A ZENEAKADÉMIA IS GRATULÁL A FRISS NOBEL-DÍJAS MAGYAR TUDÓSOKNAK

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a nemzetközi akadémiai élet tagjaként örömmel köszönti a kiemelkedő tudományos eredményükért jelentős elismerésben részesített Karikó Katalin kutatóbiológust és Krausz Ferenc fizikust.

 

A koronavírus-járvány elleni egyik leghatékonyabb védekezési módszer, a más betegségek ellen is bevethető mRNS-alapú vakcina feltalálói, Karikó Katalin magyar kutatóbiológusnak és Drew Weissman amerikai mikrobiológusnak, a Pennsylvania Egyetem oktatóinak ítélték idén a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat. A hosszú évek óta együtt dolgozó két tudós nukleozidbázis-módosításokkal kapcsolatos felfedezései tették lehetővé az ilyen típusú oltások kifejlesztését. Úttörő munkájuk alapjaiban változtatta meg az mRNS (hírvivő RNS, a DNS-ben leírt információkat továbbító anyag, amely a fehérjék előállítását irányítja a sejtekben) és az immunrendszerünk közötti kölcsönhatásról alkotott elképzeléseinket, a díjazottak hozzájárultak az oltóanyagok példátlan ütemű kifejlesztéséhez az egyik legnagyobb egészségügyi válsághelyzet idején.

 

https://lfze.hu/data/LFZE.HU/hirek/nobel_dij_kariko_katalin_mti-balogh_zoltan_1200x630_fit_825x10000.jpg

Karikó Katalin (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

 

Krausz Ferenc fizikus Pierre Agostini és Anne L’Huillier társaságában kapja a fizikai Nobel-díjat az attoszekundumos fizika területének megalapításáért és az elektronok kutatásáért. Krausz Ferenc (a müncheni Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója, a Lajos-Miksa Egyetem Kísérleti Fizikai Tanszékének vezetője) kutatócsoportjával a bajor fővárosban elsőként állított elő és mért meg attoszekundumos (a másodperc egymilliárdod részének egymilliárdod része) fényimpulzust, amit az elektronok atomon belüli mozgásának feltérképezésére használt fel. Ahogy az MTA írja, ezzel először végezhettek valós idejű megfigyeléseket az elektronok mozgásáról atomi léptékben. Azóta a Krausz Ferenc által kidolgozott technikát felhasználták számos folyamat vizsgálatában, úttörő kísérleti munkásságának eredményeit világszerte több kutatóintézetben hasznosítják.

 

https://lfze.hu/data/LFZE.HU/hirek/nobel_dij_krausz_ferenc_2_mti_kovacs_tamas_1200x624_fit_825x10000.jpg

Krausz Ferenc (fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

Ide kattintva olvasható dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora gratuláló levele, amelyet Karikó Katalin professzornak küldött kettejük személyes ismeretsége okán.

 

(lfze.hu, 2023. X.3.)