Budapesten járt Adrian Partington,

az angol zenei élet egyik meghatározó képviselője

 

Adrian Partington 

(1958. október 1.)

angol karmester, kórusmester, orgonista és zongoraművész. A gloucesteri katedrális zenei igazgatója ,  a Three Choirs Fesztivál közös karmestere és a gloucesteri fesztivál éveinek művészeti vezetője, a BBC Wales-i Nemzeti Kórusának igazgatója, a Gloucester Choral Society karmestere és a A Bristol Choral Society és a Royal Welsh College of Music & Drama posztgraduális karmesteri kurzusának vezetője.

 

Az Erkel Ferenc Társaság és a Walesi-Magyar Kulturális Egyesület szervezésében, Kőbánya Önkormányzata támogatásának köszönhetően 2023. november 10-13. között Budapesten láttuk vendégül Adrian Partingtont, az angol zenei élet egyik meghatározó képviselőjét, aki egy személyben a BBC Walesi Nemzeti Énekkar vezető karnagya, a Gloucester Katedrális zeneigazgatója és a világ legrégebbi kórusfesztiváljaként számon tartott Three Choirs Festival művészeti igazgatója.

 

November 11-én szombaton nagysikerű teltházas orgonahangversenyt adott a Kőbányai Szent László Templomban, régen nem hallott színeket varázsolva elő a Hangszerek Királynőjéből. A koncerten énekes szólistaként működött közre Sillo Elizabet, a Walesi-Magyar Kulturális Egyesület elnöke – aki a meghívás közvetítőjeként és a szervezésben is nagy segítségemre volt – valamint Ferenczy Orsolya a Szegedi Nemzeti Vaszy Viktor-díjas szopránja.

 

November 12-én vasárnap délelőtt Partington Mester a Szent István Bazilikában annak kórusát és a Törökbálinti Cantabile Kórust vezényelve vett részt a misén, a délután folyamán pedig Batta András látta vendégül és vezette körbe őt a Magyar Zene Házában. Hétfői elutazása előtt a Marczibányi-téri Kodály Iskola dr. Uhereczky Eszter vezette 10-es ének óráját és kórus próbáját látogatta meg.

 

Adrian Partingtont annyira megfogta első magyarországi látogatásának úgyszólván minden állomása, hogy – a hűvösnek mondott angoloktól szokatlanul – nem győzte kifejezni az elismerését és háláját a látottak, hallottak; átélt élményei nyomán. Egyaránt lenyűgözte őt a két meghatározó szakrális épület, rendkívüli elismeréssel szólt a Magyar Zene Háza állandó kiállításáról és a hangdómról, a látott énekóráról, majd az azt követő kivételesen igényes, ugyanakkor felszabadultan jó hangulatú kóruspróbáról; Minden helyszínről elmondható, hogy sokáig nem fogyott ki a – valóban érdeklődő, nem udvariassági – kérdéseiből. 

 

A repülőtéren való búcsúzáskor még egyszer megismételte: élete egyik legszebb három napját töltötte Magyarországon.

 

A TV10 az alábbi interjút készítette:

 

https://www.youtube.com/watch?v=0NA4O0MpmeQ (16:43)

Adrian Partington Grammy-díjas karnagy november 11-én első magyarországi látogatása alkalmával a Kőbányai Szent László Templomban adott orgonaestet. A Kőbányai Önkormányzat támogatásával megvalósult hangversenyen a zeneirodalom legszebb darabjaiból hangzott el válogatás Sillo Elizabet (mezzoszoprán) és Ferenczy Orsolya (Vaszy Viktor-díjas szoprán) közreműködésével. A világhírű orgonaművésszel a koncert előtti napon tartott főpróbán nyílt lehetőségünk interjút készíteni.

Szerkesztő-riporter: Martin-Kovács Miklós, operatőr-vágó: Juhasz Raymond.

A videó a Centrum Televízió tulajdona, minden jog fenntartva. Ha tetszett a videó, kövess minket közösségi felületeinken is: TV10 Facebook:  https://www.gstatic.com/youtube/img/watch/social_media/facebook_1x.png / kobanyatv  

 

Somogyváry Ákos