ÁTADTÁK AZ MMA KÖZTESTÜLETI DÍJAIT ÉS AKADÉMIKUSI OKLEVELEIT

 

 

Mai napon az MMA nevében Vashegyi György elnök átadta a köztestületi díjakat, illetve az új levelező és rendes tagoknak – köztük első alkalommal a Nemzet Művésze címet viselő alkotóknak – az oklevelüket ünnepélyes keretek között a Pesti Vigadóban, az MMA székházában. Az oklevelek átvételére azt követően került sor, hogy az MMA közgyűlése 2023. május 24-én a köztestületi díjak adományozásáról és az új tagok felvételéről is döntött.

 

Szurcsik János festőművész, dr. Berlász Melinda zenetörténész, Horváth Jenő füzéri polgármester, dr. Domokos Mária zenetörténész, és Hollós László televíziós szerkesztő, rendező kapta a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) idei köztestületi díjait.

 

„Öröm, hogy a korábbi gyakorlattól, a közgyűlési átadótól eltérően idén még ünnepélyesebb formában tudunk köszönetet nyilvánítani a művészeknek, valamint azoknak, akik a kultúra, a műalkotások közvetítésében, bemutatásában vállalnak nagyon fontos szerepet” – mondta köszöntőjében Vashegyi György, az MMA elnöke. Mint kiemelte, az öt különféle díjat (Életműdíj, Nagydíj, Aranyérem, Művészeti Írói Díj, Kováts Flórián Emlékérem) kiérdemlő alkotók kiemelkedő munkásságuk, életművük révén maradandót alkottak a művészet, a művészetelmélet vagy -szervezés területén, emellett odaadó, bátor és áldozatos tevékenységükkel hozzájárultak a magyar művészet közkinccsé tételéhez, a kultúrában rejlő értékek tartós megőrzéséhez.

 

Az MMA 2023-as köztestületi díjazottjai:

(Szurcsik János, Berlász Melinda, Dr. Domokos Mária, Hollós László, Horváth Jenő) és Vashegyi György elnök
Fotó: Nyirő Simon/MMA

 

Berlász Melinda és Vashegyi György
Fotó: Nyirő Simon/MMA

 

Dr. Berlász Melinda

(Fotó: Nyirő Simon/MMA)

 

A Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját 2023-ban Berlász Melinda Széchenyi-díjas zenetörténész, a zenetudományok kandidátusa, az MMA Művészetelméleti Tagozatának rendes tagja kapta 2021-ben megjelent, rendkívüli jelentőségű, a XX. századi magyar zenetörténet kutatásában új távlatokat nyitó zenetudományi munkájáért, Lajtha László írásainak kritikai összkiadásáért.



Dr. Domokos Mária és Vashegyi György

(Fotó: Nyirő Simon/MMA)

 

A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díjában részesült dr. Domokos Mária zenetörténész, népzenekutató, néprajzkutató, egyetemi tanár. Dr. Domokos Mária munkássága a magyar népzene és a magyar zenetörténet kérdéseinek, forrásainak felkutatására, valamint az ezekkel kapcsolatos összehasonlító vizsgálatokra irányul.