ELHUNYT SZIRÁNYI GÁBOR

 

A ZENEAKADÉMIA KÖNYVTÁRÁNAK TÖBB MINT HÁROM ÉVTIZEDEN ÁT KÖNYVTÁROSA, PÁLYÁJA UTOLSÓ ÉVEIBEN KÖNYVTÁRI FŐTANÁCSOSA ÉS IGAZGATÓ-HELYETTESE

(1949-2024)

 

Szirányi Gábor

 

Szirányi Gábor zenész családból származott, anyai nagyanyja, Szalay Stefánia Bartók növendéke volt, édesapja, Stanzel (Szirányi) János Kodály és Dohnányi tanítványa.

 

Klarinét szakon végzett a Bartók Béla Konzervatóriumban, zenekari zenészként, majd zenei könyves területen dolgozott.

 

A Zeneakadémia Könyvtárában a gyűjtemény kezelése és működtetése mellett a Zeneakadémia Évkönyvek egyik szerkesztője, több zeneakadémiai vonatkozású adattár és könyv szerzője, mint a Nagy Tanárok, híres tanítványok (Gádor Ágnessel), a Zenészeti Füzetek Szendy Árpád munkásságával foglalkozó darabja, a Zongorabillentyűk sorozat 1–3. kötete, amelyben többek között Thomán István és Keéri-Szántó Imre zongoraművész tanárokkal foglalkozott.

 

Könyv, könyvtár, könyvtáros című szakfolyóiratban jelent meg a Zeneakadémia Könyvtárának történetét feldolgozó cikke, amely az intézmény honlapján ma is elérhető.

 

Megteremtette az alapjait a Zeneakadémia oktatói családfája dokumentálásának, ez Liszt Ferenctől és Hubay Jenőtől a Zeneakadémián tanító tanárok és tanárrá váló tanítványaik sorát követi végig.

(lfze.hu)