A Magyar Zeneszerzők Egyesülete 2023. évi Orszáczky Miklós-díját
Alpár Balázs nyerte el

 

A Magyar Zeneszerzők Egyesülete 2023. évi Orszáczky Miklós-díját Alpár Balázs nyerte el, Öröklét című, Lackfi János szövegeire elkészült művével. A díjat egyesületünk elnöke, Balogh Máté adta át a díjazottnak, a Fonó Budai Zeneházban, a Fugato Orchestra koncertjén, november 23-án.

 

 

Alpár Balázs és Balogh Máté a díjátadón

 

 

Fugato Orchestra: ÖRÖKLÉT - cinematic art pop koncert Lackfi János szövegeivel (5:28)

 

Az elmúlt pár év bőven adott okot a szorongásra. Szinte naponta kér fel minket táncolni a Halál. De rajtunk is múlik, mennyire engedjük, hogy a bőrünk alá kúszva elvegye tőlünk az élet egyszerű szépségeinek élvezetét!

A télhez közeledve, 2023. november 23-án egy különleges, gondolatébresztő koncerttel várjuk a Fonó Budai Zeneházba az életigenlő halandókat. Lackfi János szövegeire épülő koncertjén Alpár Balázs filmzeneszerző a halandóság főbb kérdéseit járja körül a Fugato Orchestra közreműködésével. Az énekeseket kísérő hibrid elektronikus és szimfonikus hangzások túlvilági hangulatokat keltve vezetnek végig a gyász, a körforgás és az öröklét gondolatain.

 

Az előadás tematikája részben Irvin D. Yalom világhírű pszichológus „Szemben a nappal” c. könyvére támaszkodik.

 

Dalszövegek: Lackfi János

Zene: Alpár Balázs, Fugato Orchestra

 

A Fugato Orchestra

- Művészi és könnyed, hagyományos és innovatív, értelmes és érzelmes… Az elektronikával, dobbal, basszusgitárral és énekesekkel kiegészített kamara-szimfonikus együttes vezetője, Alpár Balázs filmzeneszerző a különböző műfajok lényegi energiáit egyesíti hibrid zenéjében.

A 20 éve működő, háromszoros Fringe-közönségdíjas zenekar a hazai fesztiválok és koncerthelyszínek – többek között Müpa, Városmajori Szabadtéri Színpad – rendszeres fellépője. Több műsorukat külföldön is sikerrel mutatták be. Korábban Tompos Kátyával, Tátrai Tiborral, Harcsa Veronikával, Herczku Ágival és Nikola Parovval is dolgoztak. Kibékíthetetlennek tűnő ellentétek egységgé formálása, stílusok és kultúrák találkoztatása éppúgy jellemzi a 13 fős Fugato Orchestra hangzásvilágát, mint Lackfi János költészetét, akivel sok éve működnek együtt. Nemrég megjelent „Hibrid dalok” c. albumuk kifejezetten a Fugato Orchestra számára írt Lackfi-szövegekre épül.

 A koncert a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósul meg.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap