90 éve született Forgács Éva operaénekes

 

I.

 

Forgács Éva és férje, Rékai Iván zeneszerző

 

Forgács Évát 1995-ben ismertem meg, amikor felvételt nyertem az Alkotó Muzsikusok Társaságába. Mint ügyvezető titkárnő intézte egyesületünk különböző teendőit, valamint „anyáskodott” a különböző életkorú zeneszerzőkön, segítette őket, ha valamiben bizonytalanok voltak. Kigondolta az „Ezüstvasárnapi hangversenyek”-et , amelyeken az AMT-zeneszerzők karácsonyi dal- feldolgozásai hangzottak el különböző hangszereken, vagy akár gyermekkórus előadásában is. Éva sok zenészt ismert, férje, Rékai Iván révén is. Az AMT kezdeti éveiben a különböző rendezvények után többször vendégelte meg kollégáit egy kis finomsággal. Emlékszem a különleges birsalma sajtjára. Az 1990-es évek közepén még Budapesten laktak az Operaház közelében, a Mozsár utcában. Aztán jött egy ötlet és elhagyták a fővárost, Majosházára költöztek. Az itteni élményeit örökítette meg a „Majosházi mesék” gazdag sorozatában. Ezekből sokszor felolvastam az Alkotó Muzsikusok Társasága programjain.  A szigetszentmártoni zeneiskola zongoratanára lett ebben az időszakban.

 

Említettem már Őt, mint ügyvezető titkárnőt és írót, de elsősorban operaénekesnő volt. 1954-ben végzett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zongora- és ének szakán. Férjhez menetele után már elsősorban a családjának élt, de persze voltak még fellépései. 1957/58-ban volt tagja az Operaháznak, majd az Országos Filharmónia szólistajaként tevékenykedett 1959-1989 között. A Magyar Kodály Társaság egyik alapító tagja. Fontos időszak az életében 1966/67, amikor a linzi Landestheater magánénekese. Legfontosabb szerepeiként Aidát (Verdi: Aida) és Ariadnét (R. Strauss: Ariadné Naxos szigetén) tartják számon. Forgács Éva sokszor lépett fel Antal Imre zongorakíséretével. Nagyon fontos, hogy sok kortárszenét énekelt, köztük férje, Rékai Iván műveit. A Magyar Rádió együtteseivel is gyümölcsöző kapcsolata volt. Szoros baráti köréhez tartozott Kalmár Magda. Forgács Éva családja imádta a Balatont, nem kocsit vettek, hanem egy vitorlást. Fiuknak, Fricinek is a hajózás lett a szenvedélye. A II. világháború alatt nagyon sok viszontagságot kellett Évának elszenvednie. A budai lakásuk egyik fala is kidőlt a bombázás során. Édesapja soha nem tért haza.

 

Rékai Frigyes úgy jellemezte édesanyját, hogy zárkózott, magába forduló ember volt, aki mindig másokkal foglalkozott, másoknak akart segíteni. Tulajdonképpen Aida szerepe, ez a szenvedő beállítódás jellemezte őt a saját életében is.

 

Forgács Éva tavaly nyáron halt meg, 2023. aug. 22-én lett volna 90 éves.

 

Emlékezzünk rá tisztelettel és szeretettel!

 

Szendi Ágnes,

az Alkotó Muzsikusok Társasága elnöke

 

II.

 

Portrék és opera szerepek