Életének 73. évében 2023. december 15-én Budapesten elhunyt Budai Ilona Kossuth-díjas magyar népdalénekes, előadóművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. Budai Ilona tanított a Zeneakadémián, az Óbudai Népzenei Iskolában, de rendszeresen megénekeltette közönségét is, bárhová hívták előadni. Életének fő célja volt terjeszteni, tanítani, megszerettetni a népdalokat, és elültetni azt a lelkiséget valamennyi korosztály szívében, amit a népdalok hordoznak. Budai Ilonát a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

 

„Az éneklés a lélek vállalkozása, aki énekel, kétszer imádkozik."

 

„Szent Ágostonnak van egy gyönyörű gondolata, hogy aki énekel, annak a szíve csordultig megtelik szeretettel. Én ezzel a szeretettel szeretném továbbadni azokat a dalokat, melyek bennem vannak, melyeket megtanultam, vagy melyek körülvesznek bennünket.”

 

Budai Ilona

 

Budai Ilona a Győr-Moson vármegyei Felpécen született 1951. április 3-án. Gyermekéveit a szomszédos Gyömörén töltötte, ahova 1954-ben költözött a család. Az éneklés örömét, a népdalok szeretetét a szülői házból hozta magával. A gimnáziumot Ménfőcsanakon végezte, hangjára magyartanára figyelt fel. Ő adta először a kezébe a Kodály-Vargyas népdalos példatárat, s ő készítette föl sok megyei és országos versenyre, majd a „Ki mit tud?”-ra.

 

Az első igazi sikereket az 1968-as Ki mit tud?, de még inkább a Nyílik a rózsa című vetélkedő hozta meg a számára, majd az 1970-es Röpülj páva országos népdalversenyen az első díj mellett elnyerte Kodály Zoltánné különdíját is. A vetélkedőn ismerkedett meg Halmos Bélával és Sebő Ferenccel, akikben társakra lelt, s elindítói lettek a táncházi mozgalom néven ismert nagy népzenei megújulásnak. Budai Ilona 1971-ig a soproni óvónőképző növendéke volt, a diploma megszerzése után néhány évig óvónőként dolgozott Budapesten, közben a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolát végezte el 1972 és 1977 között.

 

Első önálló népdalestjét Nagy László nyitotta meg, egy neki ajánlott versével, 1976-ban. Két évre rá jelent meg első önálló nagylemeze Élő népzene címmel. Ugyanebben az évben alakult budapesti fiatalokból a Vikár Béla Népdalkör, amelynek alakulása óta vezetője volt. Generációk kerültek ki ebből a csoportból, akik a népdalok szeretetét vitték és adták tovább.

 

A hetvenes évek derekától járta a környező országok magyarlakta vidékeit és gyűjtött népdalokat, tanulmányozta az éneklési technikákat. Emellett összesen csaknem száz az általa gyűjtött népmesék száma. 2001-ben elkészült első mesekazettája gyermekeknek, nem sokkal később egy felnőtteknek szóló is, 1995-ben jelent meg első CD-lemeze Magyarország édes hazám címmel.


A pedagógusi pályát sem hagyta el: 1986-tól 2021-ig tanított a III. kerületi zeneiskola népzenei tanszakán, amely később önállóvá vált Óbudai Népzenei Iskola néven. Oktatott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene szakán, s 1975 óta vezetett nyaranta népzenei táborokat.

 

Budai Ilona tanítványaival

 

A Magyar Rádióban 1987 és 1997 között népdalt tanított (Énekeljünk együtt), 1997-től Fúvom az énekem címmel vezetett műsort. 2008 februárjától a Magyar Katolikus Rádióban szerkesztett és vezetett népzenei műsort, Népdalforrás címmel. 2014-ben a Miért hiszek? sorozat kötetében Gréczi László készített vele beszélgetést, ugyancsak ebben az évben adták ki az Elindult Mária című, karácsonyi énekválogatást tartalmazó CD-jét. 2016-ban jelent meg az Elindultam a világ útján – Dalok és emberi sorsok című, CD-mellékletet is tartalmazó kötete a Dialektikon Kiadó gondozásában, melynek felépítése a Fúvom az énekem című rádióműsorhoz hasonlóan élettörténeteket is közöl a kották mellett.

 

Budai Ilona életének fő célja volt elmélyíteni a tiszteletet az évszázadokon, évezredeken át felhalmozott kultúrkincseink iránt. „Szeretném, ha mindenki tudná és érezné: múlt nélkül nincs jövő. Amit hoztunk, azt őrizni kell. Csodálatos nép fiai vagyunk, és én büszke vagyok minden emberre, aki ma Magyarországon magyar népdalt énekel. Meghajtom előttük a fejem” – vallotta egyik interjújában.


Élete során számos elismerésben részesült: 1986-ban Kodály Zoltán-díjat, 1988-ban a Magyar Rádió nívódíját, 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét kapta meg.

 

Budai Ilona és Kobzos Kiss Tamás

 

1996-ban a Magyar Örökség Díjat a népdalénekesek között elsőként kapta az országban. 2010-ben Életfa-díjat, 2014-ben a Magyar Érdemrend középkeresztjét, 2016-ban Kossuth-díjat érdemelt ki munkásságával. 2023 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

 

A Nemzet Művésze díj 2018-os indoklása szerint a díjat az autentikus magyar népi kultúra ápolásának, valamint előadóművészként értékteremtő gyarapításának, és generációkat kiművelő oktatói munkájának elismeréseként és megbecsüléseként kapta.

(mma.hu)

 

A Nemzet Művésze: Budai Ilona (3:03)

  · 

Nevem Budai Ilona (7:19)

 

Budai Ilona népdalénekes 1951. április 3. – 2023. december 15.)

„Nem készültem énekesnek, mégis úgy érzem, hogy engem a népdal szült, abban az értelemben, ahogy Babits mondta: ...hogy a dal szüli az énekesét.

Ezt én úgy értem, hogy sohasem hittem azt, hogy parancsolója lehetek a népdalnak, és lehet köztem és a népdal között más viszony is, mint a népdal szolgálata.”

🇭🇺🎶🇭🇺

Halhatatlan kincsei tovább élnek.

Az örök világosság fényeskedjék neki.

 

Rónaszékiné Keresztes Monika

(Facebook)

 

 

TELJES LEJÁTSZÁSI LISTA MEGTEKINTÉSE

 

 

(Kairosz Kiadó 2014)

 

„A magyar népdalt a maga sajátos népi előadásmódjában már az óvodától fogva kellene tanítanunk. Az elemi iskolába nem is kellene mást tanítani, csak népdalt. Visszaadni a múltat, halaszthatatlan feladat.” Győrffy István fogalmazott így évtizedekkel ezelőtt.

Budai Ilona több mint negyven éve az egyik legnagyszerűbb népdalénekes vall gyermekkoráról, indulásáról, életéről, hitvallásáról és az előadóművészi pályán eltöltött éveiről.

2003. október 26-án Tarnai Imre atya így köszönte meg Magyarország, édes hazám… című előadását: „Ilona, Ön csodálatos kincset kapott az Úristentől. Köszönjük, hogy nemcsak megőrzi, de tovább is adja nekünk.”

 

A szegény ember kakasa - Budai Ilona mesél (8:11)

A furfangos koldus ember - Budai Ilona mesél (6:48)

A 2023.december 15-én elhunyt Budai Ilona emlékére (Szentmihályi Esték 2020.03.07.) FILMVÁLTOZAT (1:02:55)

HELYI ÉRTÉK: Budai Ilona énektanár, népdalénekes (2017.02.06.) (14:49)