A budapesti Operaházban köszöntötték

Bede-FAZEKAS CSABA OPERAÉNEKEST

 

A Magyar Állami Operaházban január 9-én mutatták be a 90. születésnapját ünneplő, Kossuth-díjas operaénekesről, az MMA rendes tagjáról írt életrajzi könyvet.


Korábban Győrben a 22. Győri Könyvszalonon debütált Werner Krisztina újságíró kötete, a Bel Canto, mely mögött hosszú előkészítő és kutatómunka, rengeteg baráti és szakmai beszélgetés áll
Bede-Fazekas Csabát élete során végig óriási szeretet és megbecsülés övezte. Mint elmondta, kicsit már fárasztónak éli meg a hetek óta tartó ünneplését, mégis örömteli és felemelő pillanatokat él át. Hozzátette, sosem bánta meg, hogy a vidéki győri színházba szerződött, hálás a sorsnak, hogy így döntött.

 

A Kossuth-díjas művészt a Rigoletto címszerepe köti az Operaházhoz, az első bemutatója 1983-ban volt. Emlékezetes momentum, hogy 2017-ben nagyszabású gála fellépőjeként köszönt el Budapesttől, mint Tiborc.


A Székely Bertalan teremben tartott ünnepségen részt vett Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója is.  ­– Így kerek ez a születésnap, hogy itt ünnepelhetünk az Operaházban. Ez nekünk győrieknek, és a teátrumnak is nagy öröm. Amikor Csaba velünk játszik, az mindnyájunk számára felemelő – emelte ki. A direktor hozzátette nagyon várja a 100. születésnapot is, hogy sor kerülhessen egy újabb gálára, ahol Bede-Fazekas Csaba ismét Tiborcként tündökölhet.

 

https://www.mma.hu/documents/10180/7686743/%C3%93kov%C3%A1cs_Bede_Fazekas.png/ca67ca5d-203d-44b5-9658-64fc9b2b7369?t=1704877020215

Bede-Fazekas Csaba és Ókovács Szilveszter

Fotó: kisalfold.hu / Szabó Béla


Bellai Eszter, operaénekes, aki pályáján partnerként kísérte Bede-Fazekas Csabát örömmel idézte fel a múltat a fővárosi eseményen. – Amikor Csabát hallottam énekelni, tudtam, hogy a hangok tolmácsolása kevés a színpadon, érzelmeket kell felébreszteni. Próbáltam én is átadni azt, amit tőle kaptam. Később olyan partnerekké váltunk, akik felvállalhatták az opera által megkövetelt érzelmeket és hangokat. Győr mellett az élet nagy ajándéka, hogy ilyen különleges mesterre leltem – fogalmazott Bellai Eszter. A Magyar Állami Operaház direktora, Ókovács Szilveszter is méltatta a művészt, a szerzőt és a kötetet egyaránt. - Pályája kivételes. Meggyőződésem, hogy Bede-Fazekas Csaba nem valakit követett, hanem egyedi tehetségének halmazával át tudott egy sok évtizedes pályát énekelni. Ritka, hogy egy művész ilyen pályát fusson be. Páratlan, hogy valakinek olyan tálentumai legyenek, melyekkel ki tudja használni a benne rejlő lehetőségeket, ráadásul még szeretik is – beszélt a győri művészről Ókovács Szilveszter.

 

Szöveg: kisalfold.hu, Borítókép: gyorplusz.hu / O. Jakócs Péter /mma.hu

 

Csaba Bede-Fazekas sings "Cortigiani, vil razza dannata" from Rigoletto by Giuseppe Verdi (4:41)

 

Verdi: Il Trovatore (Trubadur), Leonora-Luna kettős (Bellai Eszter, Bede-Fazekas Csaba) (7:49)

 

Erkel/Bánk bán-Bánk és Tiborc kettőse-Vajk György és Bede Fazekas Csaba. (8:49)

 

BEDE- FAZEKAS CSABA Pongrácz Kacsóh János vitéz - Egy rózsaszál (3:56)

 

Bel canto – Bede-Fazekas Csaba 90 (34:51)