ELHUNYT BIELICZKYNÉ BUZÁS ÉVA

 

A HAJDÚSZOBOSZLÓI IRODALMI ÉS ZENEI ÉLET MEGHATÁROZÓ SZEMÉLYISÉGE,

A PARLANDO RENDSZERES SZERZŐJE

(1937-2023)

 

 

Bieliczkyné Buzás Éva 1937-ben született. Özvegy édesanyjával a bombázás elől menekülve 1944-ben költöztek Hajdúszoboszlóra, és gazdag életútja 2007-ben visszavezette ide. Tehetséges és szorgalmas gyermekként ismerkedett meg a zeneművészettel. 1974-től a Magyar Rádió könyvtárában a zenei témák feldolgozásával foglalkozott. 1985-től a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének kutatója, a 20. századi magyar zenetörténet feldolgozója, melyhez illeszkedett Rádiófónia című műsorsorozata.

 

Férje halála után hazatért, emlékszobát rendezett be és különleges kulturális tevékenységét folytatva létrehozta az Emlékszoba Alapítványt. Lakást vásárolt abban a társasházban, ahol ő maga is élt, melyet berendezett elhunyt költő és újságíró férje emlékeivel, munkásságának dokumentumaival. A gyűjtemény tartalmazza saját, elsősorban zenetörténeti kutatásainak, a Magyar Rádiónál eltöltött 33 évének anyagát is.

 

Megszervezte a Főnix Versmondókört, amely eleinte az emlékszobában, utóbbi időben pedig a kulturális központ zenetermében tartott rendszeresen irodalmi és zenei programokat. Ezeken az eseményeken - óvodásoktól a nyugdíjas korosztályig - részt vettek az irodalom és a zene iránt érdeklődők.

 

Az elmúlt évtized legjelentősebb nem intézményi kulturális rendezvényét teremtette meg így városunkban, mindezt önerőből és lelkesedésből.

 

A város kulturális havi folyóiratának, a Szókimondónak állandó szerzője volt. Létrehozott és működtetett egy kulturális internetes folyóiratot „hajdútánc” címen.

 

Haláláig dokumentált és könyveket írt. 16 könyve jelent meg, a legutolsó saját életéről szól „Visszatekintés” címmel.

 

Életszemlélete, optimizmusa, munkabírása mindvégig töretlen volt. Munkásságát 2020-ban Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Szép Ernő-díjjal ismerte el.

 

2022 év végén megálmodta a Szoboszlói Irodalom Házát, melynek létrehozásához 2023 nyarán eladta a férje emlékét ápoló Emlékszobát és annak bevételét, 28.000.000 forintot Hajdúszoboszló városának adományozott.

 

Bielickyné Buzás Éva 2023. szeptember 25-én 86 éves korában hunyt el. Végakarata szerint jön létre 2024 tavaszán a Szoboszlói Irodalom Háza, melyben Bieliczkyné Buzás Éva és Bieliczky Joó Sándor élete „egyesül”. Czeglédi Gyula polgármester kezdeményezi, hogy a Képviselő-testület döntésével Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Bieliczkyné Buzás Évát saját halottjának tekintse. Emléke előtt tisztelettel adózunk.

 

Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal

onsrSoetpd6101mg15.m6lubl7mg9e4ar02ztfiuh9S5heh56uatmep g664  ·