A kortárs zene nem szitokszó

 

Faluvégi Fanni és Mráz Nikolett nyerte a debreceni énekversenyt

      Interjú Tóth Péter zeneszerzővel, az énekverseny egyik zsűritagjával




Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája és a Conservatory Alapítvány kortárs zenei énekversenyt rendezett Debrecenben, Petrovics Emil emlékére. Zsűritagként Tóth Péter zeneszerző, az MMA Zeneművészeti Tagozatának vezetője is részt vett az eseményen. Az alkotóval az idei mezőnyről, az énekesi pálya lehetőségeiről és a zenemű születéséről beszélgettünk.

 

- A napokban tartott kortárs zenei verseny zsűritagjai között ott találjuk Petrovics Esztert, Csemiczky Miklóst, Fekete Gyulát is.  Mi a közös a bírálókban?


- Mindannyian kötődünk Petrovics Emilhez. A hagyatékot Petrovics Eszter gondozza, és ápolja édesapja emlékét. Csemiczky Miklós zeneszerzővel mindketten Petrovics-tanítványok vagyunk. Fekete Gyula ugyan Bozay-növendék volt, de emlékeim szerint ott ült mindig a Tanár Úr óráin is, a Zeneakadémia tanszékvezetőjeként pedig megerősítő a jelenléte a zsűriben. Petrovics Emil utolsó művét, a Shakespeare-daloskönyv című ciklusát Bátori Éva operaénekesnek komponálta, aki évek óta kurzusokat tart az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján Debrecenben. Bátori Éva ötlete volt, hogy munkájuk eredményét verseny keretében is megmutassák, s kért fel bennünket zsűrizni – először 2015-ben – a kortárs zenei énekverseny szakmai vezetőjeként.

- Hogyan alakult a mezőny, nehéz dolga volt idén a zsűrinek?

- A versenyzők kötelezően egy Petrovics vagy tanítványa által komponált darabot adtak elő, szabadon választottként pedig bármely magyar vagy külföldi vokális kortárs zenei alkotással nevezhettek. Idén kiegyenlített mezőny volt, tizenöt versenyző magas színvonalú produkcióját hallhattunk, bizony elég hosszan győzködtünk egymást a zsűriben, mert inkább csak árnyalatokon múlt, hogy kinek melyik előadás tetszett jobban. Önmagában már a versenyt is nagyszerű kezdeményezésnek tartom: a közhiedelemmel ellentétben a kortárs zene nem szitokszó, lehet az szép, megható, vagyis pozitív érzelmeket is kiválthat a hallgatóból, Bátori Éva legalábbis olyan műveket válogat a kurzusaira, amelyek ezt a képet erősítik.

 

- A vokális zene művelői előtt manapság milyen lehetőségek nyílnak?

- Nem könnyű a pálya, mert sokkal több az énekes, mint ahány a szereplehetőség. Ráadásul tény, hogy a vokális zene művelője nem énekelhet egész életében klasszikus operaáriákat. A daléneklésnek erős kultusza alakult ki a romantikában, amely aztán a XX. században elhalt. Az elmúlt tizenöt évben azonban kezd visszatérni a daléneklés koncertműfajként. Másfél évtizede, amikor Presser Gábor kitalálta a magyar dal napját, az első gondolatom az volt, hogy érdemes lenne a klasszikus és a kortárs zenére is kiterjeszteni ezt a nagyszerű kezdeményezést. Azóta teltházzal mennek minden szeptemberben a magyar dal napja rendezvényei, és úgy tapasztalatom, hogy igenis van közönsége a kortárs dalnak akkor is, ha nem popzene.

 

Faluvégi Fanni és Mráz Nikolett nyerte a debreceni kortárs zenei énekversenyt

(fidelio.hu)

 

 

- Zeneszerzőként motiválja, hogy számos kortárs zenei eseményen éneklik a műveit?

- Abszolút, a szerző csak örülhet, ha konkrét előadóknak írhat! Zeneszerzőként sok helyről inspirálódom, merítek ihletet – vagy amit általában ihletnek hívnak -, gondolatot, ötletet. Mindig jó új hangokat hallani, és ne felejtsük el, hogy az énekes nemcsak hang: színpadi jelenlétének része a kiállás is. Kortárs zenei versenyeken a zeneszerző kollégákkal való intenzív együttlét kimondottan alkalmas arra, hogy új inspirációkra találjunk. Gyakran előfordul velem, ha találkozom egy jó verssel, hogy konkrétan érzem: ebből kórusmű lesz, s már azt is tudom, melyik kórusnak, kinek a hangjára való. A Szappanbuborékok W.S. emlékére című dalciklust például Bátori Évának írtam, az ő élő hangját hallottam, amikor megkaptam a szöveget, Várady Szabolcs verseit. Első olvasásra egyértelmű volt, hogy ez a Bátori Éva hangja!

 


Tóth Péter, Bátori Éva és Faluvégi Fanni

 

A kortárs zenei énekverseny díjazottjai:

1. díj

Faluvégi Fanni DE ZK
Mráz Nikolett szoprán énekművész

2. díj

Kovács Eszter ME BBZK
Pauk Eleonóra DE ZK
Tóth Veronika DE ZK


Petrovics Eszter különdíja a legjobb Petrovics-mű előadásáért:
Mráz Nikolett

        (MMA, 2023. JÚLIUS 21.|