Áchim Erzsébet zongora- és orgonaművészt Magyarországon és Svájcban is kitüntették művészeti munkája elismeréseként

 

Áchim Erzsébet a közelmúltban két rangos elismerésben részesült.

2023. augusztus 20-án svájc magyarországi nagykövetétől vehette át a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet, míg svájci művészeti munkásságáért Emmen kultúrdíjban részesült.

 

 

Emmen kultúrdíj 2021

 

Emmen svájci város látképe

Emmen település Svájcban, Luzern kantonban. Lakosainak száma 29 292 fő (2014. december 31.). Emmen Luzern, Buchrain, Ebikon, Eschenbach (LU), Neuenkirch, Rothenburg és Littau községekkel határos.

 

Áchim Erzsébet Magyarországon született. 2009 óta él Svájcban, és tevékenykedik aktívan Emmen településen. A Bruder Klaus plébánián végzett orgonista tevékenységéért, a Bruder Klaus templom kórusával végzett munkájáért és a „TonArt” koncertsorozat alapitásáért és szervezéséért a helyi Önkormányzat 2021-es évben Emmen Kultúrdíjával tüntette ki.

 

„Én is szeretném tudni, hogy pontosan miért is kapom Emmen Kulturáldíját” – mondja mosolyogva Áchim Erzsébet.

 

Elkötelezettsége nagyon sokrétű – a templomi misék zenei kíséretétől általa szervezett „TonArt” koncertsorozatának koncertjeiig, különböző hangszeresekkel, együttesekkel és kórusokkal. Brahim Aakti, helyi kulturális tanácsos így indokolja a választást: „A 2021-es kulturális díjjal a helyi Önkormányzat a tehetséges egyházzenész és csendes alkotó Áchim Erzsébet sokéves elkötelezettségét honorálja.” Ő egy sokoldalú tehetség, nemcsak a klasszikus zenében. Néha röviddel az istentisztelet előtt dönti el, hogy zongorázik vagy éppen orgonál, vagy felváltva játszik mindkét hangszeren.

 

„Igazi boldogság”!

Amikor Brahim Aakti helyi tanácsos tájékoztatta őt a kitüntetésről, a művésznő éppen a Bruder Klaus templomban tartózkodott.  

„Lenyűgöző érzés volt, ami hirtelen eltöltött – meglepett, meghatott és nagyon boldog voltam. Szinte extázis. Ugyanakkor motivációnak tekintettem a jövőre nézve” – mondja az újsütetű Emmen Kultúrdíj győztese, és kifejti: „Emmen értékeli a munkámat, hálás vagyok érte, és ez az elismerés további energiát, erőt és fantáziát ébreszt bennem. „A jövőre vonatkozó ötleteiben nincs hiány. Már előrehaladott tervek vannak az új év további koncertjeire – többek között egy szentpétervári együttes látogatása, egy Luzerni hangszeres trió, egy romantikus kórusprojekt a híres magyar karnaggyal, Kamp Salamonnal, egy magyar szórakoztató est és egy zenekari est az Emmeni zenekarral.

 

„Zene a bölcsőben”

 Áchim Erzsébet zenei tehetsége már kisgyermekként megnyilvánult, de az orgona iránti vonzódása később keletkezett. „Nagymamám otthon, Gyulán, a lakásunkon zongoraórákat adott” – magyarázza a zenéhez való korai kötődését, és hozzáteszi: „A tanítványaitól hallott zongoradarabokat utánozva kezdtem négyéves koromban hallás után játszani.”

 Ötéves korában kezdett Zeneiskolába járni majd jóval később egy zenetanárnő ajánlására indult el az orgona felé. Véleménye szerint karakterem tökéletesen illett az orgonához.

Ennek nyomán fedezte fel az orgonát és folytatta tanulmányait később a Budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban orgona szakon.

 

„Forgószínpad az élet”

„Olyan érzésem van, mintha életem színpada folyamatosan forogna mindig tovább és tovább, aztán jön egy állomás, ahol egy új, mégis jól ismert világba tér vissza. Egyszer Magyarországon áll meg, ott is két fő állomáson, Budapesten és Gyulán - majd ismét Svájcban" – próbálja leírni Áchim Erzsébet élete ingázásait.  Hozzáteszi: "Magyarország marad mindig az igazi otthonom. Svájcba 2009-ben költöztem és most már otthon érzem magam itt is.”

A művésznő már a kilencvenes években sokszor turnézott Svájcban, és ennek köszönhetően egyre nagyobb kapcsolatrendszert épített ki zenei körökben.

Jelenleg Liestalban, Basel kantonban él, ahol szintén van egy orgonista állása, és hetente többször ingázik templomába, Emmenbrücké-be.

 

Szerző: Sina Staubli

Fotók: Philipp Bucher

 

 

Válogatás Áchim Erzsébet YOUTUBE-N IS MEGTALÁLHATÓ FELVÉTELEIBŐL

 

 

 

Teljes lejátszási lista megtekintése

 

Teljes lejátszási lista megtekintése

 

Teljes lejátszási lista megtekintése

 

 

Teljes lejátszási lista megtekintése