Átadták a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság 2023. évi szakmai elismeréseit, a Kroó-díjat és a Kroó-plakettet

 

2023. október 6-án a Zenetudományi Intézetben immár hatodik alkalommal adták át a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság szakmai elismeréseit. A Kroó György-díjat Lampert Vera zenetörténész, a Kroó György-plakettet Riskó Kata népzenekutató, a Zenetudományi Intézet kutatója kapta.

 

Riskó Kata átveszi a Kroó György-plakettet Kerékfy Mártontól

 

Mindkét díjat zenei tárgyú kutatói, kritikusi, oktatói, illetve ismeretterjesztő tevékenység elismerésére alapítottuk 2018-ban. Kroó György (1926–1997), aki meghatározó szerepet játszott a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság Társaság alapításában, mind a négy a felsorolt területen egyaránt kiemelkedő tevékenységet fejtett ki. A díjat a Társaság elnöksége évente két kategóriában ítéli oda: 40. életévüket már betöltött személyeknek Kroó György-díj, a 40. évüket még be nem töltött személyeknek Kroó György-plakett adományozható. Az elismeréseket az MZZT elnöke, Kerékfy Márton adta át a Társaság éves konferenciájának keretében.

 

A díjátadót Szöllőssi Kata (hegedű), Kiss Csongor (gordonka) és Farkas Lili (zongora) zeneakadémiai hallgatók hangversenye követte, amelyen Dvořák g-moll zongoratriója (op. 26) hangzott el.