Nikolaus Gerszewski vonószenekari művei a Giusto Kamarazenekar előadásában a svájci székhelyű HatHut Records gondozásában. A felvételek a Giusto Kamarazenekar 2018. január 11-i és 2019. január 11-i koncertjein az Átlátszó Hang Fesztivál keretében, a darabok ősbemutatóin.

 

Nikolaus Gerszewski (1964)

Budapesten és Hamburgban élő német zeneszerző.

 

A művek az alábbi linkeken meghallgathatók:

Inert Mass https://now-ezz-thetics.bandcamp.com/track/inert-mass-2018 (24:10)

 

Lining https://now-ezz-thetics.bandcamp.com/track/lining-2019 (24:09)

 

Solid Rock https://now-ezz-thetics.bandcamp.com/track/solid-rock-2019 (08:08)

 

 

Mindhárom darab tizenkét vonósra szól.

Az Inert Mass (2018) anyaga egy négyhangú akkord, amely kisebb tercekből áll, három oktávban rétegezve. Az egyes részek lüktetnek – nemcsak időben eltolódnak, hanem hangmagasságban is rétegeznek. Tizenkét perc elteltével a kiindulási helyzet visszaáll, és a folyamat megismétlődik. A zeneszerző először használja az általa „mixer formának” nevezett formát, amit Gerszewski „plasztikusan formálható hanganyagnak” nevez, a „hang reifikációját”.

 

A Lining (2019) mindegyik része négy szomszédos negyedhangból álló forgássorozatot tartalmaz különböző sebességgel. Változások vannak a hangerő- és sebességarányokban, valamint átmenet a nem legato-ról a legato-ra és a legato-ról a battutto-ra, miközben a hangmagasság szerkezete változatlan marad a huszonnégy perc alatt.

 

A  Solid Rock (2019) csapkodó kromatikus zajt épít fel rétegekből tritonus intervallumokban, két oktávon át. Nyolc perce alatt nem történt változás a pályán; az egyes részek megduzzadnak és elhalványulnak, mindegyik időkéséssel.

 

Minden kompozíció egy világos ötletből fakad, amelyet a hallgató meg tud fogni. Ez az ő szépségük, vitatkozom – nincs szükség vagy lehetőség a szépítésre.

 

Andy Hamilton írása alapján

További információ

a Hamarosan megjelenő CD-ről

Giusto-Kamara

Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

 

és a szerzőről:

A Prae korkérdése zeneszerzőkhöz: Nikolaus Gerszewski ...

 

Interjú / Zene / PRAE.HU - a művészeti portál

 

elektronikus zenei médiaművész szakirány alapszak