Dr. Bajnai Klára [1]

 

Néhány gondolat a DACAPO-RECORD térhódításáról

(1907-1913)

 

 

 

1907. július 20-án a berlini dr. Schneider Victor közjegyző előtt Wohlheim Henrik és Newmann M. Sándor (Neumann Mozes Sámuel) berlini lakosk megkötötték, illetve aláírták a Dacapo-Record társaság korlátolt felelősséggel cég társasági szerződését. Az 1907 szeptember 15-én induló, határozatlan időtartamra tervezett társaság a vállalkozásuk tevékenységi körét az alábbiak szerint határozta meg: „mindennemű hanglemezek előállítása és eladása, valamint minden a phonographiparral összefüggő áru előállítása és eladása.” Első és önálló, kizárólagos hatáskörrel rendelkező üzletvezetője Newmann úr volt. A társasági szerződés 18. §-a rendelkezett arról, hogy fióktelepeket mind belföldön, mind külföldön létesíthetnek.

 

1908. április 17-én tartott felügyelőbizottsági ülésen döntés született egy budapesti fióktelep létesítéséről, melynek vezetésére Newmann igazgatót nevezték ki. A későbbiekben Londonban (1910) és Oroszországban (?) hoztak létre nagyobb jelentőségű kirendeltséget, fióktelepet.

 

Mindez abban a korszakban történt, amikor szerte Európában a négy nagy (The Grammophon Company, Columbia, Pathé Fréres és Odeon) mellett már számtalan gyár működött és igyekezett elárasztani az újdonságra éhes piacot.

 

 

 

Valószínűsíthető, hogy nem a véletlen műve, hogy az 1908. augusztusában elsőként Magyarországon hozták létre az első fióküzletet. Ennek vezetője a német alapítás egyik fő motorja, majd a későbbiekben is meghatározó szerepet betöltő vezéregyénisége, a budapesti születésű Neumann Mozes Sámuel volt. A cégiratok tanúsága szerint akkori lakhelye: Budapest VIII., József krt. 5. Nyilvánvalónak látszik az is, hogy Neumann úr a céget csak be kívánta vezetni és indítani, mert a szeptember 25-i megszüntetést követő második napon már az ő hozzájárulásával és támogatásával hozták létre Szénási Dávid Dezső, Kardos (Kohn) Miklós és Takács Sándor változatlan székhellyel (VIII., József krt 5.) üzletüket, melynek cégneve: Dacapo Record társaság vezérképviselete, Takács és Társai lett. Szintén a berlini dr. Schneider Victor közjegyző hitelesítésével 1908. október 16-án készült okirat, melyben a Takács és tsai cég a Dacapo-Record hanglemezekre egyedárusítói jogot kaptak. Ezzel beindult a nem csupán a magyarországi felvételek gyártása és forgalmazása, hanem mindez begyűrűzött az egész monarchia területére is.

 

A repertoáron is erősen megmutatkozik a célba vett vásárló közönség vélt érdeklődése. Érdemes, mert kifejezetten érdekfeszítő végig böngészni a felvételre került műveket, s azok előadóit, ismerve a párhuzamosan működő cégek kínálatait is. Látható, hogy szinte nincs olyan korabeli „sztár”, akinek hangja, előadása ne került volna a Dacapo látókörébe.

 

A Takács és tsa cég megszűnéséig jó néhány átalakuláson ment keresztül, s időközben több neves kereskedő is felvette választékába ezeket a felvételeket. Mindezeket a bőségesen megjelent hirdetéseik bizonyítják. Az anyacég csak 1913-ig működött önállóan, mert ekkor, mint sok hozzá hasonló cég a Lindström konszern tagjává vált.

 

Azt csak találgatni lehet, hogy mennyi magyar vonatkozású felvétel készült, hiszen teljes katalógus hiányában csak az egykori újsághírekből következtethetők az adatok, melyek 2000 kiadott gramofonlemez körüli nagyságról is szólnak.

 

Mivel a magyar hanglemeztörténetben jelentős szerepet játszottak ezek a zöld alapon aranynyomásos címkével ellátott felvételek, történetük felkutatásának, valamint a fellehető példányok alapján a diszkográfiájuk elkészítését elhatároztam, remélem a jövő évre elkészülök vele.

 

A fenti nagyon szűkre szabott ismertetést az érdeklődés felkeltésének szándékával írtam. Remélem, hogy a magyar alapító valahol még élő rokonai, vagy/és a gramofonlemez gyűjtők szerte a világban, sok információval, konkrét dokumentumokkal is szolgálhatnak, amelyek elősegíthetik a jövő év negyedik negyedévére tervezett önálló kötet minél teljesebbé, hitelesebbé tételét.

 

 



[1] Dr. Bajnai Klára jogász, a magyar hanglemeztörténeti kutatás egyik megalapozója.