattintva hallgathatják meg:

https://www.klubradio.hu/adasok/tenyleg-mond-valamit-a-humor-es-a-zenei-izles-az-intelligenciarol-137144 (47:34)

 

Ha az egyes részletekre kíváncsi, a frekvenciajelekre kattintva tud tovább lépni:

 

A frekvenciajelek a műsor egyes szakaszaira utalnak: a már meghallgatott/ vagy „átugrott” részek színe mindig sárga…