Kurzus, verseny és egyebek

 

A Budapesti Vándor Kórus fél éve a fiatalok jegyében

 

A Budapesti Vándor Kórus évtizednél is régebben szervez olyan kurzusokat, hív életre olyan eseményeket, amelyek elsődleges célja a fiatal szakemberek, szakemberjelöltek támogatása. Ez a támogatás talán a legtöbb, ami egy kezdő, egy tanuló karvezető számára nyújtható: lehetőséget teremt arra, hogy teljes próbafolyamaton át, majd nyilvános koncerten dolgozzon egy kiváló minősítésű, jól felkészült és a karvezetői utasításokra rugalmasan reagáló vegyes karral.

 

Első ötletként még 2011 tavaszán találkozhatott a közönség az akkor 75 éves együttes bérletes koncertjei között az „Előttünk az utódok” címet viselő hangversennyel, amelyen a kórusban éneklő ifjak vezényelték az énekkart, természetesen a megelőző hosszas műhelymunkát követően.

 

A program tapasztalatai alapján a kórus vezetősége elhatározta, hogy elindítja a Budapesti Vándor Műhely projektet, amelynek keretében gyakorló karvezetők képezhetik tovább magukat a karvezetőképzés szokásos eszközei és neves szakemberek segítségével. A 12 év alatt sok egyetemista és gyakorló karvezető jelentkezett bel- és külföldről egyaránt. Nagyon érdekes megtapasztalni a különböző – itthoni és távolabbi országokban honos – karvezetőiskolák közötti különbségeket (és hasonlóságokat). A 2022-es Budapesti Vándor Műhelyt technikai okok miatt 2023 februárjában rendezte meg a kórus, amelyen például egy palermói származású, Bécsben tanuló karvezetőjelölt sajátos találkozásának lehettünk tanúi TallisIfye love me és ArcadeltAve Maria című művei kapcsán.

 

A 2011 óta minden év októberében megrendezett Budapesti Vándor Műhelyt, amely a járvány alatt is, online kurzus és élő záró hangverseny formájában létezett, kivételesen a következő év, azaz 2023 februárjára halasztottuk. A hagyományos „tanrend” szerint felépített munkafolyamatot dr. Mindszenty Zsuzsánna Liszt Ferenc-díjas karnagy, az ELTE mára már nyugalmazott docense és Németh Zsuzsanna, a Budapesti Vándor Kórus művészeti vezetője, Artisjus- és Pro Artis Erzsébetváros-díjas karnagya irányította.

 

A kurzus meghívottja Szikszay Patrik, a 2022-ben első ízben megrendezett Vándor–Révész Karvezetésversenygyőztese volt. Ez, a Nemzeti Tehetség Program keretein belül a Nemzeti Tehetség Alap támogatásával megvalósult rendezvény abszolút hiánypótló kezdeményezésként találta meg helyét a versenypalettán, hiszen középiskolások, illetve a felsőoktatási intézmények első két évfolyamán tanulók számára hirdette meg a kórus. A felső korhatár 22 év. A jelentkezőknek négy művet kell kiválasztaniuk egy megadott listáról, amelyek közül négyet kell fejből megtanulni és egy videófelvételen elküldeni. Ebben a fázisban vezényelhetnek kórust, szólóénekesekből álló együttest, de akár zongorát is. A döntőben, a Budapesti Vándor kórussal már csak két művel dolgoznak – délelőtt próbálhatnak az énekkarral, délután közönség előtt, koncerten vezényelnek. A két esemény között hangadásból „vizsgáznak” a zsűri előtt.

 

A 2023-as, április 22-én megrendezett döntő nem volt mentes az érzelmektől: nem sokkal előtte kellett elbúcsúznunk Párkai István tanár úrtól és a zsűritagok (Horváth Gábor elnök, Keresztes Nóra, Németh Zsuzsanna, Nagyné Fülöp Zsuzsanna és Kabdebó Sándor) valamennyien szakmai kapcsolatban álltak vele, illetve az ő, Makláry József és Zámbó István nevével fémjelzett iskolával. Másrészt ezen a napon volt húsz éve annak, hogy elhunyt Révész László, a Budapesti Vándor Kórust ötven éven át vezető, az együttes örökös karnagya, akinek műhelyében másodkarnagyként, szólambetanítóként sokan kaptak kiváló szakmai alapokat. Ezért a döntőt és az azt követő hangversenyt az ő emlékének ajánlották a szervezők.

 

A II. Vándor-Révész Karvezetőverseny országos döntőjének résztvevői a zsűri döntésére várnak

 

E verseny egyik pedagógiai sajátossága, hogy valamilyen díjat mindenki kap: ki a döntő napján tanúsított fejlődéséért, ki a szép lírai karakterek megformálásáért, ki valami másért. A kórus is kiválasztotta a maga kedvencét, Márta Annát, aki Körmendy Zsombor társaságában az első díjat is megszerezte.

 

II. Rázmán Eszter Ágota

III. Graf Nóra Regina

 

Nuszer Andor Dénes – A próbafolyamat során nyújtott önreflektív vezénylésért

Bodnár Boglárka –A versenydarabok analitikus és mély elsajátításáért

Pati-Nagy Boglárka –Lírai karakterek érzékeny interpretálásáért

Rátóczi Fanni Cseperke –A versenyen tapasztalt látványos fejlődéséért

Márta Anna –A kórus különdíjának nyertese

 

Megvan az eredmény. A második sor jobb szélén: Horváth Gábor és Németh Zsuzsanna

 

A fiatal karvezetőkhöz köthető két esemény között rendezte meg a kórus a Budapest 150 című koncertet, amelyen egy óbudai (az Óbudai Árpád Gimnázium Nagykórusa Kúnné Kocsis Erzsébet vezetésével), egy budai (az Újbudai Gesualdo KamarakórusUzsaly Bence András irányításával) és egy pesti (az Erzsébetvárosban működő Budapesti Vándor Kórus, élén Németh Zsuzsannával) lépett fel. A műsor szerves része volt az Erzsébetvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Művészeti Szakgimnázium diákjainak közreműködése, akik Bencs Adrienn és Varga Barbara felkészítésével magyar költők Budapestről szóló verseit szavalták felkészülten, ünnepi izgalomban, nagy örömet szerezve a közönségnek.

 

S mivel egyre kevesebb szó esik arról (a sajnos megkopóban lévő) zeneoktatásról, amely igazi hungarikumként szerzett hírnevet szerte a világon Kodálynak és követőinek, remek alkalom kínálkozott megmutatni, hogy azért még élnek ezek a hagyományok. 2023. május 20-án, az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár aulájában mutatkoztak be a kerület kulturális értékeit „előállító”, illetve ápoló intézmények (köztük a kórus) egy-egy 30 perces műsor segítségével a nemzetközi Szubjektív Értékek Alapítvány pályázata keretében. A külföldi vendégeket meglepő magas színvonalon előadott egyházi művek és népdalfeldolgozások nagy sikert arattak.

 

A Budapesti Vándor Kórus 2023. május 20-án, az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár aulájában

 

 

A szezonzárás június 17-én egyben korszaknyitás is volt. A kurzusnak és a versenynek is barátságos otthont nyújtó Milestone Institute Nagytermében, Kettő az egyben címmel az elkövetkező hónapok repertoárjának első darabjai szólaltak meg, amelyek a kétkórusos technika továbbélését hivatottak bemutatni a reneszánsztól napjainkig.

 

Tóth Anna

zenetörténész