80 ÉVES MÉRÉSZ IGNÁC

 

HEGEDŰ- ÉS BRÁCSAMŰVÉSZ, ZENESZERZŐ

 

I.

 

 

Mérész Ignác

(https://www.alkotomuzsikusok.hu/)

 

 

2023. november 23-án töltötte be 80. életévét Mérész Ignác hegedű- és brácsaművész, aki a MÁV Szimfonikus Zenekar brácsa szólamvezetőjeként tevékenykedett nyugdíjazásáig. Nemcsak a zenekari működése jelentős, hanem zeneszerzői életműve is figyelemreméltó.

 

Mérész Ignác Rimaszombatban született 1943-ban. Pécsen folytatta hegedűtanulmányait, M. Graef Matild tanítványaként kapott hegedűtanári diplomát. Mivel érdekelte a komponálás, Kincses Józsefnél elvégezte a zeneszerzés szakot is. További életútja több helyre is elvezette: Dunaújvárosban, Pécsen és Kecskeméten is tanított. Aztán 1979-ben bekerült a MÁV Szimfonikus Zenekarba. Szívesen komponál kamarazenét, vannak gyerekeknek, ifjaknak írt hegedűművei is. Nagyobb szabású kompozíciói előadása többször is a saját zenekarához, a MÁV Szimfonikus Zenekarhoz fűződik. A Brácsaversenyt 1989. január 6-án mutatták be a Pesti Vigadóban Papp Sándor szólójával, Gál Tamás vezényletével. Kovács János neve fémjelzi a Szimfónia betanítását és műsorra tűzését 1997. május 9-én a Zeneakadémián. 2001. április 4-én hallgathatta meg a közönség Mérész Ignác Concerto-ját marimbára és zenekarra Novotny Tibor ütőhangszeres művésszel szintén a Zeneakadémián, karmester: Gál Tamás. A győri Bazilikában hangzott el az „Énekek Szent László királyról” c. oratórium 2005. június 27-én.

 

Művei országon belül és külföldön is megszólalnak. Két operát is komponált, tehát műfajilag igen széles körben alkot.

 

1995-ben ismertem meg Mérész Ignácot az Alkotó Muzsikusok Társaságában. Jó humorú, kedvesen társalgó személynek láttam már akkor is, aki lelkes előadói „csapatot” tudhat a magáénak, az ismerős kollégái nagyon szívesen játsszák darabjait. Ignác zenéje inkább hagyományos stílusúnak mondható, mozgalmas, sokszínű, a muzsikusoktól intenzív felkészülést igényel.

 

Milyen műveit is ismerhettem meg az Alkotó Muzsikusok Társasága koncertjein az évek folyamán? Ezeket szeretném röviden felidézni.

 

A Weöres Sándor verseire komponált ABC dalciklus énekhangra és gordonkára készült. Megszólalt már 1997-ben, valamint 2006-ban, 2007-ben is.

 

Ignác népszerű darabja a Hegedű-triók. Már 1997-ben elhangzott Gödöllőn, a F. Chopin Zeneiskolában. 2007-ben pl. Fehér Dominika, Papp Katalin és Szabó Réka játszották. De az utóbbi időben Tóth Judit is játszotta kollégáival.

 

1998-ból a „Kellene egy kis kamarazene” brácsára, nagybőgőre és zongorára c. darabot említeném meg. Ignác kedvelt előadói szólaltatták meg: Kökényessy Zoltán, Bucherna Péter, Czentnár Judit.

 

1999-ből kiemelném a Zene klarinétokra c. művet, játszotta a Clar6 Klarinétegyüttes. Ugyanezt a kompozíció volt a Concerto klarinétegyüttes műsorán is 2010-ben.

 

2001-ben az AMT olyan koncertet is rendezett, amelyen operarészletek hangzottak el. Mérész Ignác „Oszlopos Simeon” c. alkotásából Korpás Ferenc énekelt.

 

A „Kaláris” zongoradarab-sorozat. 2001-ben Czentnár Judit zongorázott belőle, 2010-ben pl. Németh Eszter. De Kárpáti Attila és Szendi Ágnes is megszólaltatott tételeket.

 

A következő műnek a címe is különleges és a hangszer összeállítása is: Fricskák és simogatások oboára és ütőhangszerekre. Előadók: Jakab Ágnes, Láng Zénó 2002, 2003; Juhász Andrea, Németh Csaba 2008.

 

Jelentős kompozíció a 2002-ben műsorra tűzött Brácsaszonáta Kökényessy Zoltánnal, később is hallhattuk vele ezt a szonátát.

 

2003-ban Ignác „Három bagatell fuvolára, kürtre és zongorára” c. művét ismerhettük meg többek között.

 

A „Tíz duó hegedűsöknek” már nagyon „közeli ismerős” a számomra. Dorogon is sokszor játszottak belőle a hegedű tanszak növendékei. Olyan is előfordult, hogy én zongorán játszottam tételeket a duókból, sőt klarinétokon is megszólaltatták. 2004-ben és 2008-ben pl. a Hubay Jenő Zeneiskola növendékei adták elő.

 

A Robert Burns vers-megzenésítés, a John Anderson énekes szólistája Hűvösvölgyi Ildikó volt 2006-ban.

 

 

Mérész Ignác a Karinthy Szalonban Hűvösvölgyi Ildikóval az AMT egyik rendezvényén (2006. IV. 28.)

(https://www.alkotomuzsikusok.hu/)

 

Egy szkeptikus kis dal – megint egy nem mindennapi címadás. A kompozíció fuvolára és zongorára íródtt. 2008-ban, 2009-ben, 2011-ben is hallható volt és később is többször elhangzott különböző szólistákkal.

 

Érdekes összeállítású trió volt műsoron 2009-ben: Trió oboára, fagottra és hegedűre.

 

Egy Vonóstriót is szívesen javasolt megszólaltatásra Ignác. Erre került sor 2010-ben és 2011-ben.

 

A „Számvető dalok” mostanában is szerepelnek egyes AMT-koncerteken. Pl. idén is élvezhettük a „Születésnapomra” c. dalt. 2010-ben Ambrus Ákos énekelte, 2023-ban Balás Péter. A dal-sorozat különböző költőktől való megzenésítéseket tartalmaz.

 

A 2010-es évektől Puskás Levente, ha csak teheti, szívesen játssza az „Öt bagatell szaxofonra és zongorára” tételeit. Mocsári Emma zongorakíséretével mutatták be.

 

Mérész Ignác Öt bagatelljéből hármat megszólaltatott a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében is dr. Váradi Judit (zongora) közreműködésével 2015 decemberében:

 

 Mérész 5 bagatellRL.wav

 

Ez csak töredéke volt Mérész Ignác műveinek, de bemutatta sokirányú alkotóműhelyét.

 

 

Mérész István, Antal Mátyás karmester és az Anima Musicae Kamarazenekar művészei a Nádor Teremben (2016.V. 30.)

(https://www.alkotomuzsikusok.hu/)

 

A 80. születésnapján kívánok Ignácnak jobb egészséget, még sok zenei élményt és kedvet, energiát ahhoz, hogy még sok új darabot alkothasson!

 

Szendi Ágnes,

az AMT jelenlegi elnöke

 

II.

 

Kifogástalan elegancia, fanyar humor, zenei és verbális ötletekben egyaránt tobzódó képzelőerő: ez Mérész Ignác zanza-portréja. Ha nem-verbálisan, hanem ceruzával kéne ábrázolnom őt, valószínűleg jóval nagyobb ívet kapnék élő: Ignác az egyik legkarcsúbb, legkönnyebb csontozatú hazai szerző, viszont legalább egy fejjel magasabb mindannyiunknál. Néha jogosan érezzük úgy, hogy nem csak fizikailag áll felettünk. Nyelvi humora olyan spontán és találóan ül a mondatában beszélgeteseink közben, mintha gépelt szöveget olvasna. Ez a képessége zenei poentírozásának is fontos eleme.
Szeretnék néhány találó epizódot megosztani az Ünnepelttel kapcsolatban, amelyek zömében remek szóalkotó képességét dicsérik. Ezzel a színes anekdotacsokorral kívánok még nagyon sok boldog, erőben és alkotókedvben gazdag esztendőt Ignácnak.

 

 

Mérész Ignác

 

A MÁV Szimfonikusok Dél-Amerikában vendégszerepelt. A zenekar előzőleg alaposan elmerült a spanyol nyelvtanban – de legalábbis egy „buenos dias”-ig mindenki érdemben eljutott. Mérész Ignác elérkezettnek látta az időt, hogy megalkossa első spanyol szóviccét. Ez már a szimfonikusok fogadásán megtörtén.

 

Mérész, amikor köszönésképp belemarkolt az első tenyérbe, talán már a honorárium lebegett a szeme előtt: - Buenos Napidíjas – köszönt célzatos udvariassággal.


Az Alkotó Muzsikusok Társasága összművészeti csoport lévén képzőművészettel foglalkozó muzsikusokat is foglalkoztat. Egy taggyűlésen egy koncerttel egybekötött kiállítás létrehozásán ötletetek a résztvevők.


-Van új képed? – intézett kérdést egy zeneszerző tag egy festőhöz.

-Van, de nincs hozzá képem, hogy kiállítsam.

-Miért, olyan képtelen a téma?

-Nem. De az tény, hogy kép nélkül nem állíthatok ki.

-Igen, az teljes képtelenség lenne – vágta el Méresz Ignác a beszélgetés fonalát.


A poén ezúttal nem Mérész Ignácnál. Egy ízben a jeles szerző elkésett az AMT koncertjéről, ahol éppen Tarján Tamás irodalomtörténész volt a műsorvezető. Tarján az Orosz Ötök és a jelenlevő társaság közötti párhuzamot taglalta, amikor az ajtóban váratlanul megjelent a zeneszerző. - És ha már orosz klasszikusok – rögtönzött Tarján Tamás az akkor épp hosszú hajat és őszülő hajat viselő Mérész Ignácra mutatva – itt van személyesen: Dosztojevszkij!

 

Mérész Ignác nem csak gyártja a szóvicceket, de ihleti is őket.


A Puskás Levente szaxofonművész számára írt „Bagatelljei” a tervezettnél hosszabbra sikerültek, így a zenész köznyelv egy idő után önkéntelenül is „Megatellek” címen kezdte emlegetni őket. Úgy látszik, a példa ragadós...

 

 

Puskás Levente, Mérész Ignác és a háttérben Csepregi György


Mérész Ignác megismerszik már a kézfogásáról. Egyik darabom bemutatója után szavak nélkül gratulált: amikor a sorok között a zongorától a kijáratig jutottam, egy kéz váratlanul megszorította a csuklómat. Ez a kézszorítás, amelyről látatlanban is éreztem, Ignáctól eredt és egyben a kollégává avatás rövid aktusát fejezte ki, – életem egyik legnagyobb szakmai elismerése volt.

 

Csepregi György zeneszerző

 

III.

 

Kollégák, barátok köszöntői

 

Az 1943-ban, Rimaszombaton született Mérész Ignác barátunk az Alkotó Muzsikusok Társaságának (AMT) kezdetektől tagja. Harmincéves ismeretségünk, a megannyi koncert, és más közös programjaink alapján Ignácban egy végtelenül szerény, kedves, derűs embert ismerhettünk meg. Darabjai is sokat hordoznak személyiségéből; a világos, magabiztos formálás, dallamosság, egyszerűség, és a sok humorral fűszerezett, mindig hangszer-szerű megszólalások hosszú sora tanúskodik erről. Mindezt az életigenlés, lélekkel teli közvetlenség hatja át.

Nógrádi Péter zeneszerző


Drága PAPI! 80. születésnapod alkalmából küldjük jókívánságainkat, a két elválaszthatatlan barátnő! Szeretettel gondolunk a sok szép, régi közös emlékre! Különösen sziporkázó humorodra! Kívánjuk, hogy soha ne fogyj ki belőle, mert az eredeti és frappáns volt, ami a legnehezebb pillanatokban is meg tudott nevettetni bennünket! Sokat kacagj továbbra is a régi kollégákra gondolva úgy, ahogy mi is vidám szívvel gondolunk Rád! Köszönjük az együtt töltött éveket! A legjobbakat kívánjuk szeretettel:

 

Juli és Irén

(Pászti Júlia, Budinszky Irén zenekari művész)

 

Íme egy kis történet az egyik régi Assisi turnéról: A MÁV Zenekar többször turnézott Assisi-ba, az egyik koncert műsorán Mendelssohn Szentivánéji álom szvit is szerepelt. A koncert előtt szólam próbákat is tartottunk - abban az időben Mérész Náci és én voltunk a brácsa szólamvezetők. Úgy gondoltuk, hogy megtréfáljuk a szólamot - minthogy Náci szeretett a szólam próbákon vezényelni (vonóval, vagy anélkül), én majd kérdőre vonom, hogy miért dirigál, mikor erre nincs „jogosítványa” ... ennek nyomatékosítására nem is játszottam tovább a próbán… A szólam teljesen megdöbbent, mivel eddig semmiféle nézeteltérés nem volt köztünk - persze kiderült a turpisság és utána folytatódott rendben tovább a próba. Szeretettel üdvözöl:

 

 Vili

(Selmeczi Vilmos zenekari művész)

 

 

Kedves Náci!

 

Főiskolás korom óta muzsikálhatom darabjaid. Nem tudom, hogy találtál rám, de a „Szkeptikus kis dal”-lal beloptad magad a szívembe! Később, immár kollégaként élvezhettem zenekari szólóidat, a brácsa szólamot összetartó szereteted, humorod, sziporkázásaid. Mikor elindultak gyerekműsoraim, nevet kaptam Tőled, én lettem az Allegro Moderátor. Boldogan mutattam be 2014-ben a nekem dedikált Hét Duót és őrzőm kéziratát!

 

Sok szeretettel köszöntelek és minden jót kívánok születésnapod alkalmából!

 

Székely Edit zenekari művész