ZARÁNDY ÁKOS - REMÉNYIK SÁNDOR

 

ÖRÖKTŰZ

 

Reményik Sándor[1] 1920-ban írt versére 2020-ban Zarándy Ákos[2] zeneszerző komponált kórusművet a Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusnak és Bárd Judit karnagynak.

 

I.

 

II.

Zarándy Ákos: Öröktűz - Virtuális ősbemutató (4:08)

 

Zarándy Ákos fiatal zeneszerző Reményik Sándor 1920-ban írt versére komponált kórusműve, mely kifejezetten a Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusnak és Bárd Judit karnagynak készült. A kórusmű eredeti bemutatója április 26-án lett volna, de a 2020-as vírushelyzet miatt elsőként a 2020. május 28-i virtuális ősbemutatón hangzik el. Zeneszerző: Zarándy Ákos Vers: Reményik Sándor Előadó: VME Vass Lajos Kórus Ötlet és zenei munka: Bárd Judit Hangmérnök: Pilászy György Klip: Sándor Attila

 

 

III.

 

Zarándy Ákos: Öröktűz (4:49)

 

Visszaemlékezéseinkben 2020-ról elsősorban a koronavírus miatt kialakult karantén jut majd az eszünkbe és az a dal, amelyet év elején kezdtünk tanulni, de pár próba után már nem volt esélyünk közösen elénekelni. Virtuális segítséggel, de egyénileg gyakoroltunk és a Vass Lajos Kórus évadzáró piknikjén, a Füvészkertben nyílt alkalmunk az első, magunknak született előadásra, ahol felkértük a zeneszerzőt, Zarándy Ákost a vezénylésre - így mondva köszönetet a kórusunk számára írt mű megszületéséért. A Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusának évadzáróján a szerző vezényletével hangzott el Reményik Sándor megzenésített verse, az Öröktűz. Ötlet és zenei munka: Bárd Judit Vezényel: Zarándy Ákos ELTE Füvészkert 2020. június 20.

 

IV.

120 éves a Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusa (Pesztránszki Magdolna) (pdf)

(Parlando 2023/3.szám)

 

 

 



[1]            Reményik Sándor (Kolozsvár1890augusztus 30. – Kolozsvár, 1941október 24.) költő, a két világháború közötti erdélyi magyar líra kiemelkedő alakja.

[2]           Zarándy Ákos (Budapest, 1982 –) zeneszerző, zenetanár.