A kötet bepillantást nyújt abba a rendkívül sokoldalú magyar jazzvilágba, amelyet csak abszolút interdiszciplinárisan lehet/szabad megközelíteni.

 

A jazzkutatás sziszifuszi munka, amelyet Magyarországon csak nagyon kevesen vállaltak az elmúlt évtizedekben. Épp ezért különösen érdekes és értékes számunkra, hogy a külföldi zenészek és szakemberek milyen hatalmas mennyiségű magyar vonatkozású jazzanyagot kutattak fel és publikáltak.

 

A magyar jazztörténeti kutatómunkában összesen több mint félezer (!) segítőtársunk akadt, akik itthon élve, vagy például Nyugat-Németországban, Ausztriában, Svájcban, Hollandiában, Lengyelországban, a Szovjetunióban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, az NDK-ban, Finnországban, Norvégiában, Svédországban, Dániában, Nagy Britanniában, Franciaországban, Olaszországban, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Japánban dolgozva, kisebb részben maguk is részesei voltak a történetnek, nagyobb részben azonban olyanok voltak, akik „csak” hang- és képfelvételeket,  újságcikkeket gyűjtögettek, bibliográfiai, valamint diszkográfiai alapkutatásokat végeztek.

 

Jobban szeretek könyvekhez fordulni, mint »beguglizni«”

(Hegyi Zoltán, 2014)

 

A történelem csak akkor létezik, ha valaki elmondja.”

(Tiziano Terzani, olasz újságíró, 2022)

 

Addig merészkedek, hogy kijelentem,

a diszkográfiai kutatás a jazztudomány

elsőszámú, legfontosabb komponense.”

(Dan Morgenstern, director, Institute of Jazz Studies

at Rutgers University)

 

Simon nemcsak azt tudja, amit a legjobban tud Simon,

de hazai és külföldi kollégáinak vonatkozó írásaiban is otthon van.

  Meg tudom érteni, aki fölöttébb irigyli ezért, én például nagyon bírnám, ha majd

egyszer ennyit tudnék a világzenéről.”

(Marton László Távolodó, 1999)

 


2023. november 9-én a Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány kiadásában jelent meg Simon Géza Gábor A magyar jazztörténet ösvényein - A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958-2023 című kötete, amelynek kiadását a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Jazzkutatási Társaság és az Arcanum Digitális Tudománytár támogatotta. A 331 oldalas, kemény kötésű kötet önköltségi áron, az Alapítvány által számlázva 12.000 Ft. Érdeklődni: sgg47jazz@gmail.com