A legismertebb karácsonyi egyházi dallamok nyomába ered Fehér Anikó vendégeivel

 

2022. december 12-én a legismertebb karácsonyi egyházi dallamok nyomába eredt Fehér Anikó vendégeivel a pARTfogó – Az ösztöndíjas művészek bemutatkozó estje című beszélgetéssorozat adásában. Első alkalommal, november 2-án a Bánffy Miklós-díjas és a Magyar Filmdíjas Kollarik Tamás, Topolánszky Tamás Yvant és Csuja Lászlót, november 23-án pedig Bucsi Rékát, Andrasev Nadját és B. Nagy Ervint látta vendégül. A Parlandóban bemutatásra kerülő adásban dr. Fehér Anikó Juhász Rékával, Gyöngyösi Leventével és Kovács Szilárd Ferenccel beszélget.

 

pARTfogó – Az ösztöndíjas művészek bemutatkozó estje (1:08:12)

 

Juhász Réka népdalénekes a magyar népművészet motívumkincséből merítve ruhákat tervez és készít mai nők számára. A Táncházmozgalom és a Nomád Nemzedék világában nőtt fel, ruhatervező szakmai képesítését a Modell Divatiskolában szerezte, népi éneket tanít. A Juhász Családi Zenekar és az Eszterlánc Zenekar tagja, énekes szólistaként és saját zenekarával is tevékenykedik. Tíz éve alapított műhelyt a népi motívumokkal díszített kézműves ruháinak Juhász Réka Ruhák néven, azóta foglalkozik a kivitelezésen túl a jelképek kutatásával, értelmezésével. A népművészet képekbe foglalt egységét keresve, a zenei kifejezés és a tárgyalkotás összefonódásában dolgozik és ezt a kutatói és alkotói munkát folytatja az MMA ösztöndíjprogramjának segítségével. Az est folyamán olyan kérdésekre ad választ, hogy miként is ünnepelték elődeink a karácsonyt? Milyen volt a paraszti hagyomány és milyen énekek kapcsolódtak ehhez?

 

Kovács Szilárd Ferenc zenei felsőfokú stúdiumait a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Tagozatán kezdte meg, előbb zeneelmélet, majd orgona, végül egyházzene szakokon. Mindhárom területen oklevelet is szerzett. A graduális képzést követően 2006 és 2008 között a Bécsi Zeneakadémián folytatott posztgraduális tanulmányokat, tudományos fokozatát pedig 2011-ben a Jyväskyläi Egyetem Zenei Fakultásán szerezte meg. Az 1999-es budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Orgonaverseny dobogóján állva, a verseny legjobb magyar versenyzőjeként már a 2000-es évek elején bekerült a hazai és nemzetközi koncertélet vérkeringésébe. Idáig több száz orgonahangversenyt adott, Magyarország összes jelentős orgonáján játszott, sok helyen rendszeresen visszatérő vendég. Az európai helyszíneken (Németország, Svájc, Franciaország, Románia, Szlovákia, Szerbia, Dánia, Ausztria, Olaszország) túl vendégszerepelt az Amerikai Egyesült Államokban. Zeneszerzőként alapvetően egyházzenei művek komponálásával foglalkozik, a liturgikus darabokon kívül komponál kamara- és kórusműveket (miséket, motettákat), illetve hangszerre írt szólódarabokat. A nem liturgikus funkciójú szóló orgonaműveire egyszerre jellemző a virtuozitás és hangszerszerűség. Az est folyamán arról beszél, hogy a templomokban hogyan zajlik az adventi előkészület, melyek a legnépszerűbb egyházi karácsonyi dalok és kiderül, hogy a 100 éve elhunyt Gárdonyi Géza veretes dallama, a Fel nagy örömre hogyan is született meg.

 

Gyöngyösi Levente pedig elmondja, hogy a klasszikus zeneirodalomnak melyek a legfontosabb karácsonyi alkotásai.