ELHUNYT PÁRKÁNYI ISTVÁN HEGEDŰMŰVÉSZ-TANÁR

(19452023)

 

Párkányi István a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumban Répássy Györgyi emlék mesterkurzusán, 2021. V. 19-én.

 

 

Párkányi István a és dr. Benkó Szabolcs, a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium igazgatója (2021. V. 19-én.)

 

A sok-sok külföldre került és ott kiteljesedő magyar zenész között volt Párkányi István is, a kiváló hegedűs, aki nem sokkal 78. születési évfordulója után, 2023. szeptember 5-én elhunyt. A lenti gyászjelentés mögött tartalmas zenei élet volt, aminek lényege a fiatalon kezdődött és több mint 70 évig tartott hegedülés, nem is akármilyen fokon. Mint sok más esetben az alma az ő családjában sem esett messze a fájától, hiszen a három Párkányi fiú mindegyike kiváló zenész lett (László oboista, Tibor csellista, a legfiatalabb pedig hegedűs). Ma már egyikük sem él. Édesapjuk (Ferenc) a Magyar Állami Operaház oboistája volt, és amikor még a háború vége előtt a társulatot és családtagjaikat a Lipcse melletti kisvárosba (Borsdorf-ba) vitték, 1945. június 9-én ott született a harmadik fiú, a nekem mindig is Pisti.

 

Pisti hét éves korában kezdett hegedülni, majd a Zenei Gimnáziumba (a mai Bartók Konzi) került Répássy Györgyihez, akivel élete végéig tartotta a kapcsolatot. és nem sokkal a végzés után már a Magyar Állami Operaház zenekarába a második szólam vezetőjeként, második koncertmesterként. Három ottani társsal hamarosan megalakították a vezetőjükről elnevezett Sebestyén vonósnégyest (S. Ernő, a brácsista Fias Gábor és a csellista Devich János mellett ő volt a másodhegedűs). Az 1968 őszén rendezett I. Weiner Leó Nemzetközi Vonósnégyes versenyt ők nyerték, de a következő évben a két hegedűs külföldre távozott. A két másik társ később a Kodály vonósnégyessel ért el sikereket.  

 

Pisti a következő negyven évben Németországban és Hollandiában élt és zenélt: 1970-ben Max Rostalnál folytatta tanulmányait Kölnben, majd a bonni Beethovenhalle Zenekarának és a Kölni Kamarazenekar koncertmestere lett. Hollandiába kerülve 1975-ben a Holland Rádió Kamarazenekarának első koncertmestere lett, 1976-ban pedig megalapította az Orlando Quartettet.

 

Az Orlando vonósnégyes (Párkányi István, Heinz Oberdorfer, Ferdinand Erblich és Stefan Metz) rövidesen világhírű lett, a következő elismerésekkel:

- 1976-ban elnyerték a Római „Carlo Jachino” Nemzetközi Vonósnégyes versenyt, és ott figyelt fel rájuk Végh Sándorés az ő, valamint Varga Tibornak a tanácsai is alapvetően meghatározták játékukat.

- 1978-ban Helsinkiben megnyerték az Európai Rádióadók Szövetsége Nemzetközi Vonósnégyes Versenyét, ahol pedig a Philips lemezkiadó figyelt fel rájuk és kötöttek egy hét lemezre szóló szerződést. Ebből kettő elnyerte a Grand Prix du Disque-díjat.

- 1981-ben a New York Times a világ legjobb vonósnégyesei közé sorolta őket.

 

Párkányi István 1984-ben kivált az Orlando vonósnégyesből, és 2002-ig a Holland Kamarazenekar első koncertmestere volt, közben szólistaként és karmesterként is rendszeresen fellépett, és a továbbiakban is tanított az Arnhemi és az Amszterdami Konzervatóriumban.

 

1996-ban újból összeállt a korábbi vonósnégyesük magja, és a csellista Michael Müllerrel kiegészülve létrejött a Párkányi vonósnégyes, amely 2000-től az Amszterdami Konzervatórium rezidens zenekara is lett. A világ számos országában léptek fel (USA, Japán, Németország, Franciaország, Belgium, Dánia, Svájc stb.) 2003-ban az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválon ők is előadói voltak Beethoven összes vonósnégyesének, az Auer– és a Janáček vonósnégyes társaságában. A külföldön töltött sok évtized összes meghatározó eseménye és a repertoárjuk felsorolhatatlan. 

 

A nyugdíjba vonult Pisti nem tudta elképzelni a további életét külföldön, így 2009-ben „hazajött” és egyik, Pécsre visszaköltözött volt tanítványa és jó barátja tanácsára ő is a Mecseken épített házat. Persze rendszeresen gyakorolt az 1750-ben Nápolyban készített Nicolň Gagliano hangszerén, mesterkurzusokat tartott, néha zsűrízett és fellépett barátaival, és a Bartók Rádión túl hallgatta a Kodály Központban, Budapesten vagy éppen a Kaposfesten a még aktív társakat, illetve a fiatalabb előadókat. Az említett koncertek többségén együtt hallgattunk szép zenéket, és ahogy Végh Sándort tekintette példaképének, a maiak közül Baráti Kristófot tartotta a legjobbnak.

 

A szűkszavú gyászjelentés hátterében egy alig öt hónappal korábbi házi baleset áll, aminek következtében a sérülések gyors leépülést eredményeztek. A pécsi, majd a szigetvári kórházi kezelés, ápolás sem volt eredményes. Pisti három hónappal a születésnapja után hunyt el, emléke felejthetetlen!

 

Párkányi István

 

Az LP-ken/CD-ken megjelent felvételeik az alábbiak:

I. Orlando vonósnégyes

1981: Dvořák F-dúr vonósnégyes, op. 96 („Amerikai”) és Mendelssohn op. 12-es kvartettje (Philips, ahogy az alábbiak is)

1982: J. Haydn G-dúr vonósnégyes, op. 54, No. 1. (Hob. III. 58.), J. Haydn C-dúr vonósnégyes, op. 54. No. 2 (Hob. III. 57.); J. Haydn B-dúr vonósnégyes, op. 76, No. 4 (Hob. III. 78.); J. Haydn Esz-dúr vonósnégyes, op. 76., No. 6 (Hob. III. 80.)        

1983: Debussy Vonósnégyes, op. 10 és Ravel Vonósnégyes                                 

1983: Mozart D-dúr vonósnégyes, K 575 és F-dúr vonósnégyes, K 589                1984: Schubert d-moll vonósnégyes, D 810 („A halál és a lányka”)

1985: Mozart F-dúr oboanégyes, K 370 Heinz Holligerrel; Mozart Hét variáció D-dúr, K. 25 (a "Willem van Nassau"-ra); Mozart C-dúr Adagio, K 580a.

 

1987: karmesterként a Dall'Arco Kamarazenekarral számos Vivaldi mű (Lydia és Amadis kiadók)

 

II. Párkányi vonósnégyes:

2000: Schubert B-dúr vonósnégyes, D112 és Beethoven c-moll vonósnégyes, op.18, No. 4 (Presenza kiadó)

2001: Beethoven f-mollvonósnégyes, op. 95 (Serioso) és Dvořák F-dúr vonósnégyes, op. 96 („Amerikai” (Q disc)

2003. Debussy Vonósnégyes, op. 10 és Ravel Vonósnégyes; Praga kiadó

2005: Julius Röntgen kamarazenéi/1 (Cobra)

2005: Csajkovszkij op. 30 és a Vonósnégyes tétel; Praga, ahogy az alábbiak is

2006: Bartók I. vonósnégyes, op. 7 és II. vonósnégyes, op. 17

2007: J. Haydn Esz-dúr vonósnégyes, op.33, No.2 (Hob. III. 38.); J. Haydn C-dúr vonósnégyes op. 33, No. 3 (Hob. III. 39.) és J. Haydn G-dúr vonósnégyes, op. 33, No. 5 (Hob. III. 41.)

2008: Bartók III. és IV. vonósnégyes és Weiner Leó III., G-dúr vonósnégyes, op. 26 (Pasztorál, fantázia és fúga)

2008: Bartók V. és VI. vonósnégyes

2008: Művészarcképek (7 tétel, 7 zeneszerzőtől

2009: J. Haydn h-moll vonósnégyes, op. 33 No. 1 (Hob. III. 37.); J. Haydn Esz-dúr vonósnégyes, op. 33, No.2 (Hob. III. 38.); J. Haydn D-dúr vonósnégyes No. 6 (Hob. III. 39.) és J. Haydn a-moll vonósnégyes, op. 42 (Hob. III. 43.) Praga

A későbbiekben: 

2012: a Barokk zene legjobb felvételei közt adták ki Vivaldi C-dúr piccolo-versenyét, RV 443 Párkányi dirigálása mellett a Dall'Arco kamarazenekarral

2017-ben pedig – Mozart halálának 225. évfordulója tiszteletére – a DECCA és mások által kiadott 8 lemezes kiadványban a kiválasztott 8 együttes között volt a Párkányi kvartett a fent említett D-dúr vonósnégyes, K 575 és B-dúr vonósnégyes, K 589 jegyzékszámú darabokkal.

       Van még két remek, de forgalomba nem került koncertlemezem velük: Mozart C-dúr vonósötös, K 515 és Mozart g-moll vonósötös, K 516), ahol a második brácsistát nem tudtam azonosítani. A másikon Beethoven f-moll vonósnégyes, op. 95 és Sosztakovics f-moll vonósnégyes, op.73, No. 3 kvartettjét adták elő (Dijon, 2006. 04. 01.). Jó néhány felvételüket újra és újra kiadják.

A néhány időskori itthoni fellépésének egyike felejthetetlen, ahol Konrád Györggyel adták elő Mozart Sinfonia concertantéját:..

https://ci3.googleusercontent.com/proxy/INFAqwCYssVdAA6f7PMiPOyibZ71IIpyRFPTiwttNwlck0jp-RXXPg_8_q_BswqxYUgY_JrJ4fjOfbqxLWa5tG8rqw=s0-d-e1-ft#https://i.ytimg.com/vi/XnXAHETTyXg/mqdefault.jpg

YouTube-videó (Mozart : Sinfonia Concertante KV.364 I. movement)

 

II. movement Andante   https://www.gstatic.com/youtube/img/watch/yt_favicon.png • Mozart : Sinfonia Concertante KV.364 ...  

 

III. movenent Presto   https://www.gstatic.com/youtube/img/watch/yt_favicon.png • Mozart : Sinfonia Concertante KV.364 ...  

Közreműködik a Szent István Gimnázium Jubileumi Zenekara Konrád János vezényletével

 

A néha szubjektív beszámoló és jelzők után két zenésztárs véleménye a szomorú halálhír után:

„Nagy sajnálattal értesültem Párkányi István haláláról. Egy nagyszerű zenészegyéniség távozott az élők sorából” – Würtz Klári

„Nagy szomorúsággal olvastam, hogy szegény Pisti elhunyt. Nagyszerű muzsikus, kiváló hegedűs volt, akivel többször játszottam együtt az Orlando Kvartettel, ami mindig nagy öröm volt. Utoljára Kaposvárott találkoztunk, amikor eljött egy koncertemre, utána együtt ebédeltünk, de nem gondoltam, hogy ez lesz utolsó együttlétünk. Mindezért hálás köszönettel gondolok Rád, Drága Pistike - Nyugodjál békében!” – Frankl Péter 

 Összeállította: Szőts András